shutterstock
StoryEditor

Trinásť najväčších mýtov o dietách. Naozaj im ešte veríte?

14.08.2020, 14:00
Životný štýl
Vynechať večere. Jesť iba zeleninu a ovocie. Alebo držať pôst. Naozaj toto všetko platí, aby ste schudli? Alebo je všetko inak. Toto sú najčastejšie diétne klamstvá.

– Existujú potraviny, po ktorých sa chudne
Skutočnosť: Žiadne potraviny, ktoré by mali mínusové kalórie, neexistujú. Sú potraviny menej kalorické a kalorickejšie, ale po žiadnej potrave neschudneme. Aj u tých menej kalorických musíme kontrolovať, v akom množstve ich prijímame. Jednou z potravín, po ktorých sa takmer nepriberá, je zeler, pretože obsahuje asi 90 % vody.

– Pokiaľ nebudem vôbec jesť, schudnem
Skutočnosť: Pokiaľ prestanete jesť, telo reaguje na stratu zdroja energie tak, že siahne do tukových rezerv, ale tiež do bielkovín svalov. V prípade, že sa prísun energie obnoví (väčšinou nad množstvo potrebné pre bežné denné aktivity), okamžite začne rýchlo ukladať nové rezervy (jojo efekt).

– S umelými sladidlami sa chudne samo
Skutočnosť: Aspartam je 200-krát sladší ako cukor a na to si organizmus rýchlo zvykne. Chuť na sladké vzrastie, takže pozor. Umelé sladidlá majú len nižší obsah energie. Aj ľudia, ktorí holdujú „diétnym“ limonádam sú tučnejší ako tí, ktorí pijú nesladené nápoje.

– Sex je veľmi dobrou aktivitou na chudnutie
Skutočnosť: Pri sexe sa síce spália kalórie, ale nie je vhodnou náhradou za športovú aktivitu. Problémom je najmä intenzita a dĺžka trvania tejto aktivity. Aby človek pri milovaní naozaj schudol, musel by mať sexuálny apetít šimpanza bonobo, ktorý má sex až 60-krát denne, alebo leva, ktorého milostné hry trvajú niekedy celých päť dní a nocí.

– Ostré jedlá spaľujú tuky
Skutočnosť: Aj keď napríklad čili dokáže zahriať telo, pretože stimuluje krvný obeh, a človek sa začne potiť, s chudnutím a odbúravaním tukov to vôbec nesúvisí.

– Pitie počas jedla vedie k priberaniu
Skutočnosť: Tento mýtus je založený na teórii, že voda zriedi žalúdočné šťavy, čím sa spomalí zažívanie a to vedie k zvýšeniu telesného tuku. Podľa vedcov ale pitie počas jedla tráveniu, naopak, pomáha. Výnimkou je alkohol. Po ňom sa skutočne priberá.

– Najlepšie je jesť iba ovocie a zeleninu
Skutočnosť: Nie. Ovocie má mnoho vitamínov a takmer žiadny tuk, ale obsahuje tzv. rýchle sacharidy. Napríklad veľký banán (150 g) má okolo 18 g cukru. Kalorickejšie než banán sú z ovocia len datle a avokádo. Ešte väčšou kalorickou bombou je sušené ovocie. Jesť len zeleninu je pre zdravé telo nevhodné. Jedlo musí byť vyvážené – musíme mať dostatočný príjem bielkovín, cukrov a tukov.

– Ananás pri chudnutí spaľuje tuky
Skutočnosť: Tvrdí sa, že ananás obsahuje enzým bromelín, ktorý pomáha premene tukov na svalovú hmotu, ale ide len o mýtus. Bromelín ako enzým štiepiaci bielkoviny nemá na podkožný tuk žiaden vplyv. Za zníženie hmotností pri ananásovej diéte môže hlavne výrazné zníženie energetického príjmu, ale pri nedostatku bielkovín hrozí strata svalovej hmoty.

– Orechy sú tučné, preto nie sú pri diéte vhodné
Skutočnosť: Orechy obsahujú zdraviu prospešné nenasýtené tuky. Pri diéte sa odporúča zhruba hrsť (približne 30 g) prírodných orechov denne (mandle, kešu alebo vlašské orechy), čo sa rovná asi 850 kJ. Vyhýbajte sa ale praženým a soleným orechom.

– Pokiaľ nebudem jesť prílohy, schudnem
Skutočnosť: Jesť len mäso so zeleninou nám zaistí menší príjem kalórií. Strava bez príloh ale nie je nikdy vyvážená. Organizmu chýbajú vitamíny, minerálne látky, sacharidy a vláknina, ktoré z príloh prijímame najčastejšie. Na obed si doprajte pokojne zemiaky, ryžu či cestoviny, ale pri večeri to všetko nahraďte radšej zeleninou.

– Po zemiakoch sa priberá
Skutočnosť: Zemiaky sú, naopak, dobrou prílohou pri stabilizácii váhy. Vhodné je variť ich v šupke a zjesť maximálne 150 gramov. Keď budete na varenie používať čerstvé zemiaky, ktoré obsahujú až 80 % vody a v 100 g majú len 295 kilojaulov, nemôžete pribrať. Priberá sa len po tuku na fritovanie hranolčekov, krokiet a čipsov.

– Schudnem, ak vynechám tuky
Skutočnosť: Tuk je pre fungovanie nášho tela veľmi dôležitý. Tuky by mali ideálne tvoriť asi 20 – 30 % našej stravy. Dve tretiny tukov by malo byť nenasýtených, jedna tretina nasýtených. Aj keď existujú zdravé tuky (rastlinné oleje) aj ich príjem je treba obmedziť, pretože aj ony sú kalorické. Na druhú stranu bránia cievnym a srdcovým chorobám.

– Recept je jednoduchý – nežrať!
Skutočnosť: Počas hladovky ako prvé začnú z tela odchádzať voda a svaly. Ak mi zoberiete zdroj energie, potom musí siahnuť do tukových rezerv. Ale organizmus má dobrú pamäť. Hneď ako sa prísun energie obnoví, a on sa nejako obnoví, lebo zo vzduchu sa žiť nedá, okamžite začne ukladať nové zásoby tuku na horšie časy, keď vám opäť napadne držať pôst. Platí, že nepravidelnosť v jedení znamená jojo efekt. Nič viac.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:26