shutterstock.com
StoryEditor

Veľký hit v oblasti zdravého životného štýlu. Je DETOXIKÁCIA naozaj zázračná?

28.01.2021, 13:00
Životný štýl
V dnešnom svete sa dôraz kladie hlavne na to, že sa máme zbaviť nánosov odpadu, ktoré sa v našom tele počas života hromadia. Údajne sa ich vieme zbaviť pomocou špeciálnych diét, detoxikačných náplastí, kúpeľov, zábalov a v extrémnom prípade napríklad aj výplachom hrubého čreva. Toto by ste mali o detoxikácii vedieť!

Kto je Zdenka Havettová?
Lektorka a odborníčka na výživu Zdenka absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.

Zázračné doplnky
Väčšina odporúčaní je podmienená tým, že si musíte kúpiť drahé produkty na podporu detoxikácie a prečistenie tela. Väčšinou sú to tabletky, ktoré obsahujú vitamíny, minerály a antioxidanty, ktorými by sa mali škodliviny vylúčiť.Treba zdôrazniť, že veľmi veľa z týchto živín nájdete v prirodzenej a vyváženej strave. Skúste namiesto kupovania drahých doplnkov, investovať svoje financie do kvalitného jedla, ktoré si uvaríte sami doma.

Kde je pravda?
Najnovšie poznatky hovoria o tom, že naše telo a črevá, nie sú vystavené dlhoročným nánosom. Bežné metabolické a vylučovacie procesy v tele: stolica, moč, pot sú pre odstraňovanie odpadových látok úplne postačujúce. Naše telo sa vie detoxikovať samé: cez pečeň, obličky a črevá. Dôležité je tieto orgány nezaťažovať nevhodnými potravinami a životným štýlom, ale skôr ich cez zdravú výživu posilňovať k ich optimálnej funkcii.

Harmónia tela
Detoxikácia nie je zázračná. Je prirodzené, že nie vždy sa nám darí dodržiavať zdravý životný štýl a preto siahame aj po radikálnejších riešeniach, lebo sú hlavne rýchle a na istý čas máme dobrý pocit. Pozerajme sa však na naše telo v širšej súvislosti. Telo nepotrebuje super doplnky, kúzelné nápoje, hladovanie. Skôr naopak, stačí mu kvalitné jedlo, pohyb a odpočinok. Určite sa nám občas stane, že neodhadneme množstvo jedla a prejeme sa. Je úplne v poriadku, po tom, čo sme sa prejedli, jesť menej alebo zaradiť jednoduché a ľahko stráviteľné jedlá. Nemalo by ísť však o akúsi podobu trestu alebo zmýšľanie, že sa nám začínajú v tele hromadiť toxíny a hneď priberieme. Pozrime sa nato z iného uhľa pohľadu, ide skôr o to, aby sme v našom organizme nastavili rovnováhu. Cieľom každého z nás je byť zdravý a vitálny, až do vysokého veku. To sa nám podarí vtedy, ak stavíme na jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Priblížime sa k tomu aj vtedy, ak sa zameriame na sezónne a lokálne potraviny.

Praktickejšie tipy na zdravé a chutné jedlá nájdete na mojom Facebooku Zdenka Havettová – Ide o Tvoje zdravie alebo si zvoľte Instagram @ideotvojezdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 05:46