Katka Kincelová
StoryEditor

Toto je sedem rád do života od samotnej Evity. Byť IN za každú cenu je vlastne OUT.

12.07.2020, 18:05
Životný štýl
Nový šport, nová diéta, nový druh mobilu, nové oblečenie. Inak spracované ambície, nadväzované priateľstvá, iný postoj k partnerovi vo vzťahu. Stále prichádza a fičí niečo nové. Nepáči sa vám? Výborne! Vyberte si len to, čo vám robí radosť.

Úplne normálne vyhláste koniec všetkým veciam, ktoré vám otravujú život, hoci sú strašne moderné, skvelé, účinné a všetci ostatní okolo vás vyzerajú, že sú nimi nadšení. Verte, že niektorí len vyzerajú, nemajú gule na to, aby povedali, že ich nový trend nebaví. Tak idú stále s dobou, robia veci, ktoré ich nenapĺňajú, kupujú niečo, čo nepotrebujú, a na konci dňa vôbec nie sú šťastní. Tak sa medzi nich neraďte a pokojne si vyberajte, čo do svojho života pustíte.

Keď nerada beháte, nebehajte
Je to teraz veľké boom. Tenisky, krokomerač, najskôr okolo domu, potom do lesa, potom všelijaké mestské behy a polmaratóny. Sú toho plné facebooky, vysmiate tváre, medaily na krku. A vy máte pocit, že ste jediná, ktorá ráno nevstáva o hodinu skôr, aby na sociálnu sieť zavesila status s mapkou a s ubehnutými kilometrami. Nie ste. Behanie je super, ale nie pre každého. Určite ste to skúsili. Po dvesto metroch ste už nevládali dýchať, po pol kilometri vás pichalo v boku a keď ste sa bordové v tvári vrátili domov, vypili ste na ex dve deci vína, aby sa telo spamätalo zo šoku. :-) Neverte tomu, že beh je pre každého. Nie je. Bodka.

Nemusíte jesť VŠETKO zdravé
Lebo nie všetko vám musí chutiť a len vás to odradí. Je pre vás čudné zrazu jesť quinou? Tak skúste radšej bulgur alebo pšeno, viac sa podobajú ryži. Ak nemáte rada chuť rukoly, tak ju nahraďte špenátom, alebo iným šalátom, na tanieri budete mať zelené tak či tak. A ak sa vám nechce prplať s granátovým jablkom a avokádo sa vám javí bez chuti (áno, je bez chuti), tak stavte na to, čo vášmu žalúdku lahodí a radí sa medzi zdravé jedlá. Nikto nikdy nepovedal, že bez kokosového oleja sa nezaobídete, ak vám zelenina pripravená na ňom pripomína niečo, čo sa podobá na kel, ale je sladkastá…

Nepíšte si každú hlúposť do mobilu
Pripomienky, pripomienky, pripomienky. Tie súkromné majú iný zvuk, pracovné trochu intenzívnejší. Papierové diáre, do ktorých sa dalo zakladať všetko od šekov cez obľúbené webové stránky s receptami až po kresby našich detí, sme vymenili za diáre v telefónoch. Pípajú, pripomínajú nám udalosť, na ktorej sa máme zúčastniť, o hodinu skôr, aby sme nezabudli, ale ak vám to príde neosobné, je to v poriadku. Poznám ženy, ktoré si odkladajú svoje diáre, lebo v sebe nesú emócie aj informácie z celého roka a je super sa k nim vrátiť a spomínať… A potom tie aplikácie – či ste dosť spali, koľko krokov ste prešli za deň, koľko kalórií ste zjedli, koľko hodín vám mešká menštruácia a prečo asi... Fakt na to potrebujete platenú ikonku na displeji telefónu?

Ak nevaríte, je to v poriadku
Jasné, že dobrá, kvalitná domáca strava je super. Je veľmi moderné prísť do práce so svojím home made obedom, plným vitamínov a vyvážených chutí. Dodá vám energiu a nezaťaží organizmus tak ako segedín v kantíne na prízemí… No ak vás to nebaví a na to nemáte bunky, čas, energiu a všetko dokopy, tak sa na to vykašlite. Poznám rodinu, kde mama nevarila vôbec. Cez deň sa všetci prestravovali v inštitúciách a večer sa jedla nakrájaná zelenina, syry, zapečené pečivo. Keď bola nátierka, boli malé Vianoce. Nikto neumrel a manželstvo je dodnes šťastné. Vec nastavenia, nie tlaku spoločnosti, pamätajte.

Nemusíte stále niečo robiť
Je doba, keď sa z ničnerobenia stalo niečo veľmi, veľmi outsiderské. Využite svoje dni naplno – hlásia motivačné citáty. Buďte aktívni! Nezabíjajte svoj život ničnerobením! A tak v nedeľu namiesto kávy do postele a čítania časopisu alebo knihy vstávame na budík, aby sme šli plávať alebo na squash s kamošom. Flákame sa po stretnutiach s ľuďmi, ktorí nás možno ani veľmi nebavia, chodíme na miesta, ktoré nás vôbec nelákajú. Namiesto bohapustého sedenia v plavkách na záhrade či pozerania telky alebo čítania knižky, ktorú odkladáme – keď budeme mať čas. Naše deti sa už ani nevedia samy so sebou zahrať, lebo ich stále animujeme, ťaháme po akciách, výletoch a unavené vykladáme z autosedačiek do postele… Ak vás to cez víkend viac ťahá k leňošeniu, pokojne sa tomu oddajte. Aj psychológovia vám potvrdia, že to perpetuum mobile v nás, ktoré sa teraz dáva do popredia, vôbec nie je zdravé. Naopak.

Nemusíte byť stále šťastná
Vyslovene vám musia byť podozriví všetci tí, ktorí sú STÁLE vo výbornej nálade, majú sa FANTASTICKY, život je proste GOMBIČKA, veď viete, slnko svieti, je mier a blablabla… To musí byť hrozne únavné, aj keď sa to teraz nosí. Ak máte život, v ktorom sa väčšinu času usmievate, výborne. Ale sú aj zlé dni. A sú aj problémy. Starosti. Trápenia. Konflikty. Rána, keď vstanete ľavou nohou a nechce sa vám. Netvrdím, že máte svojou zlou náladičkou otráviť polovicu firmy, v ktorej pracujete, ale tlačiť sa do silených úsmevov a afektovanej šťastnej pózy tiež nemá význam. Zlé patrí k životu tak ako dobré.

Nepotrebujete prekonávať samu seba
Tak sa to teraz patrí. Ísť za svoje hranice. Skúšať, riskovať, plniť si sny. Má to svoje čaro, keď sa vám niečo podarí. Ale svoje čaro má aj to, keď myknete plecom a odmietnete súťaž samej so sebou. Ak radšej žijete v istote a v pokoji, nenúťte sa prekonávať sa len preto, že to robia ostatní.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:29