unsplash.com
StoryEditor

Vybrali sme pre vás najkrajšie miesta na výlety v krásnej Nitre

11.08.2020, 15:00
Životný štýl
Zastavte sa, hoc len na jeden deň v tomto mestečku, z ktorého dýcha história priam na každom kroku.

Nitriansky hrad
Medzi najväčšie zaujímavosti v Nitre patrí hrad, ktorý sa veľkolepo týči nad mestom. Stojí na skalnom brale, na mieste starého slovanského hradiska. Hrad bol v minulosti dokonale opevnený a odolal niekoľkým ničivým útokom. Veľkolepou dominantou hradného areálu je katedrála, biskupský palác a mohutné opevnenie s vystupujúcimi bastiónmi. Najstaršou zachovalou stavbou je románsky kostol sv. Emeráma. V súčasnosti na hrade sídli biskupský úrad. V areáli hradu sa nachádza Diecézne múzeum, ktoré je prvým múzeom svojho druhu na Slovensku. Návštevníci si tu môžu pozrieť niekoľko expozícií, ktorých súčasťou sú napríklad faksimile, liturgické predmety či kópie stredovekých listín, ktoré dokumentujú dejiny diecézy, nitrianskej kapituly a zoborského kláštora.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Toshi | Ivana Cergetova (@ivanacergetova),

Corgoň
S menom Corgoň si väčšina z nás spája asi pivo. Ale vedeli ste, že Corgoň bol podľa povesti obrovský silák, ktorý odvrátil turecký vpád na Nitriansky hrad? Corgoň bol podľa povestí kováčom v nitrianskom Hornom meste. Podobizeň tohto urasteného siláka podopiera roh klasicistickej palácovej stavby – biskupského Kluchovho paláca. Postavu Corgoňa zvečnil v rokoch 1820 až 1821 sochár Vavrinec Dunajský. Socha podľa povestí dokáže každému, kto sa jej dotkne na správnom mieste, splniť rôzne želania.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Nitra (@visitnitra),

Zobor
Mohutný vrch Zobor sa s výškou 587 metrov dominantne týči nad Nitrou. Jeho vrchol je vynikajúcim vyhliadkovým bodom, to je aj jednou z príčin, prečo bolo toto miesto osídlené už od konca bronzovej doby, keď sa tu nachádzalo významné hradisko, ktoré je najstaršou a najrozsiahlejšou pamiatkou v blízkosti mesta Nitra. Je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Hradisko ohraničuje obranný val, dlhý takmer 2 kilometre, miestami vysoký až 7 metrov. V 80. rokoch dvadsiateho storočia bol na Zobore postavený priehradový stožiar. Železobetónová veža, ktorú je dnes vidieť zo širokého okolia bola dokončená v roku 1993. Výška veže je 64 metrov, z toho samotná anténa meria 11,5 metra a váži 2,5 tony. Na horskom chrbte pod vrcholom Zobora sa rozprestiera národná prírodná rezervácia Zoborská lesostep so vzácnou teplomilnou kvetenou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @tripy_po_slovensku,

Kalvária
Nitrianska kalvária je miestom, ktoré ponúka nenáročnú a krátku vychádzku, prekrásne výhľady, ale aj pokoj a duchovno. Kalvária je jedným zo siedmich pahorkov, na ktorých sa rozprestiera mesto Nitra. Na samotnom vrchole sa vynímajú tri kríže a Kaplnka Božieho hrobu s vežou, ktorá kedysi slúžila ako vysunutá strážna veža Nitrianskeho hradu. Kopec lemujú jednotlivé zastavenia v podobe murovaných neorománskych kaplniek s reliéfmi zobrazujúcimi ukrižovanie Ježiša Krista.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @bschwrzv,

Kúpalisko
V horúcich letných dňoch môžu obyvatelia alebo návštevníci Nitry navštíviť letné kúpalisko, ktoré sa nachádza uprostred Mestského parku, takmer v centre mesta. Návštevníkom okrem množstva zábavy a vodného vyžitia ponúka aj prekrásny výhľad na Nitriansky hrad týčiaci sa nad kúpaliskom. Pekne upravená zeleň poslúži na ležanie a stromy ponúknu počas horúčav príjemný chládok. V areáli kúpaliska si prídu na svoje aj športovo založení návštevníci, ktorí si môžu energiu vybiť napríklad na beachvolejbalových ihriskách a na rekreačnom ihrisku na rôzne využitie. Deti sa môžu do sýtosti vyblázniť na detskom ihrisku s pieskoviskom, preliezačkami a obľúbenou pirátskou loďou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Roudko (@roudko_),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:39