shutterstock.com
StoryEditor

Chcete sa zbaviť tuku okolo bruška? Tieto potraviny vám pomôžu!

21.10.2020, 11:45
Životný štýl
Odborníci na výživu prezradili osem potravín, ktoré pomáhajú chudnúť. Čo je na tom najlepšie, väčšinu z nich máme doma.

Keď chcete zhodiť prebytočné kilogramy, odopierate si množstvo chutných jedál. Nekompromisne ich vyškrtnete z jedálnička, lebo práve oni prispievajú k priberaniu. Existujú však i potraviny, ktoré sa naopak odporúča jesť v procese chudnutia. Cestu za štíhlym telom dokážu výrazne skrátiť, keďže podporujú telo v spaľovaní kalórií, ako píše dailymail.co.uk.

Nutričné špecialistky, Elouise Bauskisová a doktorka Marilyn Glenvillová, vymenovali osem jedál, ktoré prispejú k tomu, že sa vám ručička na váhe posunie smerom nadol:

Škorica

Pomáha regulácii telesnej hmotnosti tým, že stabilizuje a normalizuje hladinu cukru v krvi. Po jej konzumácii sa budete cítiť dlhšiu dobu plní a znížia sa vám chute na sladké jedlá. Škorica je bylina, ktorá navyše pomáha zažívaniu, jemne zahrieva prostredie v žalúdku a pomáha účinnejšiemu rozkladu jedla.

Čili

Zahreje vás a doslova sa pri ňom zapotíte. Čili vyvoláva termogenézu, proces, ktorý podporuje chudnutie, pretože podnecuje telo k spaľovaniu kalórií než k ich ukladaniu. Obsahuje aktívnu zložku kapsaicín, ktorý vytvára teplo v našom tele po jej požití. Štúdie taktiež preukázali, že čili pomáha znižovať chuť do jedla, čo je dobrá správa pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť pojedaniu drobného občerstvenia medzi hlavnými jedlami.

Quinoa

Podľa odborníkov na výživu je quinoa výbornou náhradou ryže alebo cestovín. Je to vlastne semienko s nižším obsahom sacharidov, vyšším obsahom bielkovín a hlavne s množstvom živín a minerálov. Vyrovnáva hladinu cukru v krvi a znižuje ukladanie tukov.

Káva

Šálka čierneho moku zvýši váš metabolizmus až o 3-11 percent, čo vám pomôže pri chudnutí. Taktiež bolo preukázané, že zvyšuje spaľovanie tukov - o 10 percent u tých, ktorí sú obézni a 29 percent u chudých. Výživová poradkyňa Bauskisová však upozorňuje, že tento efekt sa môže znížiť časom, keď si telo zvykne na kofeín. Kyselina chlorogenová v káve pomáha znížiť vstrebávanie glukózy. Káva tiež môže výrazne zvýšiť fyzický výkon v priemere o 11-12 percent.

Zelený čaj

Skrýva v sebe množstvo antioxidantov, jedným z najsilnejších je EGCG - látka, ktorá môže zvýšiť metabolizmus. Výživné látky, nájdené v zelenom čaji, zvyšujú hladiny hormónov, ktoré podnietia tukové bunky k odbúravaniu.

Vajcia

Patria medzi najzdravšie potraviny. Žĺtok je veľmi zdravý, obsahuje lecitín, živiny a antioxidanty, najmä luteín a zeaxantín. Navyše, vajcia sú plné kvalitného proteínu a majú pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Zvyšujú "dobrý" HDL cholesterol a pritom znižujú hladinu "zlého" LDL cholesterolu.

Hnedá ryža

Predstavuje lepšiu voľbu ako biela ryža. Po prvé, je oveľa výživnejšia, pretože nie je rafinovaná ako biela. Preto udržiava v sebe viac vlákniny, bielkovín a živín. Zatiaľ čo hnedá ryža patrí medzi potraviny so stredným glykemickým indexom, biela má vysoký glykemický index.

Mandle

Nájdeme v nich množstvo minerálov a vitamínov, ale i zdravých tukov, rovnako aj vysoký obsah bielkovín. Vďaka nim zjete menej, keďže dokážu na dlhšiu dobu zaplniť žalúdok. Vyrovnávajú hladinu cukru v krvi a zlepšujú citlivosť na inzulín, čo je nevyhnutnou súčasťou zdravej straty a regulácie telesnej hmotnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 07:50