shutterstock.com
StoryEditor

Myslite na ich budúcnosť: Toto sú tri tipy, ako vychovať bohaté dieťa

26.09.2020, 16:35
Životný štýl
Deti nemajú problém s finančnou gramotnosťou, zvládajú ju skvele. Zlým návykom sa učia až od rodičov.

Ako sa s deťmi hrať tak, aby v dospelosti boli bohaté nielen podľa bankového účtu, radí v seriáli o finančnej gramotnosti ekonómka Marcela Hrubošová pre idnes.cz.

Poslednou dobou na svojich seminároch dostávam čoraz častejšie otázku: ako vychovať bohaté dieťa? Pretože som sama mamičkou sedemročného dievčatka, je pre mňa odpoveď na túto otázku tak trochu osobným zhrnutím toho, ako to robím ja.

Nezáleží na tom, akú prácu dnes robíte a aké vzdelanie máte, týchto niekoľko tipov môže byť rovnako tak inšpiráciou pre vás, ako pre vaše dieťa.

1. Venujte sa svojim deťom a nepodceňujte ich

Pamätajte si, že deti nemajú problém s finančnou gramotnosťou. Malé deti sú dokonalými biznismenmi. Všetko vymieňajú, akoby predávajú, majú ten správny "drive". Takže, kým to ide, hrajte sa s nimi, učte ich, rozvíjajte ich, objavujte s nimi ich biznis svet. Budete prekvapení, čo všetko sami viete a poznáte, ale čo už ste nepoužívaním dávno zabudli.

Zasväťte svoje deti do reality všedného dňa. Hrajte sa s nimi na domácnosť a jej výdavky, na obchod a nakupovanie, na banku a požičiavanie. Ukážte im seba ako gazdinku, sporiaceho človeka aj boháča. Vysvetľujte, rozprávajte sa s nimi o tom.

A pamätajte, že zlé finančné návyky preberajú deti až od rodičov, ktorí už majú nejaké skúsenosti s dlhmi, exekúciami a podľa toho potom radia.

2. Ukážte deťom, ako sa tvorí bohatstvo

Kde sa berú peniaze? Ako sa dajú zarábať? Ako sa dajú rozmnožovať? Predstavte deťom svoju prácu, profesiu. Povedzte im, ako je vaša práca na trhu cenená, čo preto musíte robiť, poznať, vedieť.

Ukážte deťom cestu k finančnej nezávislosti, aby, keď až budú raz dospelé, robili svoju prácu pre radosť a nie len pre peniaze. Dajte svojim deťom to najlepšie finančné vzdelanie, aby bohatstvo svojho života nemali spojené iba s výškou konta.

3. Vreckové, áno či nie?

Téma vreckového a otázky typu: Máme dávať deťom vreckové? Od akého veku a v akej výške? sú v mojej praxi výučby finančnej gramotnosti veľmi časté. Na prvom mieste si musíme ako rodičia uvedomiť, čo chceme vreckovým sledovať a čo chceme u dieťaťa docieliť.

Ak dáme deťom vreckové na školský výlet alebo školu v prírode, potom neočakávame nič iné ako to, že si dieťa peniaze užije, keď si bude chcieť niečo kúpiť. Ak sa však rozhodneme, že budeme deťom dávať nejaký pravidelný príjem, potom je našou povinnosťou deti naučiť aj to, ako s peniazmi hospodáriť. Nestačí len povedať, šetri si a nevyhadzuj za hlúposti.

Bohatí ľudia nešetria, vedia, že peniaze sa musia točiť, aby vytvárali bohatstvo. Vreckové by v tomto prípade malo u detí napĺňať funkciu výchovnú. Deti by sa mali s vreckovým učiť, ako si peniaze rozdeliť, ako ich spravovať a ako s nimi hospodáriť.

Keď sa už v detstve naučia delenie peňazí na tri kôpky - jedna kôpka pre mňa, jedna kôpka na povinné výdavky (napríklad obedy v škole, družina, školské pomôcky alebo výdavky na krúžky), a jedna kôpka ako rezerva na horšie časy, ale aj ako zdroj pre vytváranie si vlastného bohatstva podľa pravidla "peniaze robia ďalšie peniaze", budú pre budúcnosť a vstup do dospelosti dobre pripravení.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 16:55