shutterstock.com
StoryEditor

Vyrobte si prírodné osviežovače pre voňavý domov za pár drobných

11.02.2021, 13:50
Životný štýl
Váš príbytok je miesto, kde by ste sa chceli cítiť dobre. Preto je potrebné vyladiť jeden z najdôležitejších zmyslov, ktorým je čuch! Práve nos je totiž detektorom vašich nálad. Naučte sa preto predchádzať nepríjemným pachom a vytvorte si doma príjemnú atmosféru.

1. VLOČKOVÝ TLMIČ PACHOV
Máte pocit, že u vás doma niečo nežiaduco zaváňa? Pôvodcom nepríjemného zápachu býva najčastejšie chladnička alebo odpadkový kôš. Aby ste predchádzali týmto situáciám, dajte do chladničky misku ovsených vločiek. Rovnaký druh obilnín potom nasypte aj na dno vreca v odpadkovom koši. Ovsené vločky stoja pár centov a patria medzi osvedčené prírodné pohlcovače pachov.

2. VOŇAVÁ ŽIAROVKA
Nastriekajte si svoj obľúbený parfum na studenú žiarovku. Len čo sa rozsvieti a zahreje, bude šíriť príjemnú vôňu po celom byte.

3. KÁVOVÝ OSVIEŽOVAČ
Čakáte návštevu, ale máte pocit, že v byte stále visí odór fašírok, ktoré ste mali na obed? Skúste krátko vyvetrať a potom (tesne pred tým, než prídu hostia) uvarte kávu. Vôňa drvených kávových zrniek celú miestnosť krásne prevonia a vnesie do nej harmonickú atmosféru.

4. LEVANDUĽOVÝ ZÁVAN
Do kastrólika nalejte 500 ml vody a pridajte vetvičku šalvie, dve vetvičky rozmarínu, pol lyžičky levandule, jeden citrón nakrájaný na plátky. Všetko priveďte do varu a varte 5 minút. Roztok po vychladnutí nalejte do rozprašovača a používajte ako prírodný bytový parfum.

5. DIFUZÉR Z AVIVÁŽE
Zmäkčovač bielizne môžete použiť aj na výrobu bytového parfumu. Nájdite si peknú menšiu sklenenú fľaštičku. Do polovice nalejte aviváž, zvyšok doplňte vodou. Do roztoku dajte špajdle. Keď nasiaknu, otočte ich mokrým koncom nahor. Keď vôňa začne slabnúť, otočte špajdle. Tento difuzér vám vydrží zhruba mesiac.

6. KAPSULY ZO SÓDY
Zmiešajte vodu so sódou tak, aby vznikla hustá kaša. Pridajte do nej svoj obľúbený esenciálny olejček (v pomere asi päť kvapiek na 100 g sódy). Výborná voľba bude napríklad pomarančová, mandarínková, eukalyptová alebo levanduľová. Zmesou si naplňte silikónové formičky na ľad a nechajte cez noc preschnúť. Vybrané tablety potom dajte do miestností, ktoré chcete prevoňať, napríklad do kuchyne, spálne, na chodbu či na WC. Len čo z tabliet vyprchá vôňa, prikvapneme na ne zase trochu éterického olejčeka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:38