shutterstock.com
StoryEditor

Návod, ako si zasadiť rastlinky plné vitamínov aj v tomto zimnom období

10.02.2021, 14:40
Životný štýl
Za oknami ešte stále kraľuje zima, ale čerstvé vitamíny ocení naše telo práve v tomto predjarnom období. Stačí pár črepníkov, do ktorých zasadíte rastlinky plné zdravia, a slnečný parapet.

Pri niektorých druhoch šalátu si vystačíte s bežným kvetináčom alebo miskou. Doma si tak môžete práve teraz vysievať žeruchu, rukolu, baby šaláty, valeriánku poľnú (polníček) alebo tiež bazalku a ďalšie bylinky ako petržlen, pažítku, majoránku, tymian, mätu, medovku atď. Nielenže dochutia jedlo alebo nápoje, ale dodajú telu aj celý rad cenných látok a vitamínov. A navyše uvoľňujú do ovzdušia silice, ktoré upokojujú myseľ a zlepšujú náladu.

Štipľavá žerucha
Pri tejto byline s rýchlym vývojom a krátkou vegetáciou výsev opakujte napríklad v desaťdňových intervaloch. Na pestovanie nepotrebujete ani zeminu, vyrastie aj na buničine. Vyžaduje však dostatok vlahy a skôr polotieň. Má však rada primeranú vlhkosť a teplotu 15 až 22 °C. Pri izbovej teplote začína klíčiť už druhý deň. Na zber sa môžete tešiť o 7 až 14 dní. Pridáva sa do šalátov, nátierok aj polievok.

Blesková rukola
Ide o rýchlo klíčiacu zeleninu s vysokým obsahom vitamínu C, ktorá podporuje chuť do jedla a čistí krv. Dá sa postupne vysievať počas celého roka podobne ako žerucha, len s tým rozdielom, že rukolu môžete pestovať aj v kvetináčoch so zeminou. Pri rýchlení v miskách s buničitou vatou ju môžete zbierať už za 14 dní, v kvetináčoch so substrátom za 6 až 8 týždňov.

Baby šaláty
Ideálny pre ich výsev je samozavlažovací kvetináč. Pri izbovej teplote 5 až 15 °C klíči po 6 až 14 dňoch. Substrát nepremočte. Na dopestovanie šalátu počítajte s minimálne 8 týždňami.

Polníček (valeriánka poľná)
Je to najjednoduchšie pestovateľná listová zelenina. Ideálne je dať si ju za okno a neskôr na balkón. Rastie aj pri nižších teplotách. Vysieva sa do hĺbky 0,5 cm do kvalitného substrátu v pomere 1:1 s riečnym pieskom. Februárový výsev zbierate už v marci.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:22