shutterstock.com
StoryEditor

Toto je päť novoročných predsavzatí, ktoré vám zmenia celý život!

31.12.2020, 16:30
Životný štýl
Zajtra sa začína nový rok. No čo poviete na to, keby sa začal aj váš nový život?

Vždy sa nájde oblasť, ktorá by sa dala zlepšiť. Ak budeme celkom úprimní – iste to nie je len jedna jediná, však? Je to vo vašom prípade práca, láska alebo zdravie? „Upracte“ si od nového roka vo svojom živote. Budete prekvapení, ako sa vám zrazu život obráti naruby – k lepšiemu.

Viac sa usmievajte


Podľa sociálnych psychológov vás prostý akt úsmevu môže urobiť šťastnejšími a zdravšími, ako píše forbes.com. Tento efekt nastáva z dvoch hlavných dôvodov. Podľa hypotézy spätnej väzby úsmev aktivuje uvoľňovanie dopamínu, endorfínov a serotonínu, neurotransmiterov, ktoré pomáhajú znižovať stres a vyvolať pozitívne emócie. Mozog zvyčajne riadi tvárové svaly (úsmevom), cíti ich pohyb, je ním ovplyvnený a vyšle signál do mozgu. Zrazu budete viac šťastnejší ako predtým.

Navyše úsmev vie byť nákazlivý. Podľa švédskej  štúdie ľudia, ktorí sú vystavení emocionálnym výrazom tváre majú tendenciu nevedome napodobňovať výrazy, pozitívne alebo negatívne. Sú ovplyvnení vašimi emóciami. Keď sa usmievate, zrazu sa nájdu vo vašom okolí ľudia, ktorí sú tiež tak ako vy, pozitívne naladení.

Doprajte si wellness a venujte sa cvičeniu


Dopady pravidelného fyzického cvičenia sú už všeobecne známe. Okrem znižovania stresu, prevencii proti chorobám a lepšej nálady, energii a spánku, pravidelné cvičenie a zdravé stravovanie z vás môže spraviť lepšieho vodcu. Podľa Harvard Business Review zdravo vyzerajúci jedinci sú vnímaní ako lepší manažéri, sú viac rešpektovaní inými a dokonca tiež vyzerajú inteligentnejšie. Zrejme za to môže väčšie sebavedomie, vo svojej koži sa cítia lepšie a celkovo majú iný postoj ako ostatní.

Naplánujte si čas pre seba


Mnohí si organizujú čas a plánujú pracovné stretnutia, dôležité termíny, a iné úlohy v rámci práce, aby všetko stihli. Avšak najproduktívnejší ľudia v skutočnosti nie sú tí najzamestnanejší, ale skôr sem patria tí, ktorí uprednostňujú svoj voľný čas, záľuby, rodinu, jednoducho činnosti, ktoré úplne nesúvisia s ich prácou.

Nedávny výskum prekvapivo zistil, aké sú zvyky najproduktívnejšieho zamestnanca. Desať percent z ich najviac produktívnych zamestnancov nepracuje ani osem hodín denne. Dávajú si približne 17-minútovú prestávku každých 52 hodín, pričom tento čas strávia akokoľvek, len nie prácou a prezeraním e-mailov. Výsledky ukazujú, čo už vedci dávno vedia. Najlepším spôsobom, ako zlepšiť výkonnosť a sústredenosť je vyhradiť si čas na seba. Naplánujte na nový rok viac času na rodinu, priateľov a záľuby. Ani nebudete vedieť ako, ale zrazu sa zlepšíte v práci, vzťahy s kolegami i priateľmi budú lepšie a vy sa do pracovného kolotoča budete vracať plní novej energie, jednoducho budete ako znovuzrodení.

Naučte sa povedať nie


Máte problémy niekomu povedať „nie“? Zmeňte to tento rok. Mnohí s tým majú problém zo strachu z odmietnutia a tiež je za tým snaha vyhnúť sa nepríjemnej konfrontácii s druhými ľuďmi. Najväčším problémom je tiež myšlienka, že prijatie pomoci je prejavom slabosti alebo neschopnosti, čo je však hlúposť. Aby vás však ľudia rešpektovali, je potrebné, aby ste sa naučili povedať „nie“. Taktiež by ste ho mali vedieť používať aj v záujme ochrany vašich osobných hraníc. Slúži na udržanie vlastných priorít. 

Môžete sem tam želaniam iným vyhovieť a čiastočne zatlačiť do úzadia vlastné pocity a potreby, ale čoskoro príde chvíľa, keď bude treba povedať jednoznačné „nie“. Kto vie ako na to, zvládne s prehľadom aj zdanlivo nepríjemnú chvíľu. Myslite viac na svoje pohodlie.

Používajte kalendár


Jeden z najlepších spôsobov, ako zostať na vrchole svojich cieľov je neustále plánovanie. Manažovanie zoznamu úloh v kalendári vám pomôže mať pod kontrolou všetky dôležité termíny. Vďaka tomu nezabudnete na najdôležitejšie úlohy, všetko spravíte včas a hlavne nezabudnete na svoje záľuby, priateľov a rodinu. Počítajú sa totiž aj plány so svojimi najbližšími. Môžete použiť klasický diár alebo máte k dispozícii množstvo online aplikácii na správu kalendára.  

TIP: Aby novoročné predsavzatia neskončili len pri sľuboch, aby ste od základov zmenili svoj život, robte postupne menšie kroky. Po určitom si pridajte ďalšiu malú zmenu. Je lepšie napredovať pomaly, ako poriadne skočiť, ublížiť si a vrátiť sa späť na štart.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:05