shutterstock.com
StoryEditor

Chcete mať dokonale uprataný šatník? Poznáme spôsob, ktorý vám to uľahčí!

12.02.2021, 13:00
Životný štýl
O mánii, ktorú rozpútala metóda japonskej expertky na upratovanie Mária Kondo, ste už možno počuli. Tvrdí, že prevrat v spôsobe, akým upratujeme, a posun od prebytku k minimalizmu sa premietne aj do našej psychickej pohody.

Neviete, kde začať? Začnite šatníkom, odporúča Gábina Koutská na idnes.cz. Stačia vám tri kroky.

1. Urobte "bordel"

Naozaj. Základná poučka metódy KonMari totiž znie: upracte si len raz, zato poriadne. Na upratovanie si preto vyhraďte dostatok času aj priestoru.

"Vypracte skrine a všetko oblečenie dajte na jednu hromadu. Moc sa s tým nehrajte," radí štylistka značky Zoot. Máte tak perfektnú štartovaciu pozíciu pre domácu revolúciu.

2. Riaďte sa srdcom

To je jeden z hlavných pilierov teórie, ktorou Marie Kondo oslňuje svet. Každý kúsok vezmite do ruky a položte si jednoduchú otázku: "Robí mi to radosť?"

Buďte vnímaví k svojej intuícii a nesnažte sa sami seba cenzurovať s tým, že tento kúsok bol predsa tak drahý, ďalší vyzerá na ramienku pekne a do tretieho určite schudnete. "To, v čom sa necítite dobre, jednoducho nenoste," hovorí Gábina Koutská.

3. Oblečenie uložte vertikálne

Väčšina ľudí má vo zvyku ho ukladať vodorovne a kopiť na seba, ale Mária Kondo radí všetko pekne nastojato poskladať vedľa seba. Ideálne zoskupené podľa farieb či vzorov. Po veľkom vyraďovaní sa nemusíte báť, že sa vám do skrine všetko oblečenie nevojde; navyše ho takto budete mať vždy na očiach a budete mať dokonalý prehľad. "Pomôže vám pritom, keď do šuplíkov alebo priehradiek rozložíte ešte menšie škatuľky," dodáva štylistka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 20:19