dreamstime
StoryEditor

Neviete kam na dovolenku? TIETO destinácie môžete navštíviť bez obmedzení

10.06.2021, 08:00
Životný štýl
Napriek tomu, že sa nám nad koronavírusom ešte nepodarilo zvíťažiť, cestovanie je povolené. Kam môžete zájsť bez obmedzení?

Cestovný semafor, ktorý neustále aktualizuje Ministerstvo zahraničných vecí, sa delí na tri fázy.

  • Krajiny vyznačené zelenou farbou, kde je bezpečné cestovať bez toho, aby ste museli ostávať po príchode na Slovensko v karanténe, povinnosťou je mať pri príchode negatívny test. V prípade, že máte 14 dní po očkovaní druhej dávky vakcíny, nevzťahuje sa to na vás.
  • Krajiny vyznačené červenou farbou, kde síce cestovať môžete, no karanténa platí nielen pre vás, ale aj ľudí v prostredí, v ktorom sa nachádzate. Opäť sa dokáže uplatniť výnimka pri negatívnom PCR teste.
  • Krajiny vyznačené čiernou farbou, ktoré sú povolené len na špeciálne výnimky a neodporúča sa cestovať. 

Kam vycestovať?

Najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov sa pandemické opatrenia príliš nedotkli. Cestovať tak bez problémov môžete do zelených krajín ako Chorvátsko, Grécko, Bulharsko, Španielsko, Malta, Portugalsko či Taliansko. Z exotickejších krajín je prístupná Austrália, Hong Kong či Taiwan.

,,Cieľom cestovného semaforu je umožniť osobám relatívne bezpečné cestovanie do zahraničia a súčasne minimalizovať import nových infekcií, prípadne nových mutácií SARS-CoV-2,'' uvádza ministerstvo.

Kompletný zoznam krajín môžete nájsť na tomto linku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:52