archív Imfit
StoryEditor

Rozhovor s výživovou poradkyňou: Ako skutočne dosiahnuť vysnívanú postavu?

02.11.2020, 13:00
Životný štýl
Izabela Matúšová sa rozhodla pomáhať ľuďom, ktorí chcú zmeniť svoju postavu - a to tým, že vytvorila jedinečný stravovací plán. Výsledky sú viac než ohromujúce.

Na začiatok asi taká tá bežná otázka - ako a kedy si sa dostala k tejto práci? Ako by si sa tiež čitateľom predstavila? 

Začala by som asi predstavením seba. Volám sa Izabela Matúšová a študujem v Prahe. Venujem sa už roky, popri štúdiu, zdravej výžive a cvičeniu. Športovala som odjakživa, ale cvičeniu vo fitku som sa začala venovať pred piatimi rokmi. Za ten čas som si stihla prejsť všetkým, čo sa týka stravovania. Od problémov s prijatím stravy až po chorobné prejedanie sa. Rozumiem úplne každému klientovi, ktorý sa rozhodne pre cestu so mnou za vysnívaným cieľom. Pred niekoľkými rokmi som si len tak pre seba išla spraviť trénerský kurz, ktorý bol akreditovaný ministerstvom. Robila som si ho len preto, že som chcela vedieť či mám dobrú techniku pri cvikoch. Vtedy som sa začala venovať naplno cvičeniu a strave. Začala som zbierať mnoho skúseností, ktoré sú oveľa dôležitejšie než certifikáty. Neskôr som si spravila kurz na výživovú poradkyňu v Prahe a začala som pomaly rozbiehať svoj biznis so stravovacími plánmi na mieru. Začala som sa venovať tomuto naplno, pretože som chcela pomôcť druhým ľuďom, ktorí sa necítia vo svojom tele dobre a ktorí tým trpia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#goldenhour ☀️?

Príspevok, ktorý zdieľa ??????? (@izabelamatus),

Výživových poradcov je pomerne dosť. Ako ste si dokázali vybudovať klientelu?

Vedela som presne ako sa cítia a takto som začala mať klientov až sa to rozbehlo tak, že som robila stravovací plán aj niektorým česko-slovenským celebritám. Myslím si, že to bolo hlavne kvôli môjmu prístupu k mojim klientom, pretože to že odošlem jedálniček neznamená, že tam spolupráca končí. Ja s klientmi komunikujem aj po zaslatí jedálnička a konzultujeme spolu pokroky. Pred rokom a pol som si dala vytvoriť stránku, kde sa jedálničky dajú objednať a tam nájdete aj viac info (https://imfit.sk) alebo taktiež na mojom Instagrame. Taktiež mám vlastnú radu Fit tyčiniek, ktoré sa dajú objednať na mojej stránke.

Mnoho ľudí si myslí, že na to, aby schudli, by mali držať diéty. Čo je na tom pravdy? 

Ja učím svojich klientov to, že môj stravovací plán nie je žiadna diéta, ale zdravý životný štýl. Ľudia bývajú častokrát prekvapení, že ako môžu z toľkého množstva jedla schudnúť čo majú v jedálničku. Ja nepodporujem žiadne hladovky ani diéty ako paleo, keto a iné. Dôležitá je pestrá a rôznorodá strava. Do stravovacieho plánu zaraďujem vždy potraviny, ktoré sú bežne dostupné, žiadne predražené potraviny z bio obchodov. Pomôžem každému klientovi, či už je vegán alebo má histamínovú intoleranciu, naozaj každému. Pomôžem každému, kto chce buď schudnúť, nabrať alebo udržať váhu a žiť zdravý životný štýl. Diéty k ničomu nevedia, iba k jojo efektu. Ak chcete držať diétu, tak to by ste tak museli potom jesť už celý život aby ste nepribrali naspäť aj s ďalšími kilami navyše. Ja podporujem princíp 80/20 na ktorý prejdú moji klienti po mesiaci stravovania podľa môjho jedálnička. Tento princíp znamená, že 80% budú jesť zdravo a 20% si doprajú na čo budú mať chuť. Iba vyváženou stravou dosiahnete výsledky, ktoré si budete vedieť udržať a ja vám s tým viem pomôcť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Necelý mesiac spolupráce ??

Príspevok, ktorý zdieľa ????? (@imfit.sk),

Veľa ľudí stále pri zmene postavy zabúda na stravu. Prečo by si mali ľudia (obzvlášť tí, ktorí majú problém s váhou) nechať vypracovať jedálničky? 

Aby sme to uviedli na správnu mieru, tak ja nepomáha len ľuďom s nadváhou, ale taktiež som už pomohla mnohým dievčatám sa dostať z anorexie. Pomáham aj ľuďom, ktorí si chcú uzdraviť vzťah k jedlu alebo sa chcú len naučiť zdravo stravovať. Môj jedálniček má 40 strán, pretože ja tam vysvetľujem aj všetko ohľadom výživy a chcem aby tí ľudia rozumeli, že ako to funguje. Taktiež som samozrejme pomohla hlavne ľuďom s nadváhou a teraz mi ďakujú, že sa cítia super vo vlastnom tele a hlavne získali zdravé sebavedomie. Ľudia s nadváhou by si mali nechať vypracovať odo mňa stravovací plán hlavne kvôli tomu, aby sa im zlepšila kvalita života, aby boli sami so sebou spokojní a aby sa cítili super vo svojom tele.

Ako také vypracovanie jedálnička funguje a na akej báze býva vytvorený? 

Robím stravovacie plány na mieru aj pre ľudí čo majú rôzne alergie, intolerancie alebo sú vegáni, vegetariáni či diabetici. V stravovacom pláne sú bežne dostupné potraviny a každému vytvorím stravovací plán na mieru. Vypočítam vám v ňom aj BMI, bazálny metabolizmus a podobné informácie. Na mojej stránke (https://imfit.sk) si vyplníte formulár kde sa vás popýtam mnoho otázok, aby som vám ho vytvorila presne pre vás. Vždy ho vytvorím podľa toho čo máte a nemáte radi. Nedávno som vyvinula aj Fit tyčinky, ktoré som zaradila aj do stravovacieho plánu. Dajú sa taktiež objednať na mojej stránke a sú to tyčinky, ktoré neobsahujú žiadnu chémiu, žiadne konzervanty, žiaden lepok a žiadny pridaný cukor. Sú výnimočné v tom, že sa skladujú v chladničke a sú veľmi chutné.

S akými najväčšími mýtmi ste sa stretli? 

Napríklad to, že „zo sacharidov sa priberá“. Ono to tak vôbec nie je pokiaľ máte všetky makronutrienty vo vašom jedálničku vyvážené. Ja toto vždy pre mojich klientov vypočítam. Sacharidy sú práveže zdroj energie a sú veľmi dôležité v našej strave. Ďalej som sa ešte stretla s týmto mýtom: „Nejedz už po piatej hodine, lebo priberieš“. Toto tak absolútne nie je , pretože večera by sa mala zjesť cca 1,5 hodiny predtým ako idete spať. Je to najväčšia hlúposť hladovať, lebo tým si rozhádžete celý metabolizmus a spomalíte si ho.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Premena klientky behom pár týždňov len vďaka strave ???

Príspevok, ktorý zdieľa ????? (@imfit.sk),

Pomohla som už nespočetne veľa klientom a oni videli výsledky už po dvoch dňoch dodržiavania môjho jedálnička. Keď má človek správnu stravu, tak bude mať omnoho viacej energie a nebude taký unavený.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

cca 3 mesiace spolupráce ✨

Príspevok, ktorý zdieľa ????? (@imfit.sk),

Čo by malo, možno tak všeobecne, platiť pri zdravom stravovaní pre nás všetkých?

Určite to, že musíte mať pevnú vôľu a musíte vedieť, že prečo ste sa začali zdravo stravovať. Ísť do toho postupne a časom to budete už brať ako súčasť vášho života a nebudete to brať ako „niečo“ čo musíte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 22:55