shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 11 praktických tipov, ako spraviť jedlo zdravšie

14.12.2020, 16:40
Životný štýl

1 Namiesto soli používajte na dochutenie bylinky. K hovädziemu a jahňaciemu mäsu alebo k zemiakom sa hodí rozmarín. K bravčovému šalvia, k šalátom a teplým zeleninovým prílohám tymián, k rybám a omáčkam kôpor či estragón.

2 Pri zarábaní cesta na koláč nahraďte časť tuku kelímkom bieleho nízkotučného jogurtu.

3 Namiesto potierania plechu tukom a vysypávania múkou pečte na papieri na pečenie.

4 Pri príprave polievok použite na zahustenie namiesto zápražky rozmixovanú listovú zeleninu alebo zemiaky.

5 Pridávate do polievok alebo omáčok kyslú smotanu? Vyskúšajte namiesto nej podmaslie. Má menej kalórií a je zdravšie.

6 Okamžite po vybraní z panvice alebo fritézy ponorte mäso na sekundu do hrnca s vriacou vodou. Zbavíte ho tým prebytočného tuku.

7 Ryby upravujte opatrným pečením alebo dusením. Ak ich budete smažiť pri vysokej teplote, znehodnotíte tým zdravé tuky, ktoré rybie mäso obsahuje.

8 Ak sa predsa len rozhodnete pre smažený pokrm, používajte kvalitné oleje – repkový, ryžový alebo olivový.

9 V karbonátkach nahraďte časť mäsa osmaženou cibuľkou a nastrúhanými surovými zemiakmi alebo mrkvou.

10 Rozmixovanou dužinou avokáda môžete pokojne nahradiť maslo pri pečení. Avokádo pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu a je dobrou prevenciou proti srdcovým problémom.

11 Máte radi rezne, alebo obaľované smažené kura? Skúste ich namiesto bežnej strúhanky obaliť v zmesi ovsených vločiek s trochou korenia. Vločky sú bohaté na vlákninu a navyše obsahujú vitamín B a železo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 04:58