shutterstock.com
StoryEditor

Pozor na ne! Toto sú najčastejšie chyby, ktoré robíme pri raňajkovaní

05.10.2020, 16:00
Životný štýl
Raňajkovať by sme mali zhruba do hodiny po prebudení, žalúdok je vtedy odpočinutý. Pozor na to, čo si dáme do žalúdka! Nie je to jedno.

Raňajky sú podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave prvé jedlo po desaťhodinovom „nočnom nejedení“. „Preto treba telu doplniť energiu, tekutiny a živiny na mozgovú činnosť – koncentráciu, na prijímanie nových informácií, pamäťové schopnosti a kapacitu, vyššiu výkonnosť v dopoludňajších hodinách,“ vysvetľuje úrad.
Raňajky tiež zlepšujú krátkodobú pamäť, podporujú správnu funkciu imunitného systému a znižujú riziko vzniku cukrovky. Dodajú telu potrebné živiny a energiu na celý deň. Ranné kalórie prinášajú so sebou menšie riziko nadváhy!

Teplé jedlo už ráno? Áno, hovoria odborníci
„Už naše staré mamy nám hovorievali, že raňajky sú základom. Sú totiž skvelým štartom, ako začať deň,“ pripomína tiež výživová poradkyňa Jana Rybárová. Ráno by sme podľa nej mali začínať vlažnou vodou nalačno, ktorá naštartuje náš metabolizmus. Do hodiny by mali nasledovať raňajky. „Dôležité nie je len raňajkovať, ale taktiež aj to, čo si na náš raňajkový tanier dáme,“ pripomína odborníčka.
Raňajkové menu by malo byť pestré, najmä plné vlákniny. „Ráno po zobudení je náš žalúdok aktívny a je pripravený najlepšie stráviť prijatú potravu. Preto je vhodný teplý pokrm vo forme kaší, vajíčok na rôzne spôsoby alebo palacinky či lievance v zdravej forme. Taktiež sú na raňajky vhodné aj rôzne druhy hustých polievok, ktoré naše telo zasýtia a dodajú mu potrebné živiny,“ vysvetľuje Rybárová.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva tiež vysvetľuje, že raňajkovať môžeme aj celozrnné alebo tmavé pečivo s vajíčkom a so šunkou či sdomácou nátierkou, ovocie a zeleninu, prípadne ovsené vločky s jogurtom či mliekom alebo ovsenú kašu. „Vláknina je rastlinná nestráviteľná zložka, ktorá má nulovú energiu. V žalúdku na seba viaže vodu, zapĺňa jeho obsah, a tak vyvoláva rýchlejší pocit zasýtenia,“ vysvetľuje úrad význam vlákniny.

Názor odborníka
Jana Rybárová, výživová poradkyňa
Ak naše ráno budeme pravidelne začínať potravinami, ktoré ochladzujú tráviaci systém, budeme si ho postupne oslabovať a bez dobrého trávenia nebude nič správne fungovať.
Možno sa vám teplé raňajky zdajú na prípravu veľmi zdĺhavé, ale opak je pravdou. Keď si raz skúsite pripraviť nejakú kašu, iné jedlo už nebudete chcieť.
Raňajková kaša z ovsených vločiek (príprava len päť minút)
2 hrste ovsených vločiek (môžu byť aj pšenové, pohánkové, špaldové...)
voda
15 ks mandlí
1 kocka horkej čokolády
2 hrste čučoriedok
1 čl medu
1 čl perníkového korenia

Postup:
Vločky si večer zalejeme vodou a ráno ich povaríme do zhustnutia. Keď sú uvarené, vmiešame do nich lyžičku medu, perníkového korenia a premiešame. Kašu vylejeme do misky, navrch dáme ovocie, orechy, kocku horkej čokolády a podávame.

ŠTYRI najčastejšie chyby

1. Najväčšou chybou je neraňajkovať vôbec
Počty ľudí, ktorí neraňajkujú, sa znižuje, osveta v tomto smere funguje.

Dôsledky neraňajkovania:
• nedostatok energie
• nižšia mentálna výkonnosť
• zápcha, raňajky totiž dokážu naštartovať peristaltické pohyby
• spomaľovanie metabolizmu
• hlad v neskorších hodinách, ten spôsobí, že človek zje viac

2. Raňajky nie sú dostačujúce
Napríklad malý téglik jogurtu, kus ovocia s dvomi lyžicami vločiek alebo len v poslednom čase veľmi populárne smoothie. Ide o nízku energetickú hodnotu (600 – 900 kJ). Po takýchto raňajkách bude človek čoskoro hladný.
Tento typ raňajok môže byť, ale minimálne 150 gramov jogurtu, 80 gramov ovocia, 30 – 40 gramov vločiek, 10 gramov orechov.

3. Raňajky neobsahujú všetky živiny
Súčasťou by mali všetky tri zložky – bielkoviny, sacharidy aj tuky.
Pozor si dajte na raňajky typu – bábovka, koláč, šiška, pečivo z lístkového cesta a pod... Rovnako nevhodné je aj pečivo s maslom aj medom, džemom či marmeládou. Tieto sladké raňajky sú bohaté na sacharidy, cukry a tuky, obsah bielkovín je veľmi nízky. Preto sa spravidla asi do dvoch hodín dostaví hlad a chuť na sladké.
Raňajky preto doplňte o zdroj bielkoviny, ktorá zníži glykemickú nálož porcie a tiež človeka na dlhší čas zasýti. Ideálny je napríklad tvaroh, jogurt alebo iný kyslý mliečny výrobok.

4. Príliš „hutné“ raňajky
Toto je druhý extrém, s ktorým sa odborníci na výživu občas stretávajú. Najčastejšie sa to stáva na služobných cestách a dovolenkách, kde bývajú raňajky súčasťou ubytovania alebo si ich doprajú ľudia pri víkendovej pohode. Ide o konzumáciu rôznych párkov, klobások, pečenej slaninky, tučných údenín, paštét, sladkého pečiva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 01:14