shutterstock.com
StoryEditor

Poradíme vám, ako si správne vybrať slnečné okuliare

13.07.2020, 16:00
Životný štýl
Chrániť oči proti UV lúčom je nevyhnutné. Aj keď sa opatrnosť oplatí aj v zime, práve leto je obdobím, keď na kúpu slnečných okuliarov myslíme najviac.

1. Prvou zásadou pri zaobstarávaní si slnečných okuliarov je nakupovať u dôveryhodných obchodníkov. Lacné okuliare z tržníc sa ľahko poškodia, a navyše nie je isté, či skutočne majú potrebné UV filtre. Kvalitné okuliare majú na vnútornej strane bočnice uvedený certifikát CE a zároveň stupeň ochrany. Kategória slnečného filtra sa označuje číselnou hodnotou od nuly do štyroch.
2. Podstatným kritériom pri výbere slnečných okuliarov je, pri akých činnostiach ich budeme nosiť. Ľudia, ktorí vykonávajú množstvo rôznych aktivít, by si mali zaobstarať niekoľko typov okuliarov. Športovci by si mali vyberať z hľadiska funkčnosti, ochrany pred úrazmi a pohodlia. Pri behaní by nemali kĺzať z nosa. Pre cyklistov sú vhodné samozafarbovacie okuliare, ktoré uľahčujú prechody zo svetla do tieňa.

​3. Hladina bazénov, mora či iných vodných plôch odráža a znásobuje množstvo UV žiarenia. Preto je pri dlhom pobyte pri vode vhodné používať špeciálne plavecké okuliare s UV filtrom. Tie zároveň chránia oči pred nečistotami v prírodných kúpaliskách alebo soľou v mori.
4. Určitú ochranu pred UV žiarením poskytujú aj dioptrické okuliare, ak majú UV filter. Môžeme si zaobstarať aj slnečné dioptrické okuliare. Šikovným riešením sú okuliare so slnečnými klipmi, ktorých výhodou je, že si vždy môžeme nasadiť iné klipy, podľa toho, načo ich potrebujeme (napríklad na slnku tmavé polarizačné, na noc žlté).
5. Ak nosíte kontaktné šošovky, dobrou správou je, že aj tieto sa vyrábajú s UV filtrom. Dôležité je však uvedomiť si, že šošovky nekryjú celú plochu oka a jeho okolie. Preto je potrebné doplniť ich slnečnými okuliarmi.

​6. Detské oči sú citlivejšie ako u dospelých, pretože majú v pomere k oku širšiu a transparentnejšiu šošovku. Navyše, deti trávia vonku oveľa viac času ako dospelí, a sú tak viac vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Preto sú kvalitné slnečné okuliare a ochrana očí u detí obzvlášť dôležité. Detské okuliare by mali byť ľahké a bezpečné, odporúča sa stupeň ochrany 2 – 3. Vhodná je pokrývka hlavy so šiltom alebo klobúčik, ktorý oči chráni pred priamym svetlom. Pozor však, v našej zemepisnej polohe nie sú slnečné okuliare veľmi vhodné pre malé deti do dvoch rokov kvôli riziku svetloplachosti. Zrak detí sa totiž v tomto veku stále rozvíja. Preto v tomto období postačí chrániť ich očká šiltovkou alebo širším klobúčikom. Ideálne je však dieťa slnečným lúčom príliš nevystavovať. Ak sa chystáte k moru alebo vysoko do hôr, aj pre malé dieťa pribaľte slnečné okuliare. Na ich nosenie ho však zvykajte postupne. Starším deťom už okuliare na oči patria, ale keď na to nie sú zvyknuté, strhávajú si ich. Pre menšie deti môžu byť riešením okuliare so šnúrkou. Ak dieťa trpí tupozrakosťou, je v tomto prípade liečba očnej chyby dôležitejšia ako nosenie slnečných okuliarov. Aj kvalitné číre dioptrické okuliare majú v sklách UV filter, ktorý dieťa pred UV žiarením ochráni.

​7. Pre vodičov sú skvelé okuliarové sklá s polarizačným filtrom, ktorý ruší odrazené svetlo. Polarizačný filter je v skutočnosti chemická zmes, ktorej molekuly sa prirodzene radia vedľa seba do vodorovných retiazkových štruktúr. Cez tieto retiazky prejde vertikálne žiarenie (hore a dole), nie však horizontálne (zľava doprava a naopak). Vďaka absencii odrazeného svetla ostro vidíte napríklad aj na mokrej ceste zaliatej slnkom a nebude vás rušiť ani odraz slnečného svetla od karosérie protiidúceho vozidla. V noci sa osvedčia okuliare so žltými sklami, ktoré eliminujú modré svetlo, vďaka čomu vás neoslnia reflektory protiidúcich automobilov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:29