shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú podivné tradície zo sveta, ktoré by ste u nás len ťažko vysvetľovali

06.12.2020, 18:30
Životný štýl
Najkrajšie sviatky roka prežíva každý inak, ale vo svete občas môžete naraziť na tradície, ktoré sú pre nás trochu, ehm, nepredstaviteľné.

– V Libérii ľudia počas Vianoc ovešiavajú bielymi zvončekmi palmu, v Ghane zase mangovník alebo obličkovec západný, na ktorom rastú oriešky kešu. A v Indii dostáva sviatočné rúcho banánovník.
– Na Islande nosia vianoční škriatkovia darčeky dobrým deťom, ktoré si nachystali za okno topánku. Dôležité tiež je, aby každý Islanďan dostal niečo nové na seba, inak ho môže zožrať vianočná mačka.
– V Bulharsku sa zvyčajne pri večeri uspokoja s bravčovým a so strukovinami. Tradične založené rodiny môžu stolovať na obruse položenom na zemi a podloženom slamou, čo je spomienka na chliev, kde sa narodil Ježiško.

​– V Austrálii si ľudia vianočné priania vyvesujú do okien a súťažia, kto ich má viac.
– V Anglicku je typickým vianočným pokrmom pečený moriak s orechovou plnkou, v žiadnom prípade nesmie ako bodka tohto hodovania chýbať tradičný puding. Ten sa pripravuje už v čase adventu a chodí ho miešať každý člen rodiny. Pritom vyslovuje svoje želanie.
– Na Ukrajine zdobia stromčeky umelými pavúkmi a pavučinami. Verí sa, že ak nájdete ráno na Vianoce pavučinu, prinesie vám šťastie.
– V Nórsku podľa legendy na Štedrý večer vychádzajú zlé čarodejnice a hľadajú metly, na ktorých by sa preleteli. Preto musia byť všetky metly v dome starostlivo ukryté. Kým metly Nóri schovávajú, svoju vlajku milujú, preto býva hlavným prvkom na vianočných reťaziach, ale aj na stĺpoch pred domom, práve vlajka.
– Vo Venezuele, presnejšie v hlavnom meste Caracas, chodia všetci veriaci skoro ráno do kostola, a to od 16. decembra až do Štedrého dňa. Zaujímavé však je, ako sa tam dopravujú. Do kostola totiž jazdia na korčuliach. Do ôsmej hodiny sú dokonca uzavreté niektoré cesty, aby bola jazda bezpečnejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:58