shutterstock.com
StoryEditor

Ženy! Vykročme do nového roka s tou najlepšou možnou kondíciou

10.01.2021, 16:00
Životný štýl
Toto sú štyri jednoduché kroky k peknej postave, po akej už dlho túžite.

„Vytrvalosť je nevyhnutne dôležitá pri napĺňaní akýchkoľvek cieľov a zmien. Keď budete dodržiavať jednotlivé kroky, vaša vidina nového života bude jasnejšia a celá cesta jednoduchšia, veď prečo si to neuľahčiť,“ vysvetľuje odborníčka na výživu. Idete do toho s nami?

1. KROK
Jasný cieľ a opora

Ako prvé je nevyhnutné stanoviť si svoj vysnívaný cieľ a pripraviť sa na možné prekážky. „Bez jasného plánu sa totiž k vytýčenému cieľu len ťažko dostanete a ak áno, cesta k nemu bude pravdepodobne kľukatá a tŕnistá. Od začiatku treba mať jasnú predstavu, čo chcete, ako to dosiahnete, kedy začnete, ako dlho to reálne môže trvať, aké bariéry vám môžu v dosiahnutí vašej méty zabrániť, a tiež, čo sa stane, ak do svojho cieľa dôjdete,“ uvádza výživová odborníčka Martina Dvořáková.

Ideálne je celú cestu s niekým blízkym zdieľať či už s najlepšou kamarátkou, mužom, alebo s mamou. Jednoducho s niekým, kto sa k vám buď pridá, alebo bude minimálne vašou psychickou oporou a spovedníkom. V čase, keď to budete chcieť celé skončiť, vám jednoducho povedia – NEVZDÁVAJ SA.

Veľmi pomáha pri udržiavaní cieľa aj zapisovanie každého pokroku. Veď maličkosti vytvárajú celok a tých bude na vašej ceste veľa. „Odfoťte sa predtým, ako začnete chudnúť. Veľa mojich klientok ľutuje, že to na začiatku neurobili. Na fotke je zmena vidieť oveľa viac ako v zrkadle, v ktorom sa vidíme každý deň, a maličké pokroky v ňom nevnímame. Keď však porovnáme fotku zo začiatku a potom napríklad na konci každého mesiaca, zmena bude obrovská,“ radí Dvořáková.

​2. KROK
Pravidelná a vyvážená strava

Správna diéta nie je o tom, že prestanete jesť. Práve naopak! „Základným predpokladom štíhlej postavy je zdravá, vyvážená strava. Ak túžite po trvalej zmene, jedzte pravidelne päťkrát denne po 2 až 3 hodinách a pite dostatočné množstvo tekutín, aby vaše telo nezadržiavalo vodu a vyplavovalo von všetky toxíny,“ vysvetľuje výživová poradkyňa.

Dôležitý je však aj výber vhodnej stravy. Neznamená to len rezeň so zemiakmi. Všetko má svoje pravidlá. „Keď znížime prísun sacharidov a zvýšime príjem bielkovín, zmení a hlavne zrýchli sa aj náš metabolizmus. Telo sa približne po troch dňoch takéhoto stravovania dostane do stavu ketózy, čo v praxi znamená, že energiu začne čerpať z uložených tukov,“ hovorí Dvořáková. V kombinácii s pravidelným pohybom a dostatočným pitným režimom začne telo spaľovať vlastné tuky a vy budete chudnúť.

Práve pri pravidelnom jedení však ľudia vynechávajú desiatu či olovrant. Vtedy sú ideálnou voľbou rýchle snacky či proteínové nápoje, ktorých príprava je extrémne rýchla a dostatočne vás zasýtia. Dôležité je nemať pocity hladu a, naopak, ani veľkého prejedenia. „Jedlo musí byť náš priateľ a nemal by vyvolávať stres. Na druhej strane, ak túžime dosiahnuť trvalú zmenu, nestačí ,len‘ pravidelne a vyvážene jesť isté obdobie, ale osvojiť si stravovacie návyky natrvalo. Mali by sme ich brať ako nový životný štýl a riadiť sa ním čo najdlhšie,“ radí špecialistka.

​3. KROK
Čerstvý vzduch

Vďaka akémukoľvek pohybu ste o krok bližšie k svojim vytúženým cieľom v rámci redukcie hmotnosti. Ak nie ste zástancom fitnescentier, uprednostňujete rýchlu chôdzu či prechádzky, aj to sa počíta. Ako sa vraví, vždy je lepšie urobiť niečo ako nič. Ak však chcete vidieť reálne kroky, musí sa aj samotná prechádzka stať vašou aktívnou a pravidelnou činnosťou. Je to skvelý spôsob, ako si vyčistíte hlavu a zároveň jednoducho naplníte denný odporúčaný limit 10-tisíc krokov.

4. KROK
Oddýchnuté telo, oddýchnutá myseľ

Neraz sa stane, že z práce chodíme unavení, bez energie a nálady. Sme schopní akurát tak ľahnúť si rovno do postele, nieto uvažovať ešte nad nejakým cvičením či prípravou večere. Práve preto má pravidelný oddych a navodenie príjemnej atmosféry veľmi dôležitý význam. Vytvorte si doma svoj kútik pokoja. Vytiahnite sviečky, svetielka, obľúbenú knihu a uvarte si k tomu šálku dobrého čaju či kakaa. Podstatné je na chvíľu sa zastaviť, spomaliť a orientovať na seba. Ak to budete robiť pravidelne, aj cvičenie a zdravšie stravovanie bude mať pre vás odrazu iný význam. Čas, ktorý venujete svojmu vnútru a telu, sa vám vráti v podobe energie a väčšej chuti ísť za svojimi cieľmi. Hlavne vaše telo a myseľ sa vám za to srdečne poďakujú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:45