shutterstock.com
StoryEditor

Orgazmus žien je exkluzívny pocit, tvrdí sexuológ. Môže trvať aj minútu

30.03.2021, 15:30
Životný štýl
Orgazmus je búrlivá biochemická reakcia v mozgu. Ide o pocitové vyvrcholenie pri sexe a vyplavujú sa pri ňom hormóny, ako je oxytocín alebo dopamín.

Iným spôsobom ako prostredníctvom sexuálneho vzrušenia sa orgazmus dosiahnuť nedá, tvrdí sexuológ Petr Weiss vo svojej knihe Navigácia sexom.

"Keď hovoríme, že máme orgazmus napríklad z čokolády alebo z nejakého adrenalínového zážitku, je to len opis toho, že cítime iný druh výrazného potešenia. Neviem ale, že by sa niečo intenzitou slasti vyrovnalo sexuálnemu orgazmu," tvrdí Weiss.

Ako na orgazmus?


Najlepšou cestou k orgazmu žien nie je muž, ale masturbácia, hovorí sexkoučka.

Na rozdiel od zvierat neovplyvňuje sexuálne správanie ľudí len inštinkt za účelom reprodukcie, ako píše idnes.cz. U ľudí už dávno prevládol pocit potešenia, naplnenia a uspokojenia. "Vo vyspelých krajinách sa teraz iba päť percent sexuálnych stykov odohráva za účelom splodenia potomka," hovorí sexuológ.

U žien je navyše isté, že si sex užívajú viac než samičky zvierat, tvrdí Weiss. Ľudská samička je totiž podľa neho asi jediná, ktorá prežíva orgazmus - hoci sú bádatelia, ktorí tvrdia, že orgazmus majú aj samice trpasličích šimpanzov bonobo. "Možno preto je ženský orgazmus tak exkluzívny a zraniteľný."

Orgazmus žien je dlhší, klitoridálny je ostrejší


Mužská sexualita je podľa odborníkov viac biologicky podmienená, ženské prežívanie sexu je podstatne viac ovplyvnené psychologickými faktormi. "Ženy majú tiež dlhší orgazmus (16 sekúnd až viac ako minúta), viac ako štvrtina je multiorgazmických, čo je u mužov skôr veľkou raritou," vysvetľuje Weiss.

Odborníci tvrdia, že orgazmus ženy dosahovaný dráždením klitorisu býva kratší, ale ostrejší. Vaginálny je spravidla menej intenzívny, ale dlhší a snáď aj viac uspokojujúci.

"Približne tretina žien dosahuje orgazmus oboma spôsobmi, tretina má iba klitoridálny orgazmus a okolo dvadsať percent predovšetkým vaginálny. Zvyšok sú ženy buď anorgastické (asi 8 percent), alebo dráždivé inde, napríklad okolo pošvového vchodu," vysvetľuje sexuológ Weiss.

Je zistené, že keď je človek zamilovaný, zreteľne stúpa koncentrácia fenylethylamínu, čo je látka, ktorá je svojím zložením podobná povzbudzujúcim amínom, napríklad methanfetamínu, u nás známemu ako pervitín. "Tvrdenie, že je zamilovaný človek opitý láskou, je nepresné, on je priamo sfetovaný láskou," hovorí sexuológ a dodáva, že tak ako u iných drog, aj na túto si organizmus postupne zvyká a prestáva na ňu reagovať. "Aj tým sa dá vysvetliť, prečo je zamilovanosť iba dočasná. Erotická fascinácia zvyčajne trvá maximálne dva tri až roky."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 00:17