shutterstock.com
StoryEditor

Máme pre vás skvelý tip na cyklovýlet na Slovensku počas babieho leta

10.09.2020, 16:10
Životný štýl
Ak premýšľate, kam na výlet, aby ste sa mohli aj bicyklovať, aj poprechádzať, aj niečo vidieť, choďte do Banskej Štiavnice. Po pár kilometroch šliapania sa ocitnete pri štiavnických tajchoch, obľúbených nielen v lete.

Štiavnické tajchy, unikátne technické pamiatky, sú vyhľadávanými destináciami, kde sa turisti radi zastavia nie len počas horúcich dní v lete, ale aj počas babieho leta na jeseň. A útočisko pred slnkom ponúkajú aj okolité cyklotrasy. Tých je hneď niekoľko, od Veľkého hodrušského okruhu (41,3 km), ktorý obľubujú horskí cyklisti, až po ľahšie – Hellov okruh či Kopanickú osmičku, ktoré zvládnu aj rodiny s deťmi. My si vyberáme zlatú strednú cestu, vydáme sa po hlavnej cestnej komunikácii z Banskej Štiavnice k vytypovaným tajchom v okolí tohto slávneho banského mesta. A keďže kopcom sa nevyhneme a polovica nášho dvojčlenného tímu je po zranení členka, volíme elektrobicykle.

Kalvária, Nový zámok i Sitno
Z Turistického informačného centra, ktoré sídli na Trojičnom námestí, je to presne desať kilometrov k najkrajšiemu a najznámejšiemu z dvadsiatich štyroch dodnes zachovaných tajchov – k Počúvadlianskemu jazeru. Schádzame dole smerom na Radničné námestie, pričom obídeme neskorogotický Kostol sv. Kataríny z roku 1500. Prejdeme po Sládkovičovej ulici okolo Klopačky – dnes je v nej príjemná čajovňa, kedysi v nej sídlila pokladnica baníckeho bratstva a na prízemí bol žalár. Cesta stúpa a námestie sa nám vzďaľuje. Nad mestom na chvíľu zastavíme a fotíme úžasné výhľady. Po celý čas nás sprevádza niektorá z dominánt okolia, či už Kalvária, Nový zámok, alebo vrch Sitno (1 009 m n. m.), najvyšší vrch Štiavnických vrchov, ktoré boli našimi orientačnými bodmi. Dostávame sa k Banskému skanzenu v prírode, najstaršej a najrozsiahlejšej baníckej expozícii na Slovensku. Je otvorená celý týždeň od 9. do sedemnástej. Aj teraz vchádzajú dnu zvedaví turisti, ktorí si chcú pozrieť originálne priestory a dozvedieť sa niečo o vývoji rudného baníctva. Expozícia je rozdelená na povrchovú a podzemnú časť, pričom podzemie je sprístupnené len s lektorom.
My sa však nezastavujeme, ideme ďalej, až sa dostaneme k odbočke na tajch Klinger. Nezabočíme však doprava, Klinger máme v pláne až po ceste späť, pokračujeme preto rovno do obce Štiavnické Bane. O chvíľu prichádzame k tajchu Veľká Windšachta, kde sa opaľuje niekoľko turistov. Zastavíme sa, urobíme pár záberov a pokračujeme ďalej v ceste. Tajchov bolo pôvodne 66, ide o naše najstaršie vodné diela a vznikli v období od 16. do 19. storočia. Slúžili na odvádzanie spodných vôd z baní, využívali ich ako energetický zdroj na ťažbu a úpravu rúd. Dnes sa 24 z nich využíva na rekreačné účely.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Petr Lukeš (@petrlukes_),

Počúvadlo
Prichádzame k ďalšej značke a zisťujeme, že sme už len tri kilometre od Počúvadlianskeho jazera. Táto časť cesty je najpríjemnejšia. Hoci slnko poriadne pečie, sme chránení stromami. Trasa sa kľukatí, už len pár minút a prichádzame k Počúvadlu, srdcu Štiavnických vrchov. Postavili ho v roku 1775 a zaujímavosťou je, že na jeho výstavbe sa podieľalo až 400 žien, mužov o sto menej. Dokončený bol v roku 1779.
Vodnú nádrž obídeme celú, a tak stretávame ďalších cyklistov, korčuliarov i kolobežkárov, a nájdeme niekoľko pláží, kde oddychujú dovolenkujúci turisti. Voda je studenšia, ako by ste možno čakali, no nižšiu teplotu vody vyvažuje krásne prostredie, útulné zákutia miestami pripomínajú Chorvátsko. Ak si však chcete niekde oddýchnuť a nebyť nikým rušený, nie je problém nájsť v okolí vodnej nádrže aj takéto miesta. Na jazere sa môžete člnkovať, požičať si možno i vodný bicykel. V reštauráciách a stánkoch s rýchlym občerstvením nájdete okrem tradičných sezónnych špecialít ako langoše i niečo ľahšie na žalúdok, napríklad zapekanú brokolicu so syrom. V ponuke je však aj pečené prasiatko či domáca štrúdľa. Aj my sa osviežime, cestou späť už plánujeme len jednu zastávku, tajch Klinger. Oddýchneme si v reštaurácii pri vode s krásnym výhľadom na jazero. V tieni je veľmi príjemne a hoci pofukuje jemný vetrík, je to presne ten vánok, ktorý si pri vode prajete.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Frederika Palajová (@fedus_p),

Z Počúvadla sa možno po zelenej značke dostať na Sitno, to však nie je naším cieľom, my sa vydáme po tej istej ceste späť. Opäť sledujeme Kalváriu, ako sa hrdo vypína nad historickým mestom. Komplex barokových sakrálnych objektov na kopci Scharffenberg (Ostrý vrch) tvorí devätnásť kaplniek, dva kostoly, objekt Svätých schodov a súsošie Sedembolestnej Panny Márie pod krížom. Pred pár rokmi prebehla rozsiahlou rekonštrukciou. Veľa cyklistov už nestretávame, väčšina asi ešte oddychuje pri jazere. Aj my odbočíme doľava smerom ku Klingeru, ktorý je podľa nás jedným z najkrajších tajchov. Len jedna veľká škoda, že pri pohľade z bicykla ho nemožno z výšky odfotiť. Už po pár minútach lesnej cesty prichádzame k parkovisku nad jazerom, odporúčame zliezť z bicykla, cesta k nádrži je strmšia. Opäť nechýbajú bufety, hoci je ich menej ako pri Počúvadlianskom jazere, čo zodpovedá aj menšej rozlohe Klingera. V príjemnom prostredí oddychujú rodiny s deťmi i partie mladých ľudí, ktorí tu trávia prázdniny. Niektorí si sem prídu len oddýchnuť a načerpať energiu počas výletu na bicykli, podobne ako my. Iní sa len prechádzajú a užívajú si atmosféru príjemného dňa. Po ceste naspäť si užívame výhľady na Banskú Štiavnicu, ktorá sa spolu s tajchami zapísala v roku 1993 do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Najkrajší pohľad sa nám naskytne, keď sa nám v zornom poli zjaví súčasne Kalvária i Nový zámok, ktorý kedysi slúžil ako protiturecká pevnosť a dnes je v ňom múzeum. Ešte toľko by sme toho mohli vidieť... Možno nabudúce, keď si budeme plánovať letnú dovolenku. Táto lokalita má totiž čo do seba zo všetkých stránok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Monča ???? (@moncapokorna),


Značené cyklotrasy v okolí
(pre horských cyklistov)

  • Veľký hodrušský okruh (červená)
    Stredne náročná až náročná, 41,3 km, asi 4 hodiny
  • Malý hodrušský okruh (modrá)
    Stredne náročná, 18,4 km, asi 2 hodiny
  • Mikovíniho zelená jazda (zelená)
    Stredne náročná, 39,3 km, asi 3 hodiny
  • Hellov okruh (kombinácia červenej a zelenej)
    Nenáročná, 26 km, asi 2 hodiny
  • Pivovarský okruh (červená)
    Stredne náročná, 12,4 km, asi 2 hodiny
  • Vyhniansky okruh (modrá)
    Stredne náročná, 22,4 km, asi 3 hodiny

Tipy na výlety v okolí

  • Kalvária
  • Rodný dom Deža Hoffmanna
  • Starý zámok
  • Klopačka
  • Banskoštiavnický betlehem
  • Banský skanzen v prírode

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:39