Pixabay
StoryEditor

Milujete víno? Toto by ste o ňom mali vedieť podľa prezidentky Asociácie somelierov

08.03.2021, 12:00
Životný štýl
Dať prednosť bielemu alebo červenému, ako víno správne servírovať a kde ho nakupovať? Zo dňa na deň sa expertom nestanete. Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky, si však myslí, že porozumieť svetu vína sa rozhodne oplatí. A my s ňou súhlasíme.

1. Iné jedlo, iné víno
Slávnostná príležitosť si žiada slávnostné menu a každý chod vlastné víno. Ako teda postupovať pri servírovaní? „Spravidla od ľahkých bielych vín k ťažším bielym, od ľahkých červených k ťažším červeným. Staršie víno by sa malo piť po mladom sviežom, nie naopak,“ upozorňuje Beáta Vlnková. Sladkou bodkou na záver je digestív v podobe portského, tokajského alebo slamového vína.
2. Víno ako aperitív? Áno!
Úlohou aperitívu je správne naladiť chuťové bunky. Ideálne v podobe suchšieho šumivého vína. Dobrou voľbou je podľa Beáty Vlnkovej aj mladé, svieže biele suché víno alebo suché ružové víno. Rovnako suché sherry alebo tokajské samorodné suché víno. V žiadnom prípade neexperimentujte s destilátmi s vysokým obsahom alkoholu. „Napríklad slivovica sliznici prázdneho žalúdka vyslovene škodí. Okrem toho otupí chuťové bunky a nebudete si vedieť vychutnať ďalšie víno,“ upozorňuje prezidentka somelierov. Nevhodným aperitívom je podľa nej aj nápoj s vysokým obsahom cukru, ktorý skresľuje chuťové dojmy a zbytočne zasýti.

3. Sekt nie je šampanské
Bublinky v pohári ešte neznamenajú, že máte tú česť so šampanským. Tým názvom sa môžu označovať len šumivé vína pochádzajúce z oblasti Champagne vo Francúzsku. „Výrobcovia v iných regiónoch môžu k označeniam svojich šumivých vín vyrobených klasickou metódou kvasenia vo fľaši pridávať značenie ako méthode traditionelle,“ vysvetľuje Beáta Vlnková. Rozdiel medzi sektom a šampanským, mimochodom, spoľahlivo naznačí aj cena. Apropo, vedeli ste, že Bratislava bola prvým miestom mimo hraníc Francúzska, kde sa šumivé víno vyrábalo podľa originálneho francúzskeho receptu už od roku 1825?
4. Ponúknite hosťom Kir
Populárny francúzsky koktail Kir sa skladá z likéru z čiernych ríbezlí zaliateho bielym vínom. Vznikol na počesť starostu mesta Dijon Felixa Kira a jeho celoživotnej lásky k dobrému jedlu a pitiu. Hoci recepty na Kir sa často menili, pozíciu stálice získal Kir royal zo šampanského a z ríbezľového likéru.

5. Doprajte vínu vlastný kalich
Svieže, voňavé, harmonické, ľahké, elegantné, zaguľatené, žiaden nápoj nemá toľko prívlastkov ako víno. Aby vynikli, je potrebné víno servírovať pri správnej teplote a v správnom pohári, presnejšie v správnom kalichu. „Ideálne je mať doma aspoň jeden druh kalichov na sekt, dva druhy kalichov na biele víno a dva kalichy na červené vína – jeden na vína typu Bordeaux a jeden na vína burgundského typu,“ vysvetľuje prezidentka somelierov. Poháre, pochopiteľne, dolievame iba do jednej tretiny, aby sme víno mohli jemne „rozvíriť“ a uvoľniť tak jeho arómy.
6. Osvojte si rituál dekantovania
Ak chcete doviesť servis vína k absolútnej dokonalosti, zaobstarajte si dekantér, teda karafu, ktorá slúži na dekantovanie vína. Odborne sa tak nazýva rituál pomalého prelievania vína z fľaše do karafy. Dekantovať môžeme všetky vína – biele, červené i šumivé.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:52