shutterstock.com
StoryEditor

Návod, ako si zasadiť rastlinky plné vitamínov aj v tomto zimnom období

10.02.2021, 14:40
Životný štýl
Za oknami ešte stále kraľuje zima, ale čerstvé vitamíny ocení naše telo práve v tomto predjarnom období. Stačí pár črepníkov, do ktorých zasadíte rastlinky plné zdravia, a slnečný parapet.

Voňavá bazalka
Možno ju vysadiť do substrátu v kvetináči s priemerom 8 až 10 cm do hĺbky maximálne 0,5 cm, zhruba 10 semien. Pravidelne polievajte a udržiavajte teplotu 20 až 23 °C. Potrebuje dostatok slnka, takže jej vyberte miesto na svetle. Len čo dorastie do výšky 6 až 10 cm, možno postupne mladé listy žať. Používa sa do šalátov, omáčok na cestoviny a do polievok.

Než začnete s výsevom
Na dno väčšieho kvetináča umiestnite drenážnu vrstvu, napr. kamienky, úlomky zo starého kvetináča a podobne, aby odvádzali prebytočnú vlhkosť.
– Pripravte si 3 diely zeminy a 1 diel prepraného piesku. Pridať môžete rašelinu alebo listovku. V kvetinárstve či záhradníctve vám poradia aj vhodný namiešaný substrát.
– Rastliny zalievajte, ale neprelievajte. Keď si zaobstaráte samozavlažovací kvetináč, zbaví vás starostí s pravidelným polievaním.
– Bylinky zaštipujte, aby skôr silneli, než rástli do výšky. Vďaka tomu budú tiež oveľa aromatickejšie.
– Rastlinám doprajte svetlo, a preto ich dajte na slnečný parapet. Avšak pozor! Malé rastliny v kvetináčoch napriek tomu chráňte pred priamymi slnečnými lúčmi.
– Len čo rastliny podrastú a začnú sa vzájomne obmedzovať, mali by ste ich vyjednotiť a sadeničky presadiť do nových nádob či záhonov.

Dobrá rada
Aby bolo pestovanie úspešné, nádoba musí byť dostatočne veľká a zabezpečovať dobrý odtok prebytočnej vody. Nízkym vankúšovitým druhom postačí nádoba vysoká 20 cm. Bylinkám sa však darí aj v pletených košoch vyložených fóliou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:51