dreamstime
StoryEditor

Riadia sa ňou športovci, aj celebrity. Diéta, vďaka ktorej NAOZAJ schudnete už za pár dní!

10.05.2021, 02:20
Životný štýl
Už žiadne nezmyselné diéty bez výsledku! Tento spôsob stravovania sľubuje okamžité zmeny.

Prerušovaná hladovka, v angličtine známa tiež ako Intermittent Fasting, je zaužívaný spôsob časovo obmedzeného stravovania. Na rozdiel od obyčajných hladoviek však na telo nevplýva negatívne, práve naopak. Nezávislé výskumy potvrdzujú, že okrem zrýchlenia metabolizmu nezaťažuje náš organizmus a vzhľadom na to, že sa vo svojej strave nijako neobmedzujete, neoberáte telo o potrebné živiny. 

Ako funguje? 

Princíp tohto typu stravovania je naozaj jednoduchý. V princípe to znamená to, že môžete jesť takmer všetko (samozrejme, ťažké, vyprážané jedlá by ste si v prípade, ak chcete mať zdravé a funkčné telo, mali vo veľkej miere odpustiť) avšak po dobu osem hodín. Zvyšných 16 hodín nechávate svojmu telu čas na to, aby potrebné kalórie spálilo. V prípade, že začínate svojim prvým jedlom príliš skoro, máme pre vás dobrú správu - malý snack je ako rýchla večera samozrejme povolený, najmä na začiatku. Aby mal však fasting efekt, malo by sa jednať o čo najzdravšiu a najmenej kalorickú pochúťku. Zvyčajne sa odporúča ráno konzumovať tekutiny, akými sú zelený čaj, ale aj čistá či citrónová voda. Tie vaše telo naštartujú. Siahnuť môžete aj po ovocí, no prvé, poriadne jedlo by ste si mali dať až v čase, ktorý vám vychádza do večera. Napríklad, ak prestanete jesť o ôsmej hodine večer, vašim nasledujúcim jedlom by mal byť až obed o 12:00 hodine nasledujúceho dňa.

Tento typ stravovania schvaľujú aj tréneri. Nejde totiž o žiadne trýznenie tela, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Dôležité však je, aby mal človek dostatočný príjem tekutín a v prípade, že má vážnejšie zdravotné či tráviace problémy, prediskutoval tento nový spôsob stravovania s odborníkom.

Viac informácií nájdete v tomto videu:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 04:07