shutterstock.com
StoryEditor

Tieto potraviny končia načastejšie v koši. Je čas to zmeniť!

24.11.2020, 09:44
Životný štýl
Za zmenou nestojí len ekologické nastavenie mysle. Začnite vo svojej kuchyni a v chladničke, kde sa nekonečný potravinový príbeh začína.

Sme v tom všetci spoločne. Domácnosti, reštaurácie, obchody s potraviny aj ich výrobcovia. Plytvanie potravinami je nielen finančným, ale aj ekologickým problémom. Ako sa vyhnúť vytváraniu zbytočného odpadu? Spôsobov, ktoré môžete hneď teraz aplikovať vo vlastnej domácnosti, je hneď niekoľko.

1. krok – Obaly
Igelitovým nákupným taškám, zdá sa, odzvonilo. Ešte stále však siahate pri zelenine, ovocí či pečive po plastových vreckách? Hoci postupná cesta k zmene vedie aj cez ich recyklovateľnú podobu, urobiť môžete o čosi viac. Noste si do obchodu vždy vlastné! Látkové, sieťované a nehanbite sa vybrať pri najbližšom nákupe ani svoju nádobu. Ekologickým trendom sú aj voskové obrúsky z ľanového plátna. A viete čo? S prúteným košíkom sa predsa nechodí len na trh, tak smelo do toho!

2. krok – Chladnička
Koľkokrát ste si pri pohľade do chladničky povedali, že je prázdna, a nevedeli sa dočkať chvíle, keď ju opäť naplníte? Slepé prehliadanie akýchkoľvek potravín má v súčasnosti svoje pomenovanie. Zoznámte sa s fenoménom prázdnej chladničky či chladničkovej slepoty. A tak opäť nastáva tá chvíľa, keď v supermarkete nakúpite kvantum potravín len preto, aby nechýbalo. Bokom ide prehľadnosť a usporiadanie, nehovoriac o tom, že časť nákupu skončí o pár dní s veľkou pravdepodobnosťou v koši.

3. krok - Plánované nakupovanie
Budete sa čudovať, ale obsah vašej peňaženky zachráni poriadok v chladničke aj plánované nakupovanie. Napriek tomu, že vo vás pohľad do plnej chladničky vyvoláva pocit istoty, skúste to inak. Majte všetky potraviny na očiach, usporiadajte ich podľa dátumu spotreby, priebežne kontrolujte a zásoby dopĺňajte až vtedy, keď vám niečo chýba. Plánované a nie impulzívne nakupovanie je skutočne cesta.

4. Krok – Nedajte sa zlákať cenou
Nevytvárať prebytky a zbytočne nenakupovať veľké množstvo potravín, ktoré nedokážete počas ich trvanlivosti skonzumovať, je síce pekná predstava, realita je o čosi iná. Lákadlo obchodníkov a ich snaha predať čo najviac a za nízku cenu je silnejšia. Nedajte sa zlákať! Choďte na to cez kvalitu, nie kvantitu.

5. krok – Mrazte
Hrozí, že skončia v smetnom koši? Odložte jedlo, mäso, zeleninu či pečivo do mrazničky a o pár dní, ako keby ste našli. Treba si však uvedomiť, že je nutné mraziť ich správnym spôsobom a nečakať, že v chlade „prežijú“ dlhodobo. Zamraziť môžete ovocie, niektoré druhy zeleniny, pečivo, syry, maslo a dokonca aj mlieko. Naopak, vajcia a jedlá, v ktorých sa nachádzajú, tvaroh, jogurty aj zeleninu s vysokým obsahom vody radšej spotrebujte čerstvé.

Ktoré potraviny končia najčastejšie v koši?
· Ovocie
· Zelenina
· Syry a salámy
· Chlieb
· Potraviny, ktorým uplynul dátum spotreby
· Otvorené a nespotrebované potraviny

Ako znížiť potravinový odpad?
· Prehľadným systémom obsahu chladničky a mrazničky
· Pred nákupom si urobte zoznam
· Varte menej často a v primeraných množstvách
· Pestujte vlastné ovocie a zeleninu
· Nespotrebovanú zeleninu a ovocie zavarte
· Nadbytočné potraviny a jedlá zamrazte
· Prebytky dajte domácim zvieratám
· Kompostujte a recyklujte

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 10:39