shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 11 super spôsobov, ako zvládnuť rušné ráno pred prácou a školou

07.09.2020, 19:30
Životný štýl
Začiatok pravidelného skorého vstávania je už v plnom prúde, čo nemusí byť pre každého z nás príjemné ani samozrejmé. Máme pre vás niekoľko fajn tipov, ako si to ráno uľahčiť.
  1. Choďte spať!

Ak budete ponocovať, nečakajte, že sa ráno preberiete svieža a plná energie. Spánok je úplný základ toho, aby naše rána boli pohodové. Nie len že sa budete lepšie cítiť ale pred zrkadlom bude treba toho aj menej maskovať.

  1. Desiatu robte večer

Premyslite si ešte večer, čo vás ráno čaká a to, čo sa dá, urobte hneď. Nenechávajte si prípravu desiaty pre deti na ráno, ale pripravte ju večer a odložte do chladničky. Nebojte sa, vašim deťom sa nič nestane, ak žemľu natriete maslom o pár hodín skôr. Ušetríte tak aj desať minút.

  1. Oblečenie nachystajte vopred

Večerné prípravy sa týkajú aj oblečenia. Pozrite si predpoveď počasia a podľa toho pripravte deťom aj sebe vhodné oblečenie. Ak máte v pláne obliecť si sako, ktoré presne neviete kde je, neodkladajte jeho hľadanie na ráno. Prípravou oblečenia môžete ušetriť kopec času.

  1. Neposúvajte budík

Ak ho máte nastavený na 6.30 vstaňte 6.30, ak je vám to nepríjemné, nastavte ho o desať minút skôr, aby ste mali pocit, že ešte chvíľu po zvonení môžete ležať. Ak si však budete ukrajovať z času, ktorý reálne potrebujete, zhon sa umocní.

  1. Dohodnite si s mužom systém

Je fajn mať ráno rozdelené úlohy – jeden chystá raňajky, druhý pomôže deťom obliecť sa. Ak má jeden pocit, že musí robiť všetko a toho druhého vidí v kľude čítať ranné noviny alebo ležať v posteli, môže sa cítiť ukrivdený a automaticky vznikne hádka. Obaja partneri by si mali uvedomiť, že ráno je to boj o každú minútu, preto je deľba práce prirodzená.

6. Privstaňte si

Ak viete, že sa potrebujete ráno nalíčiť alebo si umyť vlasy a iní členovia rodiny tieto procedúry absolvovať nemusia, vstaňte o pol hodinku skôr a urobte si čo potrebujete kým všetci spia. Ak sa budete pokúšať robiť to paralelne keď už budú všetci hore a budú od vás niečo chcieť, automaticky vás dostanú do stresu a nakoniec pôjdete do práce s neumytou hlavou alebo z domu odídete neskôr, akoby ste mali. Majte preto doma vždy pre istotu suchý šampón :o).

7. Naučte deti samostatnosti

Deti v štyroch rokoch sa s miernou pomocou dokážu obliecť samé. Zistíte to tak, že sa opýtate učiteliek v škôlke, či to robia. Ak áno, nie je najmenší dôvod na to, aby to nerobili aj doma. 

8. Och tie raňajky!

Sú rodiny, kde sú raňajky hotový rituál a všetci normálne jedia. Sú však aj ľudia (a teraz sa nejdeme baviť o tom, či je to zdravé alebo nie), ktorým aj hodinu po zobudení nechutí. Ak je vaše dieťa také, nenúťte ho, zabaľte mu o to viac desiaty do školy alebo mu zoberte niečo malé a zdravé do auta.

9. Určite si priority

Ak ste zaspali, musíte urobiť len to, čo je najdôležitejšie. Vykonať potrebu, umyť si zuby, obliecť seba aj deti a ísť. Ľahký mejkap či upraviť si vlasy môžete aj v aute, keď vyklopíte decká v škole. Majte však pre tieto prípady všetko potrebné vždy v kabelke či aute.

10. Urobte si ráno radosť

Nikomu sa nechce vstávať do upršaných tmavých dní, na tom sa všetci zhodneme. Ak si však ráno pustíme príjemnú hudbu alebo televíziu, vykročí sa nám do nového dňa ľahšie. Ak cvičíte jogu, môžete si dať ranný pozdrav slnku alebo iný cvik, ktorý rozprúdi krv vo vašich žilách. A nezabudnite objať deti a muža, sú to dôležité maličkosti, ktoré nám môžu dať silu na nepríjemnú rannú poradu.

11. Použite aplikáciu

Ak idete autom cez celé mesto, môže sa stať, že sa zaseknete na veľmi dlho v zápche, najmä, ak žijete v hlavnom meste. Existujú však spoľahlivé aplikácie, ktoré vám dopredu určia najrýchlejšiu možnú trasu, ukážu kde sú zápchy aj koľko času strávite na ceste.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 06:20