shutterstock.com
StoryEditor

Stavíme sa, že týchto sedem vecí ste o šampanskom nevedeli

07.12.2020, 17:35
Životný štýl
Patríte medzi milovníkom dobrého šampanského? Potom si naštudujte tieto fakty.

Pravé šampanské
Šumivé vína sa vyrábajú kvasením vo fľašiach i v kovových tankoch. Vína, ktoré kvasia vo fľašiach, sú kvalitnejšie a drahšie. Len šumivé víno vyrobené vo francúzskom regióne Champagne smie byť oficiálne pomenované ako šampanské. Na Slovensku sa však toto slovo bežne používa v hovorovej reči aj pre iné druhy umelo dosycovaných šumivých vín. Nemecký termín pre šumivé víno je sekt.

Doma to neskúšajte!
Videli ste už niekoho otvárať fľašu šampanského pomocou šable? Tento zvyk má názov sabráž a vznikol v čase napoleonských vojen, keď vojaci kavalérie oslavovali týmto originálnym spôsobom svoje víťazstvo. Sabráž sa od tých čias používa na slávnostné otváranie sektu, no okrem šable sa dá použiť napríklad neohybný kuchynský nôž, podšálka či dno pohára. Je dôležité, aby bola fľaša uzavretá korkovým, nie plastovým štupľom, a aby bolo víno správne vychladené.

Miliónová fľaša
Najdrahšie šampanské na svete má názov Gout de Diamants a za jednu fľašu zaplatíte neuveriteľných 1,5 milióna eur! Je vyrobené zo špeciálnej odrody Grand Cru a rodí sa len v osemhektárovom vinohrade v regióne Champagne. Prvýkrát sa objavilo na trhu len pred dvoma rokmi. A prečo tá závratná cena? Každá fľaša je ozdobená diamantom od Swarovského!

Diablovo víno
O masové rozšírenie šampanského sa koncom 17. storočia zaslúžil benediktínsky mních Dom Pérignon z opátstva vo francúzskom Hautvillers. Záhadné „diablovo víno“ bolo síce známe už i predtým, ale práve Pérignon objavil spôsob, ako ho uchovávať. Prišiel s nápadom uskladniť veľkú úrodu muštu v dovtedy nepoužívaných sklených fľašiach a uzatvoriť ich korkovými zátkami. Tie potom po otvorení prudko vyleteli a z fliaš vytryskol šumivý mok.

Ženy v pohároch
Hovorí sa, za všetkým hľadaj ženu. Aj podľa legendy sa tvorca dizajnu pohárov na šampanské inšpiroval hruďou Márie Antoinetty alebo Madam de Pompadour. V skutočnosti ho však vymysleli v roku 1663 v Anglicku špeciálne pre istý druh šumivého vína. Nezabudnite, správny tvar pohára fyzicky ovplyvňuje to, čo cítime. Na arómy a chute v nose alebo ústach má vplyv aj vhodný pohár.

Kto ho najviac pije?
Možno vás to prekvapí, ale v roku 1860 Rusi neboli najväčšími konzumentmi vodky. Zamilovali si práve šampanské. V súčasnosti tomuto zlatistému moku s bublinkami najviac holdujú Briti. Tí ročne vypijú toľko šampanského ako Američania, Nemci a Belgičania dokopy. Šumivým vínom si dnes ľudia pripíjajú až v 160-tich krajinách sveta.

V literatúre
Zdá sa, že tento nápoj mali radi aj niektorí autori slávnych kníh, šampanské sa totiž objavilo aj v literárnej klasike. Napríklad sa o ňom dočítate v Puškinovom Eugenovi Oneginovi, v Goetheho Faustovi či v románe Nana od Emila Zolu. Vo filmovej klasike šampanské neodmysliteľne patrilo k Jamesovi Bondovi. S ním si na striebornom plátne pripíjal s nejednou krásnou ženou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 22:35