shutterstock.com
StoryEditor

Zvýšte si emočnú inteligenciu. Úspešná lektorka vám poradí, ako na to

08.02.2021, 16:00
Životný štýl
Určite ste sa už stretli s niekým, kto bol nadpriemerne inteligentný, a aj tak nebol úspešný. Vysoké IQ totiž nestačí. Do hry života vstupuje silný hráč – emočná inteligencia. Ako na nej zapracovať, poradila lektorka a koučka Jitka Ševčíková.

Možno nepatríte práve medzi fanúšičky sci-fi Star Trek, ale azda ste zaznamenali sitcom Teória veľkého tresku a Sheldonovu zbožnú úctu k startrekovskej postave pána Spocka (áno, k tomu stoickému Vulkáncovi so špicatými ušami a divným obočím). Dôstojník vesmírnej lode Enterprise sa dokonca prebojoval do päťdesiatky najobľúbenejších televíznych postáv vôbec! Legendárne sú jeho repliky s kapitánom Kirkom. Trebárs: „Bol by z vás skvelý počítač, pán Spock.“ „Ďakujem za poklonu.“ Alebo: „Pán Spock, mám dojem, že ste čím ďalej, tým ľudskejší.“ „Nevidím dôvod, prečo by som sa mal nechať urážať!“

Spock sa stal akousi postmodernou modlou inteligencie a logiky. Americký spisovateľ Eliezer Yudkowsky však upozorňuje, ako je také uctievanie kontraproduktívne: „Stále máme v hlave zaseknutého Spocka ako archetyp rozumnosti a rozumnosť ako nezaujatosť. Hanbíme sa za svoje pocity. Mali by sme sa snažiť cítiť emócie, ktoré zodpovedajú faktom, a nie sa snažiť necítiť žiadne emócie.“ Pre naše duševné zdravie jednoducho nie je v poriadku mať emócie trvalo nastavené na pokoj. Nemusí to byť vždy primerané situácii. A pozor: dosť často ani výhodné! Preto keď spolu Kirk a Spock hrajú šachy, intuitívne Kirk dá hyperintelektuálnemu Spockovi mat. „Váš nelogický prístup k šachu má občas svoje výhody, kapitán,“ komentuje to porazený.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:59