shutterstock.com
StoryEditor

Výživová poradkyňa vám poradí, ako prekonáte nezdravé návyky

03.08.2020, 15:30
Životný štýl
Viacerým z nás sa stravovanie počas nedávnej karantény vymklo trochu spod kontroly. Príliš veľa sladkostí, nezdravých jedál, nepravidelné stravovanie a menej pohybu. Patríte medzi nich? Ak áno, pripravili sme si pre vás štyri jednoduché tipy, ktoré vám pomôžu prekonať nezdravé stravovacie návyky.

1. Pravidelnosť
Jedzte pravidelne a dostatočne, aby vaše telo dostalo všetky živiny, ktoré potrebuje. Po jedle by ste sa mali cítiť spokojne a nemali by ste byť unavení. Uistite sa, že vás jedlo dostatočne zasýti. Preto iba „šalát“ nemusí byť správnou voľbou na obed. Inšpirácie na prípravu jednoduchých a rýchlych jedál nájdete na FB, v skupine: Ide o Tvoje zdravie, prihláste sa.

2. Jedlo si nezakazujte
Nezakazujte si jedlo, môže to akurát tak podporovať väčšiu chuť na potraviny, ktoré chcete vylúčiť z jedálnička, predsa zakázané ovocie chutí najviac. Doprajte si všetko, samozrejme s mierou, v rozumnom čase a v správnej kombinácii. Rozhodujúce je, ako sa stravujete väčšinu času. Jedno nezdravé jedlo vám režim nepokazí.

3. Buďte k sebe láskaví
Ak sa vám aj niečo nepodarí, hlavne sa neobviňujte. Existuje aj lepší spôsob, ako nájsť a udržať si zdravšie stravovacie návyky, ako si pripisovať vinu za každý neúspech. Najúčinnejší spôsob je pokračovať ďalej vo svojom nastavení.

4. Nenakupujte veľa
Nenakupujte zbytočne veľa jedla, poprípade nakupujte tie správne potraviny. To znamená, vyskúšajte zdravšie alternatívy k čipsom, sladkostiam a podobne. Napríklad oriešky, kokosové lupienky, sušené ovocie, olivy, kapary alebo chuťovky z vlastnej kuchyne. Chudnutie začína už v obchode, takže na nákup len s vopred napísaným zoznamom. Určite to zvládnete, pomôže Vám k tomu aj FB profil Ide o Tvoje zdravie alebo Instagram  @ideovojezdravie, kde nájdete veľa inšpirácií a nápadov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 12:10