shutterstock.com
StoryEditor

Tip na dokumentárny seriál len pre silné povahy: Černobyľ, ako to bolo naozaj?

08.07.2020, 13:00
Životný štýl
Seriál o skutočnej HAVÁRII v atómovej elektrárni vyvolal veľký rozruch. Rusi mu vyčítajú nekorektnosť a chcú nakrútiť vlastnú verziu!

Následky najväčšieho nešťastia spôsobeného človekom pocítil celý svet. 26. apríla 1986 otriasla atómovou elektrárňou v Černobyli na Ukrajine mohutná parná explózia, ktorá vyústila do požiaru, série ďalších výbuchov a roztavenia jadra reaktora. Do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý sa dostal až do oblasti západnej Európy a Škandinávie. Hneď v úvode seriálu šéf vyšetrovania havárie a popredný sovietsky jadrový fyzik Valerij Legasov (Jared Harris) obviňuje vedúceho inžiniera Anatolija Ďatlova, ktorého chybné rozhodnutia viedli ku katastrofe v Černobyli. Komunistické vedenie sa najskôr snaží haváriu ututlať, ale keď jadrová fyzička Uljana Chomjuková (Emily Watson) nameria v meste Minsk, vzdialenom od Černobyľa 344 km, zvýšené dávky radiácie, ľahko si pospája fakty a pochopí, že ide o následky výbuchu v atómovej elektrárni.

Analýza katastrofy
Nemocnica v meste Pripjať je preťažená, u ľudí sa začínajú prejavovať následky ožiarenia – spálená koža, poškodenie orgánov, vracanie krvi... Aj takéto zábery ponúkol hneď v úvode seriál Černobyľ, ktorý je prvou spoluprácou americkej spoločnosti HBO a britskej Sky. Tvorcovia ho poňali veľmi temne a naturalisticky, nie je to nič pre slabšie povahy. Sčasti ide o vyšetrovaciu drámu, sčasti o vedeckú analýzu. Nakrúcali prevažne v Litve. Ukrajinské mesto Pripjať predstavoval Vilnius, pretože si dodnes zachoval autentickú sovietsku atmosféru. Scény havárie nakrútili vo vyradenej atómovej elektrárni Ignalina, ktorá býva pre vizuálnu podobnosť označovaná za sestru Černobyľa.

Druhá séria nebude
Scenárista Craig Mazin venoval veľa času rešeršiam a rozhovorom s vedcami aj s pamätníkmi bývalého Sovietskeho zväzu, vďaka čomu vytvoril verný a sugestívny obraz vtedajšieho obdobia. „Dozvedel som sa neuveriteľné príbehy o ľuďoch, ktorí katastrofu prežili, aj o tých, ktorí trpeli a obetovali sa, aby zachránili svojich milovaných i celý kontinent. Poučením z Černobyľa je výstraha, že nebezpečná nie je jadrová energia, ale lži, arogancia a ignorovanie kritických hlasov,“ vraví Mazin. Druhú sériu Černobyľu neplánuje. „Isteže, dal by sa nakrútil seriál o podobných katastrofách v Bhopale alebo vo Fukušime, ale na Černobyli ma zaujímalo práve to špecifické prostredie a okolnosti. Keby som mal v seriáli pokračovať, pravdepodobne by som sa zameral na iný aspekt života sovietskych ľudí, pretože práve to ma najviac fascinuje. Som dieťa 70. a 80. rokov a môj život čiastočne formovala prítomnosť národa, ktorý už neexistuje. Chcem sa o ňom dozvedieť viac.“

Kde je pravda?
Koľko pravdy je v seriáli o skutočnom pozadí a následkoch černobyľskej havárie? „Pramálo,“ tvrdí jeden zo žijúcich likvidátorov havárie Lev Bočarov. „Ak sme chceli ponúknuť divácky atraktívny príbeh, museli sme urobiť niekoľko drobných zmien,“ obhajuje sa Mazin. „Netvrdíme, že keď si pozriete seriál, dozviete sa pravdu o Černobyli. Ponúkame len istú verziu pravdy. Legasov napríklad nebol pri finálnom procese v súdnej sieni, ale my sme ho tam potrebovali.“ Aj keď je postava jadrovej fyzičky Chomjukovej, ktorá sa snaží odhaliť sprisahanie okolo černobyľského nešťastia, vymyslená a spája v sebe viacero žien pracujúcich vo výskume, mnohí nukleárni vedci skutočne vedeli, že s černobyľským reaktorom sú problémy. Takisto tzv. most smrti, z ktorého ľudia sledovali katastrofu a neskôr údajne všetci zomreli na následky ožiarenia, je len mestským mýtom. Dodnes nie je jasné, koľko z prípadov rakoviny štítnej žľazy možno pripísať rádioaktívnej kontaminácii. „Robili sme to najlepšie, čo sme vedeli a za svojím výsledkom si stojíme,“ dodáva Mazin. V každom prípade výsledkom je skvelo prepracovaný seriál, z ktorého mrazí.

Rusi chystajú odvetu
V Rusku seriál prijali rozporuplne – jedni ho kritizujú, iní chvália. Ruský minister kultúry ocenil, že „tvorcovia preukázali úctu k prostým ľuďom, k ich hrdinstvu a obetavosti“. Prokremeľské médiá vyhlasujú, že za seriálom stoja zahraniční záškodníci, ktorí sa snažia očierniť Rusko a podkopať jeho reputáciu jadrovej veľmoci. Dokonca s podporou ruského ministerstva kultúry začali nakrúcať vlastný „patriotický“ seriál o černobyľskej havárii. Scenár vychádza z konšpiračnej teórie, že nehodu v Černobyli zapríčinila sabotáž amerického agenta CIA, ktorý sa tam infiltroval.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. apríl 2024 08:25