shutterstock.com
StoryEditor

Teraz je ten správny čas, aby ste sa zbavili dlhoročných zlozvykov!

09.07.2020, 16:02
Životný štýl
Ale pozor! Nie všetkých, pretože niektoré sú mimoriadne prospešné!

Prekladanie nohy cez nohu
Nerobte to, pretože tým veľmi trpí vaša chrbtica, bedrové, kolenné aj členkové kĺby. Prekrižovanie nôh vedie k zošikmeniu zaťaženej strany panvy a následne k vzniku skoliózy. Tento štýl sedenia má negatívny vplyv aj na dolné končatiny. Dochádza ku skráteniu svalov a k preťažovaniu kĺbov. Táto poloha spôsobuje zhoršenie prietoku krvi, a tým napomáha vzniku kŕčových žíl. Keď si sadáte, uvedomujte si svoju polohu. Bude to síce chvíľu trvať, ale zvyknete si na to a hneď budete môcť napraviť svoj zlozvyk.

Obhrýzanie nechtov
Tento spôsob „úpravy“ nechtov vedie k vzniku záderov a drobných trhliniek v okolí nechtového lôžka, spôsobuje aj poškodenie štruktúry nechtu a môže byť príčinou infekcií. Pod nechtami a na bruškách prstov sa nachádza množstvo baktérií, ktoré sa potom ľahko dostanú do tela. Náprava spočíva najmä v uvedomení si toho, čo nás v skutočnosti trápi. Obhrýzanie nechtov býva zvyčajne príznakom nervozity a potlačovaného hnevu. Keď odhalíte problém a začnete ho riešiť, zmiernite aj nutkanie obhrýzať si nechty.

Zajedanie stresu
Dať si kúsok čokolády na upokojenie nervov je celkom normálne. Ale hádzať do seba piate cez deviate, aby ste zahnali stres, to v poriadku nie je. Po tom, čo sa vám uľaví po konzumácii cukru, ktorý zvýši produkciu endorfínov, nastúpi pocit viny. Odhliadnuc od toho, že okrem zvyšovania hmotnosti spôsobuje tento zlozvyk aj pálenie záhy a problémy so žalúdkom. Čo s tým? Udržať sa v stabilnej nálade môžete s pomocou vyváženého jedálnička, v ktorom budú v správnych pomeroch zastúpené bielkoviny a na vlákninu bohaté sacharidové jedlá, ktoré zvyšujú hladinu sérotonínu, a tým zlepšujú našu náladu. A aby nedošlo k prudkému vzostupu hladiny cukru v krvi, je práve nutné pridať aj tuky. Vo chvíli, keď sa vás zmocnia chúťky, je dobré zamerať pozornosť na niečo iné. Skúste napríklad malú prechádzku, krátke meditačné cvičenie, vylúštite krížovku alebo si doprajte kúpeľ.

Ako na to?
Tu je zopár rád, ktoré vám pomôžu odstrániť vaše nedostatky!
• Musíte si svoj zlozvyk uvedomiť.
• Stanovte si dátum, odkedy sa ho chcete zbaviť. Musíte však byť presvedčení, že to robíte kvôli sebe.
• Naplánujte si odmeny a tresty. Keď vydržíte, môžete si o mesiac kúpiť kabelku. Ak nie, zaplatíte pokutu! Nejakú si vymyslite. Napríklad, že nebude pozerať obľúbený seriál.
• Staré zlozvyky nahraďte niečím iným. Namiesto zapálenia si cigarety sa pri čakaní na niečo napríklad snažte naučiť pár anglických slovíčok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:19