shutterstock.com
StoryEditor

Lucia schudla za 18 mesiacov neuveriteľných 41 kilogramov. Všetko kvôli TOMUTO jedálničku

03.06.2021, 19:00
Životný štýl
Pred rokmi jej ručička na váhe ukazovala 110 kg. Dnes, po zmene stravovania a doplnení pohybu, má Lucia Javoríková 69 kg. Inšpirujte sa jej týždenným jedálničkom!

Všetko je v hlave
Nikdy som nebola úplne štíhla, ale priznávam, skúšala som rôzne diéty a nútila som sa do chudnutia. Vydržala som vždy maximálne mesiac, dlhšie nie. Nemala som motiváciu. Dokonca som sa tešila, keď som počas tehotenstva pribrala len 8,5 kg. Myslela som si, že tie kilá zostanú v pôrodnici. Nezostali. Okrem toho malý v noci nespával, takže som jedla, aby som mala energiu. Zdravotné problémy na seba nedali dlho čakať. Začal ma bolieť ľavý bedrový kĺb a s mojou štítnou žľazou tiež nebolo všetko v poriadku. Lekárka mi jemne naznačila, že mám nadváhu a mala by som ju začať riešiť. No moja hlava proste nebrala slovko schudni ako niečo nevyhnutné. Bolo mi úplne jedno, že mám 24 rokov a 110 kg, som stále unavená, podráždená, nič ma nebaví a nestíham vlastnému dieťaťu. Až sme sa išli raz s malým kúpať a v šatniach som stretla mamičku s dvojičkami, ktorá mala postavu modelky. A ja, spuchnutá a bez energie, som sa vtedy reálne pozrela na seba do zrkadla a povedala som si: DOSŤ.

8. apríla 2015 nastala zmena
V tento deň som si prvýkrát dala svoje zdravé raňajky – ovsenú kašu. Pre mňa, milovníčku sladkého, to bola jediná vhodná alternatíva. A vtedy som aj prvýkrát vybehla. Teda, ak sa to dá nazvať behom, skôr by som povedala, že som sa gúľala. Bolo to však mojich prvých 2,32 km, na to nezabudnem. Bolelo ma po nich celé telo, ale ten pocit bol neopísateľný. Endorfíny sa naozaj dostavili! Najlepšie na tom bolo, že o tom nikto nevedel. Po všetkých neúspešných diétach som nemala náladu na reči: „Jééééj, zas ide chudnúť, ktovie, koľko jej to vydrží.“ Určite si to všimli, no nekomentovali to. A ja som postupne zabehla viac a viac. Dnes už behám aj 10 – 15 km. Minimálne 4x do týždňa. Dám slúchadlá do uší a idem, je to pre mňa relax.

Jem 5x denne
Trvalo mi mesiac, kým som sa naučila jesť každé tri hodiny päťkrát denne. Všade som mala popísané pripomienky, aby som nezabudla. Po mesiaci si však telo pýtalo jedlo samo. Moje raňajky obvykle tvorí ovsená kaša, na desiatu mám ovocie, na obed napríklad kuracie mäso so zeleninou, na olovrant grécky jogurt alebo tvaroh s lyžičkou medu a na večeru polievku či šalát. Nejako extra sa neobmedzujem, jem však s rozumom. A priznávam, vždy 1. v mesiaci si dám aj nejaký ten „cheat day“, keď idem s malým na pizzu alebo si dám čokoládu. Počas Vianoc si tiež doprajem. Majonézový šalát je skrátka majonézový šalát. U nás doma však nenájdete bielu múku ani biely cukor. Zato ovocie a zelenina nám nechýbajú nikdy.

Kríza po 3 mesiacoch
Hmotnosť sa mi zastavila na jednej úrovni pravidelne každý tretí mesiac. Prvýkrát, keď mi nešlo ani deko hore, ani deko dolu, som bola z toho priam zdeptaná a chcela som to vzdať. Vtedy mi veľmi pomohla moja mama. Povedala, že moje telo ma teraz len skúša. A mala pravdu. Štvrtý mesiac sa klesanie hmotnosti znovu rozbehlo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 10:28