Banky a obchody sa predháňajú v odporúčaniach, že ľudia majú pri nákupoch radšej platiť bezkontaktne. To je nepochybne správna rada, avšak to neznamená, že by sa koronavírus na papierovej bankovke či kovovej minci dokázal udržať dlhšie ako na inom materiáli, napríklad na kľučke či na rúčke nákupného vozíka. Svetová zdravotnícka organizácia na šíriace sa špekulácie reagovala vyhlásením, že "WHO netvrdila, že by bankovky prenášali ochorenie COVID-19, ani sme v súvislosti s tým nevydali žiadne varovanie či vyjadrenia". Hovorkyňa organizácie Fadel Chaibová dodala, že ľudia by si mali po manipulácii s peniazmi umyť ruky, čo je vhodný hygienický návyk. "Peniaze často menia majiteľa a môžu zachytiť rôzne druhy baktérií, vírusov a podobne," citoval hovorcu na začiatku marca denník The Daily Telegraph. Podľa aktuálnych vedeckých štúdií sa koronavírus udrží na plaste, dreve, skle, kove a keramike až tri dni. Na kartóne deň, na oceli 13 hodín, na hliníku iba dve až osem hodín a na zmieňovaných papierových bankovkách jeden deň. Ako však experti upozorňujú, všetky tieto dáta sú teoretické. Na povrchy totiž pôsobí množstvo ďalších vplyvov a v žiadnom prípade teda neznamená, že každý dotyk s daným povrchom na verejných miestach okamžite prenesie nákazu koronavírusu.Pixabay
StoryEditor

Pravidlá požičiavania peňazí medzi kamarátmi. Ako slušne odmietnuť?

06.08.2020, 18:00
Životný štýl
Niekto dokáže gazdovať aj s málom, iný pravidelne prekračuje hranice svojho rozpočtu. A potom sa obzerá, kde by si požičal. Ak sa uľútostíte a požičiate hoci aj najlepšej kamarátke, môžete prísť o peniaze i priateľstvo.

Kto by odolal, keď mu pred očami plače dobrá kamarátka alebo člen rodiny, ktorý už nedokáže utiahnuť svoju finančnú situáciu alebo ho pritlačila životná situácia, z ktorej bez peňazí nedokáže vykorčuľovať. Tak pochodila aj pani Zuzana (63), ktorá sa už nemohla pozerať na trápenie svojej známej. „Moja kamarátka Janka pár rokov pred dôchodkom prišla o prácu a aj kvôli zdravotným problémom o ňu zamestnávatelia nestoja. Navyše, jej dcéra po rozvode zostala sama na dve malé deti a starší syn je zdravotne postihnutý, takže bude celý život na mamu odkázaný. Janka mi na návšteve neraz srdcervúco plakala, že jej po nezaplatení účtov zrejme odpoja elektriku, dlh na nájomnom sa jej vyšplhal do závratných výšin a ona nemôže pomôcť ani dcére, ani vnúčatám. Preto keď ma zúfalá poprosila o finančnú pôžičku, z mojich úspor som vytiahla niekoľko stoviek eur, aby mala aspoň na najnutnejšie platby. Za dva roky som tak urobila niekoľkokrát, ale Janka je stále v núdzi, požičané peniaze sa jej rozkotúľali a moje sa mi ani nechystá vrátiť. Na prvé pôžičky som doklad nemala, po ďalších sme si už navzájom pred sebou, doma v kuchyni, podpísali doklad, no ani to Janku neprinútilo vrátiť mi peniaze. Asi ani nemusím hovoriť, že nášmu kamarátstvu je koniec a ja sa bojím, že svoje peniaze už neuvidím. Má význam osloviť právnika, veď i ten stojí peniaze,“ pýta sa pani Zuzana.

Kamaráti buďme, dlhy si plaťme
Pôžičky medzi priateľmi či príbuznými dokážu poriadne zamávať nielen kamarátskymi vzťahmi, ale i atmosférou v rodine. Preto by ste mali už na úvod zvážiť, komu a na čo požičiavate. Požičiavať si napríklad na dovolenku alebo nákup darčekov je maximálne nezodpovedné a tu by ste mali povedať striktné NIE! Často je však váš blízky v skutočnej núdzi a peniaze od vás mu zachránia kožu, avšak splatiť vám ich už následne nechce alebo opäť nemôže. Preto by ste prosíkajúcim priateľom mali najskôr odporučiť banku, kde im po preverení finančnej situácie požadovanú sumu požičajú. Ak však prísnym sitom bánk neprejdú, mala by to byť výstraha aj pre vás.
Keď už sa rozhodnete niekomu požičať, určite medzi sebou spíšte písomnú právoplatnú zmluvu. Nemusí byť notársky overená, musí však byť podpísaná oboma stranami (vami aj napr. vašou kamarátkou). Hoci dnes už platia aj ústne zmluvy, je lepšie, ak „máte niečo v rukách“. Odborníci odporúčajú požičané peniaze nedávať „z ruky do ruky“, ale pošlať ich zo svojho účtu na účet kamarátky. Tak budete mať ďalší dôkaz o tom, že peniaze ste skutočne odovzdali a príjemca ich prijal. Aj pri kamarátskom požičiavaní má opodstatnenie požičanú sumu úročiť. Úrok plní akúsi funkciu motivácie, aby dlžník pôžičku vrátil.

Mám sa ťahať po súdoch?
Zlou správou je, že žiaden zákon neprikazuje vyzvať dlžníka na úhradu dlhu. Vyzvať dlžníka môžete buď sám, alebo prostredníctvom advokáta. Advokát má právo požadovať aj úhradu trov zastupovania, dlh dlžníka sa teda zvýši o trovy zastupovania. V prvom rade je potrebné mať doklad o tom, že ste peniaze požičali, najlepšie v podobe zmluvy o pôžičke, prípadne o uznaní dlhu. Ak nemáte tieto doklady, ako dôkaz môže slúži doklad z banky o prevode alebo vklade peňazí na účet dlžníka. Ak nemáte ani tento doklad, potom potrebujete svedka, ktorý potvrdí existenciu dlhu. Nemusí to byť priamy svedok poskytnutia peňazí, svedok by mal minimálne potvrdiť, že počul dlžníka sľubovať, že dlh uhradí, v akej výške a lehote.
Ak nepomôže ani výzva, musíte sa obrátiť na súd s návrhom na vydanie platobného rozkazu. Tu sa môžete obrátiť na advokáta, ktorý vám návrh spíše a bude požadovať, aby súd zaviazal dlžníka na náhradu trov právneho zastupovania. Súd vám tieto trovy prizná a takto sa vymôže celá suma, pričom náhradu trov zastupovania bude musieť zaplatiť dlžník. Existuje aj možnosť vymáhať pohľadávku prostredníctvom vymáhačskej spoločnosti, tu však nejde o odborníkov a je možné, že vaša pohľadávka zostane nevymožená chybou vymáhača. Navyše, vymáhači požadujú výlučne percentá z vymoženej sumy, nikdy sa vám teda nevráti celá pohľadávka ako v prípade vymáhania pohľadávky advokátom. 

Pravidlá požičiavania medzi kamarátmi
– Musíte mať doklad o tom, že ste peniaze požičali vo forme zmluvy o pôžičke, prípadne uznania dlhu.
– Ako dôkaz môže slúži doklad z banky o prevode alebo vklade peňazí na účet dlžníka.
– Ak nemáte žiadne doklady, potrebujete svedka, ktorý potvrdí existenciu dlhu. Nemusí to byť priamy svedok poskytnutia peňazí, svedok by mal minimálne potvrdiť, že počul dlžníka sľubovať, že dlh uhradí, v akej výške a lehote.

Ako slušne odmietnuť?
Odmietnuť priateľa v núdzi vám môže pripadať kruté, preto vám ponúkame niekoľko viet, s ktorými skúste na žiadosť o pôžičku reagovať:
– Skúsila si si požičať v banke?
– Uvedomuješ si, že to môže naštrbiť naše priateľstvo?
– Čo keď napríklad ochorieš a nebudeš mať na splátku a mňa bude mrzieť pýtať od teba peniaze späť?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:18