shutterstock.com
StoryEditor

Toto si prečítajte, keď ste na seba príliš sebakritická. Milujte svoju nedokonalosť!

31.07.2020, 12:00
Životný štýl
Už stačilo tej naháňačky. Dobre vyzerať, usmievať sa, mať na každého čas, skvele navariť, naservírovať, vedieť, kde v byte sa nachádza všetko od ponožiek až po krížový šraubovák, hospodáriť s peniazmi tak, že rezerva sa vždy nájde, cvičiť, voňať a dosiahnuť orgazmus už len pri pohľade na neho... No tak ale to kde sme, v ktorej rozprávke?

Jedna obyčajná americká žena, matka troch detí, pracujúca na polovičný úväzok, raz vyrobila tričko s nápisom Fu*k perfect. Unavená zo života, ktorý viedla, z nárokov, ktoré na ňu boli kladené, si ho obliekla a viete si predstaviť, čo sa stalo... Pridali sa k nej kamošky, potom susedy, potom matky v škole jej detí, učiteľky na tajňáša tiež, tých tričiek bolo celé mesto a písali o nej aj lifestylové mesačníky, ktoré iné ako perfektné fotky žien neuverejňujú. Taká malá revolúcia. Ktorá vôbec nič nezmení, to je jasné, ženy v seriáloch sa stále budú ráno v posteli budiť dokonalo nalíčené a učesané, väčšina celebrít stále bude na nás hrať hru, že všetko zvládajú ľavou zadnou, veď viete. Ale sme to my, ktoré si musíme povedať STOP. Musíme sa zastaviť, škrtnúť zo svojho života všetky tie nepotrebné dokonalosti a konečne sa radovať. Z toho, že sme reálne.
Že sme tým, čím byť chceme.
Nie tým, čím by sme mali byť.
Neviete, kde začať? Poďme na to.

Mať svoj život pod kontrolou
Dokonalé vedia, kam smerujú, poznajú svoju vnútornú hodnotu, sú asertívne, vždy si správne vyberú, deťom rozdávajú múdre bonmoty tak často, ako sa my im my ostatné vyhrážame polepšovňou. Vedú si denníky, píšu si plány na mesiac, polrok, rok, päť rokov a na dôchodok a nič ich nerozhodí... Ja niekedy netuším, čo bude zajtra, ak si aj napíšem plán na nasledujúci deň, rozhodne nejaké dieťa v noci ochorie, alebo ochorie pes, alebo ráno jedno z detí povie, že nemá úlohu, alebo potrebuje peniaze na výlet do jaskyne, kde chodia každý rok, alebo prší a nevieme nájsť dáždniky, takže všade sa mešká a už hreším, som nevrlá a žiadny bonmot mi nenapadá. Zmierme sa s tým, že v istých etapách života ho pod kontrolou mať nebudeme. Učíte sa na štátnice, všetko máte naplánované a príde do toho žúr? Tak, čo poviete, nejdem, lebo si ešte musím prejsť tri otázky? A ráno vstanete o siedmej ako vždy, aby ste plnili plán? Nič také. Niekedy sa nám to spod kontroly vymkne, tak sa tomu prispôsobme. Načo dokonalosť, keď spontánnosť je väčšia sranda?

Žehlenie a iné srandy...
O. k., o. k., ja si žehlenie vziať nedám, lebo to je jediný čas, keď pozerám telku bez výčitiek svedomia (lebo dokonalé ženy len tak telku predsa nepozerajú). Ale z mojich kamarátok to nerobí žiadna a nemám pocit, že u nich zvoní sociálka, že by sa muži rozvádzali, že by nevyzerali vo svojich šatách pekne. Tak nejako sa asi treba postaviť aj k upratovaniu. Mám susedu, ktorá vysáva až vtedy, keď má na chodidle viac omrviniek ako voľnej pokožky po tom, čo sa prejde po byte. Niekedy poprosí psa, ale jemu tiež všetko nechutí.

Každý deň teplá večera, zdravé raňajky a školské desiate podľa predstáv?
Jasné, ak je teplá večera aj párok, hrianka alebo chlebík vo vajíčku, tak potom sme dokonalé všetky. Lebo variť vyvážené jedlo každý deň, to sa nedá ani keď ste nezamestnaná, veď to je na hlavu. Aj mňa sem-tam chytajú stavy, že mám chuť navariť sedem jedál naraz, do toho napiecť a ešte aj upražiť domáce cereálie, aby deti mali komplet domácu stravu. Keď ma to chytí, tak to využijem, varím, pečiem, dusím, mrazím... a keď potom inokedy, spravodlivo napálená, v duchu vyčítam všetkým členom rodiny, že ich schopnosť byť hladný je neustála, neutíchajúca a beriem to osobne, mraznička ma zachráni. Katka v našej redakcii to robí super, vždy zoberie polievku alebo nejaké iné jedlo z našej jedálne synovi domov na večeru. Pizza donáška je vynález storočia a čokoľvek zapečené s vajcom, posolené a pokorenené, sa dá považovať za fajn večeru. Keď k tomu nakrájate rajčinu, ešte aj zdravú.

Každý deň v robote plná nápadov a elánu?
Akurát tak v americkom seriáli, kde ženy nespia, nikdy sa neopijú, nemenštruujú, neumývajú si vlasy a aj tak ich majú stále krásne. Sú dni, keď fakt fičím naplno, všetko funguje, všetko do seba zapadá, ani zápchy nie sú a v parku sú voľné hojdačky, takže Kubovi nemusím vysvetľovať, že musíme počkať, kým sa dohojdá ten chlapec v modrom tričku, ktorý pri tom hojdaní spieva sedemnásťslohovú pesničku, ktorú ovláda dokonale. Vtedy nemožno nadviazať očný kontakt s matkou, ktorá vo vašom pohľade nájde náznak uznania a malý sa hojdá ešte ďalšiu hodinu, kým dokonale nezaspieva všetko, čo ho naučili...No, ale v tom švungu pokračujem večer, niečo si ešte chystám, spokojná sama so sebou zaspím a na druhý deň to rozhodne nie je to isté, lebo sa mi nechce, som unavená a vôbec, to, čo som si včera naplánovala... som sa snáď zbláznila, či čo. Tak potichučky sedím v kancli, usmievam sa a mažem si aspoň mailovú schránku. To mi inak ide dokonale.

Kávičky s kamarátkami?
Najlepšie každý týždeň, na tom istom mieste, bez toho, aby sme sa ponáhľali. Dokonalé. Je super, keď máme fakt dobrú bandu kamošiek, s ktorými si máme čo povedať, ale naozaj sa treba stretávať každý týždeň? Netreba. Týždeň s deťmi preletí tak rýchlo, že niekedy si chce človek len tak sadnúť, vyložiť nohy a čumieť do blba. Že to nerobia dokonalé baby, na to sa môžete, viete čo... No a potom, ešte jedna vec. Naozaj sa musíme stretávať s každou ženou, ktorá si myslí, že je naša kamoška? Ono sa to tak patrí, obklopovať sa mnohými ľuďmi, byť s nimi v kontakte, sedieť na obedíkoch, čajíkoch, koktailoch...Vyzerá to bohovsky, ale je to bohovsky únavné. Pekná naháňačka, keď sedíte hodinu s niekým, kto nás nebaví, trochu otravuje, veď viete... Škrtnite si ich. Môžete si to dovoliť. Nie ste dokonalá, nestíhate všetko.

Dokonalé krivky tela a iné bludy
Poznám len jednu ženu vo svojom okolí, ktorá má dokonalú postavu a nie je ňou posadnutá. Takže nemôžem tvrdiť, že to nie je normálne, mať super postavu, lebo ona je dosť normálna, a to sa z pochopiteľných dôvodov úporne snažím nájsť na nej iné anomálie... No. Ale. Aby sme si ujasnili realitu. Mať šesť týždňov po pôrode pôvodnú postavu, dokonca ešte lepšiu a chváliť sa ňou na sociálnych sieťach je šialené, nie dokonalé. Ani Beyonce to nerobí a ona má mrte pestúnok. Je jasné, že jesť zdravo sa oplatí, človek sa cíti sviežo, nie je unavený, aj sa to rýchlejšie pripravuje, ale zasa, nedáte si na svadbe z každého koláča? Aby ste vedeli, ktorý je najlepši? Nedáte si na grilovačke klobásku alebo kotlíkový guláš? Jasné, že dáte... Okrem toho, každá máme nejakú genetiku, každá máme svoj vek, však áno, tak akože naozaj. Zabudnime na vytuningované krásavice z nákupných centier a tešme sa zo života v tele, ktoré máme a ktoré sa naučíme mať rady. Odteraz. No vidíte, a teraz už tú čokoládu schovávať pred rodinou nemusíte.

Každý deň krásne oblečená?
Aj mne sa to páči, keď je žena pekne oblečená, k tomu super učesaná, doplnky, šperky, všetko... Dokonalé. Ja si myslím, že tajomstvo je v tom, že si treba nájsť svoj štýl, ktorý bude vyzerať výnimočne a pre vás bude jednoduché si ho udržiavať. Moja kamoška Silvia roky chodí oblečená v bielych košeliach s džínsami, strieda len farebné šatky. Ona nemá ráno problém, my ju máme za neuveriteľne štýlovú babu. Tak to asi nie je zlý nápad. Prísť na fintu, ktorá nám pristane a potom si na nej ulietavať.

Rozprávka na dobrú noc?
To, že každý večer čítate svojmu dieťaťu z knižky, je krásne. Dokonalé. Ale baví vás to? Fakt, každý večer? Jasné, je to intímna chvíľa, je to niečo, čo spolubuduje vaše puto, ale naozaj sa stane niečo hrozné, keď sa namiesto vyčerpávajúceho čítania len zasmejete, vystískate, dáte si pusu na dobrú noc a vy si pôjdete KONEČNE naliať pohár vína, aby ste hneď po ňom, možno aj bez umytia zubov, zaspali? Moja segra to rieši tak, že chalanom pustí cédečká s rozprávkou. Ja to riešim tak, že s malým si rozprávky čítame cez deň. (Ale nie každý, preboha.) Dobrou mamou ostanete aj tak. Verte mi, povedala mi to detská psychologička, ktoré nechce byť menovaná. Neviem prečo.

Vždy upravené nechty?
Jasné, vyzerá to super. Dokonale. Ale kto má čas chodiť pravidelne na manikúru, na dopĺňanie geláčov? Prišla som na to, ako sa to dá obalamutiť. Nosím krátke nechty a stále ich mám nalakované jedným červeným lakom. Vždy ho mám poruke. Keď lak vyzerá nesviežo, prebehnem nechty novou vrstvou. Raz do týždňa odlakujem, nalakujem znovu. Paráda.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:55