shutterstock.com
StoryEditor

Toto je päť najčastejších dôvodov, prečo ste stále hladní

18.09.2020, 10:00
Životný štýl
Autor:
Fit život
Medzi jeden z najväčších problémov chudnutia patrí hlad. Z času na čas vás možno prepadne hlad, pri ktorom zrazu zabudnete na všetky pravidlá zdravého životného štýlu a vaším najväčším priateľom sa stane chladnička, reštaurácia alebo najbližšie potraviny. Prečo sa teda dostanete do stavu, keď ovláda hlad vás, a nie vy jeho?

1. Nevyvážené raňajky
Prvá veľká chyba sú chudobné raňajky, nutrične nevyvážené raňajky alebo žiadne raňajky. Zo svojej praxe viem, že ak ľudia zanedbávajú raňajky, tak si to kompenzujú večer, napr. sladkosťami.
Ako to vyriešiť?
Veľmi jednoducho. Začnite konzumovať raňajky plné komplexných sacharidov (napríklad ovsené vločky alebo celozrnné pečivo), bielkovín (napríklad šunka alebo tvrdé syry do 30 % tuku, prípadne biely grécky jogurt), zdravého tuku (orechy, semienka) a do tela dostanete všetky potrebné živiny a jedlo vás zasýti na presne tak dlho, ako budete potrebovať.

2. Emocionálne jedenie
Nuda, nervozita, únava, vyčerpanie, eufória.
Všetky tieto stavy môžu byť zodpovedné za naše nekontrolovateľné hladovanie.
Emocionálne jedenie je stav, keď si naše emócie (či už pozitívne alebo negatívne) riešime cez jedlo. Snažíme sa prostredníctvom jedla upokojiť a najčastejšie v takých stavoch hľadáme práve jedlá, ktoré nám potom ešte viac pridávajú na hlade.
Ako to vyriešiť?
Píšte si nutričný denník. Zapisujte si všetko, čo zjete, a hlavne si pri každom jedle zapíšte aj to, ako sa momentálne cítite a čo vás vedie ku konzumácii daného jedla. Je to skutočne hlad? Alebo je to z nudy, alebo kvôli nejakej emócii? Spoznajte samých seba a potom sa môžete pokúsiť tento problém vyriešiť.

3. Nepravidelnosť v stravovaní
Ak máte veľké výkyvy v stravovaní, hlad bude vaším častým spoločníkom. Nehovoriac o tom, že nepravidelné stravovanie vedie k spomaleniu metabolizmu a následnému ukladaniu telesného tuku.
Ako vyriešiť nepravidelné stravovanie?
Odporúčam konzumovať jedlo každé 3 – 4 hodiny. Ak nemáte na to čas, ste veľmi pracovne vyťažení, pracujete na zmeny, prípadne trávite väčšinu dňa v aute, skúste mať poruke aspoň jednoduché malé snacky, ako napr. orechy, bielkovinové krekry, raw tyčinky, nízkosacharidové proteínové tyčinky či ovocie.

4. Zlá skladba jedál
Často sa stretávam s klientmi, ktorí sa síce snažia konzumovať zdravé jedlá, no napriek tomu sa im nedarí chudnúť, prípadne ich stále trápi hlad a rôzne chute. Je to spôsobené nesprávnou skladbou taniera. Či už raňajkového, obedového alebo večerového. Je dôležité mať na tanieri dostatočné množstvo všetkých základných makroživín, bielkovín, vlákniny a sacharidov s nízkym glykemickým indexom a tiež zdravých tukov.
Ako to vyriešiť?
Odporúčam zistiť metabolický typ a nechať si zostaviť nutrične vyvážený jedálniček, ktorý vám bude slúžiť dlhodobo.

5. Smäd
Už ste počuli, že hlad je prezlečený smäd?
Je na tom niečo pravdy. Ak zanedbávate váš pitný režim, môžete byť často hladní, a to úplne zbytočne. Stačí do seba dostať dostatok tekutín a problém je vyriešený.
Koľko tekutín by sme mali denne prijať?
0,3 – 0,4 dl na 1 kg telesnej váhy. Ak teda vážite napr. 60 kg, váš denný príjem by mal byť zhruba 1,8 l – 2,2 l tekutín. Samozrejme, závisí to aj od ostatných faktorov, ako sú vonkajšia teplota, pohybový režim či zdravotný stav.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:42