unsplash.com
StoryEditor

Snažíte sa byť EKO? Tieto veci ste možno o recyklácii skla nevedeli

14.07.2020, 17:30
Životný štýl
Alebo možno viete, ale je dobré pripomenúť si ich. Ak totiž stále váhate nad ekologickým začiatkom vášho života, sklo je tým pravým „prvým“ podnetom. Veď čítajte...

1. Sklo je úplne a donekonečna recyklovateľné. To znamená, že neexistuje žiadny limit na to, aby stratilo niektorú zo svojich pôvodných vlastností. Vaše prapraprapravnúčatá by mohli piť vodu z rovnakého materiálu, ktorý ste kedysi použili na olivový olej, na zavárenie marmelády, alebo z ktorého ste jedli kvalitný jogurt.
2. Recyklácia je jednoduchý spôsob, ako zvýšiť svoj „zelený prínos“. Vždy, keď fľašu alebo pohár hodíte do kontajnera na triedený odpad, ušetríte energiu, suroviny a CO2 v porovnaní s tým, keď sa vyrába sklený obal od „nuly“. A to nie je všetko: recyklovaním pomáhate udržať životné prostredie čisté tým, že váš domáci odpad neskončí niekde v prírode alebo na skládkach.
3. Vďaka recyklácii skla sa každoročne ušetrí viac ako 12 miliónov ton surovín.

​4. V Európe nie sme v recyklácii žiadne „béčka“. Najnovšie údaje ukazujú, že 7 z 10 fliaš je využitých na recykláciu. Pomáha nám v tom vypracovaný systém rozmiestnenia kontajnerov po celom kontinente. Tak poďte do toho, zostávajú ešte 3 fľaše :-).
5. Nie každý výrobok zo skla je vhodný na recykláciu. Napríklad niektoré sklenené nádoby z varného skla, predmety vyrobené z krištáľového skla, zrkadlá, plexisklo, žiarovky ani sklo z áut nie je možné recyklovať spolu s bežnými sklenými obalmi. Obsahujú prísady, ktoré by mohli poškodiť kvalitu celej dávky recyklovaného skla.
6. Že môžete recyklovať poháre od jogurtov, fľaše od piva alebo olivového oleja, to asi viete. Napadlo vám však, že aj vaše parfumy a kozmetické nádoby sú tiež recyklovateľné (teda, samozrejme, ak sú zo skla)?
7. Prečo by sa malo hádzať sklo zvlášť do bieleho alebo zeleného kontajnera? Pretože na výrobu číreho skla je možné použiť len črepy z číreho skla. Našťastie, mnohé moderné triediace linky na črepy majú prístroje, ktoré oddelia biele sklo od farebného.

​8. Možno ste na mnohých obaloch videli logo „Zelený bod“. Ten informuje o skutočnosti, že za označený obal bol uhradený finančný príspevok organizácii zabezpečujúcej zber, triedenie a recykláciu obalového odpadu. Ale pozor! Nemusí to vždy znamenať, že obal je recyklovateľný.
9. Úspora energie recykláciou jednej fľaše zodpovedá času svietenia žiarivkovej žiarovky 7 hodín a 8 minút.
10. Sklo koluje v 100 % uzavretom látkovom cykle. Sklenený obal sa môže z kontajnera na triedený odpad dostať späť do regálu v obchode už za 70 dní!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 07:51