shutterstock
StoryEditor

Všetko o akné. Ako súvisí s potením a môžeme si vyrážky vytláčať?

04.12.2020, 11:00
Životný štýl
Akné trápi veľa ľudí a vyvoláva veľa otázok; na niektoré z nich sa možno hanbíte opýtať alebo ste k tomu ešte nemali príležitosť.

Prečo všetky pupienky nevyzerajú rovnako?


Akné vzniká z rôznych príčin a môže mať rôzny priebeh, preto aj jednotlivé prejavy vyzerajú odlišne. Dobre známe čierne bodky (komedóny) a tiež biele bodky (drobné biele pupienky) majú bakteriálny pôvod. Nesvrbia, nepália ani nemenia veľkosť. Väčšie začervenané vriedky (papuly, pustuly a väčšie cysty) sa tvoria, keď sa póry upchajú kožným mazom.

"To, čo laik nazýva pupienkom, môže byť tiež prejav inej choroby, napríklad rozacey, periorálnej dermatitídy a ďalších kožných ochorení," poznamenáva dermatologička Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl. O čo skutočne ide, väčšinou rozpozná len kožný lekár, Google vám asi stačiť nebude.

Čo presne tvorí obsah vyrážok?


Pupienky, ktoré sú prejavom zápalovej formy akné obsahujú hnis. "Ten je tvorený zmesou leukocytov, teda bielych krviniek, baktérií a rozkladajúcich sa tkanív," popisuje lekárka. Ide vlastne o imunitnú reakciu: biele krvinky telo "posiela" skrz rozšírené cievy, aby zápal vyliečili. Keď pupienok praskne, objaví sa niekedy aj krv a tiež krvné sérum - priesvitná tekutina, ktorá vzniká po vyzrážaní krvi.

Vytláčať: áno alebo nie?


Ak vám to nedá a rozhodnete sa pupienok vytlačiť doma, mali by ste predtým pleť vyčistiť, dobre si umyť ruky vrátane nechtov a v každom prípade počkať, až bude jeho vrch biely alebo žltkastý. Červené vriedky nikdy nestláčajte. Odborníci túto obľúbenú domácu metódu vôbec neodporúčajú, lepšie je podľa nich zájsť do kozmetického salónu.

"Profesionáli pri konzultácii vyhodnotia stav pleti a podľa toho sú schopní zvoliť vhodné ošetrenie," vysvetľuje kozmetička Kateřina Bartušková zo štúdia Bomton Brumlovka. "Ku každej pleti je potrebné pristupovať individuálne, pri zlom domácom ošetrení akné môže dôjsť k ešte výraznejšej zápalovej reakcii."

Súvisí akné s potením?


Nesúvisí - tvoria sa totiž v mazových žľazách, nie v tých potných, vysvetľuje kozmetička. Podľa Gréty Wohlovej sa môže stať, že ho zameníme za potničky: "Sú to prejavy podobné akné, ktoré sú však výsledkom zápalu potných žliaz. Majú tiež podobu červených papuliek, ale obsah centrálnych pľuzgierikov je väčšinou číry. Niekedy môže byť aj hnisavý."

Môže sa akné zhoršiť tým, že si budem siahať na tvár?


Technicky nie. Lenže: "Problém môže nastať, keď sa s pupienkami bezmyšlienkovite hráme alebo ich rozškrabávame," hovorí Wohlová. Podľa Bartuškovej sa navyše akné môže zhoršiť v prípade, že sa tváre budeme dotýkať špinavými rukami. Baktérie, ktoré na rukách bežne máme, síce akné nespôsobujú, ale špina alebo mastnota môžu upchať póry a ďalej už to poznáte.

Prečo sa akné tvorí aj na ramenách, na chrbte a na krku?


"Aj v tomto prípade ide zvyčajne o nadmernú tvorbu mazu, ktorý upchá mazové žľazy," popisuje kozmetička. "A práve v týchto oblastiach nájdeme mazové žľazy v najväčšej koncentrácii," dodáva k tomu Gréta Wohlová. Ak ste sa však niekedy stretli s pupienkami na zadku, o akné nešlo: pravdepodobne to bude prejav zanieteného vlasového folikulu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:54