shutterstock
StoryEditor

Aký je váš skutočný vek? Pozrite sa pravde do očí

10.12.2020, 10:40
Životný štýl
Kto by sa nechcel v šesťdesiatke dozvedieť, že má v skutočnosti štyridsať? Horšie je to však naopak. Pri meraní takzvaného metabolického veku sa vám môže stať oboje.

Metabolický vek je vek vášho tela ako takého – bez ohľadu na to, čo vraví váš kalendárny vek. Meria sa na špeciálnom prístroji, ktorý pomocou elektrických impulzov zhodnotí všetky dôležité metabolické procesy, ktoré prebiehajú v organizme. Odhalí napríklad, koľko máte v tele vody, koľko tuku a svalov a ako vyzerá vaša celková kondícia. Stačí, keď zadáte niekoľko povinných vstupných údajov – váš vek, výšku, hmotnosť a pohlavie.

 Matematika nepustí!

V ideálnom prípade by mal metabolický vek zodpovedať kalendárnemu, alebo by mal byť ešte o niečo nižší. Ak je to naopak (podľa rodného listu ste len pred nedávnom oslávili štyridsiatku, no prístroj vám ukazuje o pätnásť rokov viac), niečo nie je v poriadku s vaším bazálnym metabolizmom. Platí totiž, že čím je vyšší metabolický vek, tým nižšia je hodnota bazálneho metabolizmu. Tento pojem ste už určite niekde začuli. Bazálny metabolizmus označuje energiu, ktorá je nevyhnutná pre všetky základné životné funkcie v stave úplného pokoja. Jednoducho povedané, je to množstvo energie, ktorú spotrebuje telo za 24 hodín iba ležaním na posteli. Čím vyššia je hodnota vášho bazálneho metabolizmu, tým lepšie budete spaľovať tuky a tým viac sa zníži metabolický vek. Toto sa dá dosiahnuť najmä pohybom. Odborníci odporúčajú športovať týždenne aspoň 3,5 hodiny, a to pri vhodnej pulzovej frekvencii (tú vypočítate tak, že od čísla 220 odčítate svoj vek a výsledok potom vynásobíte 0,6).

Smerodajné čísla

Ako zistíte svoj metabolický vek? Túto službu dnes bežne ponúkajú napríklad poradenské centrá zdravého životného štýlu či fitnesscentrá, kde si môžete nechať vykonať podrobnú telesnú analýzu. Rýchly výpočet bazálneho metabolizmu zistíte na rôznych web stránkach, ktoré sa zameriavajú na chudnutie – stačí len vyhľadať sekcie „fit kalkulačky“. Odborníci vám zároveň odporučia vhodné fyzické aktivity a poradia s jedálničkom. Ako najlepšie spaľovače tuku a dodávače energie sú však považované tieto športy: nordic walking s paličkami, rýchla chôdza, jazda na rotopede, beh, aerobic, pilates, joga, taiči, plávanie alebo kalanetika.

Rady pre zníženie hmotnosti  a metabolického veku od odborníčky Andrey Čisárovej

  • Jedzte 5 krát denne menšie porcie a snažte sa, aby vaša strava bola pestrá a vyvážená. Dodržiavajte správny pomer živín (50 % sacharidov, 30 % bielkovín, 20 % tukov).
  • Zredukujte množstvo jednoduchých cukrov (sladkosti, sušienky, sladké jedlá, pečivo, sladené džúsy a kolové nápoje). Namiesto nich dajte prednosť zložitým cukrom (celozrnné pečivo, zemiaky, ryža, strukoviny, cestoviny, ovocie).
  • Obmedzte živočíšne tuky (údeniny, mäsové výrobky). Oveľa vhodnejšie sú kvalitné rastlinné tuky (olivový olej, orechy).
  • Vypite denne aspoň dva litre tekutín a zvýšte príjem vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny a ďalšie).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:39