unsplash.com
StoryEditor

Túžite po štíhlej línii? Pridajte toto ovocie do svojho jedálnička

29.07.2020, 14:45
Životný štýl
Letné obdobie ponúka pestrý výber domáceho i exotického ovocia, z ktorého môžete schudnúť. Viete, do ktorých druhov sa môžete zahryznúť bez výčitiek svedomia?

Za jeho rozličné pôsobenie na telesnú hmotnosť je zodpovedný glykemický index jednotlivých druhov. Z biochemického výskumu vieme, že potraviny s vysokým glykemickým indexom spôsobujú silné zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo zapríčiňuje zvýšenú produkciu inzulínu. Ten zase vedie k zvýšenému príjmu glukózy do svalových a tukových buniek a vyvoláva ukladanie tuku.

Ananás
Obsahuje prirodzené enzýmy, ktoré posilňujú činnosť podžalúdkovej žľazy. Najmä bromelaín pomáha pri trávení rozkladať v potrave proteíny. Zlepšuje tým trávenie, urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe nového. Stačia dva krúžky čerstvého ananásu denne.

Grapefruit
Kto zje pol hodiny pred jedlom grapefruit, ľahšie chudne. 
Jeho biologické látky očividne urýchľujú látkovú výmenu cukru.

Citróny 
Kto večer pred odchodom do postele zahryzne do rezu citróna, podporí v noci tvorbu rastových hormónov, tie pôsobia ako zvlášť účinné zoštíhľovače. 

Kivi
Vďaka kombinácii vitamínu C s magnéziom podporuje látkovú výmenu, tvorbu hormónov na dobrú náladu a chudnutie.

Jahody
Sú ideálne pri zoštíhľovacích kúrach. Obsahujú nízke percento ovocného cukru (fruktózu), ako aj chróm – dôležitý na spracovanie cukru v organizme.

Slivky
V črevách viažu prebytočné tuky, ktoré sa z tela vylučujú. Obsahujú až 85 percent vody a málo kalórií, takže sú vynikajúcou voľbou pri redukčných diétach. Okrem toho sú bohaté na takmer všetky vitamíny skupiny B stimulujúce náš imunitný systém, vitamín A pre zdravie očí aj E pre kožu. 

Čerešne
Dokážu zabrániť tuku, aby sa dostal do krvi. Telu dodávajú zoštíhľujúce látky ako draslík, vápnik a vitamín C. Tento účinok je však dokázateľný len pri čerstvých čerešniach. 

Višne
Dobrá správa pre našu líniu – chudnutie dokážu podporiť aj višne. Neutralizujú tuky a aj odstraňujú škodlivé látky, čo je vhodné pri rôznych očistných kúrach.

Čučoriedky
Obsahujú látku myrtilín, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi, podporuje funkciu čriev a takto pomáha telu pri chudnutí. Vedci tvrdia, že najsilnejší účinok čučoriedok sa dosahuje, ak sa konzumujú predpoludním.

Jablko
Svojím obsahom sa jablká významne spájajú aj s chudnutím a hrajú mu do karát. Patria k ovociu, ktoré má nízky glykemický index, a tak ho môžete skonzumovať hoci aj večer, pretože pomáha tráveniu a zložka pektín vie okrem iného napomáhať spaľovanie tukov. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:23