Unsplash
StoryEditor

Snehová nádielka sa ešte len blíži. Hydrometeorologický ústav však varuje, treba si dať pozor!

16.01.2021, 15:30
Životný štýl
Aj keď to ešte v decembri vyzeralo tak, že nás sneh túto zimu obíde, karta sa obrátila - a zdá sa, že si sneh ešte užijeme.

Informáciu o počasí zverejnil Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti. ,,Doposiaľ k nám prúdil, a ešte stále prúdi, od severozápadu až severu morský arktický vzduch, pre ktorý sú typické početné snehové prehánky, na severe aj trvalejšie sneženie. Veľmi chladno v ňom nebýva, na juhu je bežne nad nulou aj v januári,'' prezradil ústav vo svojom príspevku s tým, že situácia sa však cez víkend zmení. Vo víkendovom čase k nám totiž začne prúdiť aj kontinentálny arktický vzduch, ktorý je studený aj pri povrchu.

V níži studeného vzduchu sa bude presúvať aj tlaková výš. ,,Tá v nedeľu postupne spôsobí, že po niekoľkých dňoch ustanú zrážky a väčšinou sa zmenší aj oblačnosť. Zoslabne i vietor, čo budú ideálne podmienky pre výrazné nočné ochladenie. Okrem toho je na väčšie územia aj snehová pokrývka, ktorá ochladzovanie ešte zvýrazní. Preto je veľká pravdepodobnosť, že na našom území zaznamenáme v noci na pondelok teplotu pod -20 °C, pričom nie je úplne vylúčené, že najnižšie hodnoty budú okolo -25 °C. Chladno bude aj cez deň a s vysokou pravdepodobnosťou zaznamenáme arktické dni (maximálna teplota nanajvýš -10 °C),'' znie oznam zo SHMÚ.

Ústav tak vydal výstrahu prvého stupňa pre viaceré regióny, medzi nimi aj pre Bratislavský, Nitriansky, Prešovský a z časti aj Košický a Banskobystrický kraj. O čosi horšie je na tom Poprad, Trenčín, Humenné, Ružomberok, Púchov, Brezno, Žilina či Liptovský Mikuláš, pre ktoré platí druhý stupeň.

Tvorba snehových jazykov a závejov je vysoko pravdepodobná najmä v okrese Banskej Bystrice a v celom Prešovskom a Žilinskom kraji. Tá by mala zatiaľ pretrvávať až do pondelka, 18.januára. Podrobnejšie informácie nájdete na webe shmu.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:14