shutterstock.com
StoryEditor

Žena vylúčila cukor z jedálnička na 7 dní. Čo sa udialo s jej pleťou?

02.10.2020, 19:10
Životný štýl
Rozhodla sa urobiť radikálny krok a pustila sa do 7-dňového experimentu, v ktorom vynechala konzumáciu cukru. Ako to dopadlo?

Dlhé tisícročia sme sa bez neho zaobišli. Dnes si však svoj život bez cukru nedokážeme predstaviť. Skôr ako sa zahryznete do milovanej šišky bohato posypanej bielym práškovým cukrom, mali by ste vedieť, čo posielate svojmu telu. Žiadne vitamíny, minerály, živiny. Len prázdne kalórie. Navyše, zvyšujete tým riziko obezity, cukrovky a iných ochorení.

To si uvedomovala aj redaktorka ženského internetového magazínu marieclaire.com Lauren Blum, ktorá bola na sladkostiach závislá. Každý deň si dopriala sladký dezert či pokrm s vysokým obsahom cukru. Láska k tomuto bielemu jedu sa bohužiaľ premietla i na jej tvári. Tmavé škvrny, vyrážky, začervenanie a lesk "zdobili" jej pokožku a ona nie a nie sa ich zbaviť.

Tak sa rozhodla zájsť za odborníkom. Dermatológ Dr. Carl Thornfeldt, ktorý skúma ľudskú kožu už 30 rokov, tvrdí, že príjem cukru sa hneď odrazí na pokožke. Aktivuje zápal a viaže sa na kolagén. Príliš veľa bieleho, rafinovaného cukru nakoniec môže spôsobiť dlhodobé poškodenie pokožky kvôli chronickému zápalu. American Heart Association odporúča, aby ženy konzumovali maximálne 6 lyžičiek cukru denne, čo zodpovedá zhruba 100 kalóriám.

Lekár navrhol mladej žene, aby znížila príjem cukru o dve tretiny. Potom vraj možno vidieť pokles zápalových akné už za 6 dní. Čím menej cukru prijme, tým lepší stav pleti bude mať. Pre mladú redaktorku nasledovalo 7 najťažších a zároveň najdlhších dní, kedy sa musela popasovať s nedostatkom bieleho jedu.

Priebeh experimentu


Deň 1

Odchod do práce bol pre ňu tentokrát mimoriadne ťažký. Prešlo len pár hodín od začiatku experimentu a už nemohla bez cukru vydržať. Každý deň si zvykla dať niečo sladké a teraz je zrazu bez svojej drogy. Vyriešila to jednoduchým spôsobom. Snažila sa každú minútu niečo robiť, jednoducho zamestnať svoju myseľ, a tým zabudnúť na sladké. Taktiež automaty so sladkosťami obchádzala oblúkom.

Deň 2

Čierna káva nemá takú lahodnú chuť, ako napr. karamelové macchiato, ale nič iné jej neostávalo. Bola rozhodnutá svoj boj predčasne neukončiť, aj keď mala nutkanie siahnuť po čokoláde, ktorú jej ponúkala kolegyňa v práci.

Dnes bol prvý deň po veľmi dlhej dobe, kedy nemala pocit únavy v popoludňajších hodinách. Už okolo 16-tej hodine jej zvykli klesať očné viečka. A teraz? Nič. Navyše, v ten deň si jej spolubývajúca všimla, že prekypuje nekonečnou energiou. Obe si išli zabehať, pričom Lauren nemala žiaden problém a vládala prejsť dlhší úsek v meste.

Deň 3

Sobotu trávila na pláži. Bolo zvláštne ležať na deke a užívať si slnečné lúče bez drinku a zmrzliny v ruke. Na večeru si spravila kurča so šalátom a uvedomila si, ako nezdravo jedla pred tým, než začala s týmto experimentom.

Poobede sa vybrala do obchodu, no čakala tam na ňu hrôza. Po preštudovaní etikiet na výrobkoch potravín sa nestačila čudovať, koľko cukru sa v nich nachádza. Polotovary, sladkosti, hotové omáčky a ochutené nápoje s pridaným cukrom jednoznačne vylúčila zo svojej stravy. Musela si kúpiť čerstvé zdravé potraviny a spraviť si jedlo doma.

Deň 4

Nikdy by si nepomyslela, že sa bude musieť vzdať obilnín. Takmer v každých našla nejakú formu cukru, zatiaľ čo v jedných bol trstinový cukor, v druhých sladký sirup. Keď mala chuť na sladké, dala si radšej banán alebo čučoriedky.

Štvrtý deň už začala vnímať prvé zmeny na svojej pleti. Jej drobné ranky a jazvy na tvári boli zrazu menej viditeľné, než posledné tri dni. Vyrážka v okolí pier takmer zmizla. Konečne nadobudla pocit, že by tento experiment mohol dopadnúť pozitívne.

Deň 5

Keďže tento deň je v znamení upratovania celého bytu a pripravovania občerstvenia pre kamarátov, ktorí sa chystajú k nej na návštevu a potom na koncert, nemala Lauren ani čas premýšľať o jedle.

Deň 6

Po koncerte chceli ísť jej kamaráti na muffiny. Potom prišli tie muky. Bola tak blízko k cieľu, no keď sa pozrela na sladké pochúťky, takmer jej vyhŕkli slzy. Ostatní si užívali ich chuť, ona sa len prizerala. Keď si však pomyslela na to, aké výsledky už zaznamenala na svojej pokožke, bola rada, že tomuto sladkému šialenstvu neprepadla.

Deň 7

Posledný deň sa prebudila príjemne prekvapená. Jej pokožka na tvári síce nebola perfektná, jazvy a tmavé škvrny z vyrážok však boli takmer fuč, jej pleť bola akoby zregenerovaná. Celkové začervenanie na tvári zmizlo a pleť získala jas, ktorý tam predtým nebol. Jednoducho pleť žiarila a bola rozjasnená. Celkovo sa cítila lepšie a jej chute na cukor boli minulosťou.

Sedem dní vydržala Lauren na zdravej strave bez príjmu cukru. Aj keď ho po experimente úplne nevylúčila z jedálnička, rozhodla sa ho obmedziť na minimum. Ženú ju dopredu výsledky, ktoré sa prejavili na jej tvári. V priebehu týždňa sa naučila mať rada svoje telo, ktorému dopraje len kvalitné a výživné potraviny. Raz za čas si však muffin dá. Zaslúži si to. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:43