shutterstock.com
StoryEditor

Zistili sme, prečo priberáme, keď sme zamilované!

05.07.2020, 13:00
Životný štýl
Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Platí však toto pravidlo za každých okolností? Nevyzerá to tak.

Zrejme to už mnohí zažili. Keď ste boli sami, nemali ste problém zdravo sa stravovať a každé ráno si ísť zabehať. Lenže potom ste stretli jeho. Po zobudení sa radšej k nemu pritúlite, akoby ste si mali obuť tenisky a vyraziť von. Užívate si spoločné chvíle na večeri či pri romantickom seriály a pritom sa nezdržíte sladkých dobrôt. Ani neviete ako, ale partnerské kilá sa za chvíľu začnú na vás lepiť. Už viaceré štúdie potvrdili, že ženy v spoločnej domácnosti s partnerom majú tendenciu jesť viac potravín s obsahom tuku a cukru. Teraz však prichádzajú vedci s konkrétnym číslom, ktoré upozorňuje na priberanie vo vzťahu.

Po troch rokoch prichádza pohodlnosť

Nový prieskum Britskej dietologickej spoločnosti odhalil, ako je možné, že sa zamilované páry akoby priamo úmerne s láskou zaokrúhľujú. Čím dlhšie sú spolu, tým sa viac ručička na váhe pohybuje smerom nahor.

Z lásky priberáme. S týmto tvrdením prichádza nová štúdia, podľa ktorej majú hrdličky vo vzťahu v priemere o 4 kilá viac každý rok, strávený vo dvojici, ako píše mirror.co.uk. To znamená, že po siedmich rokoch to môže byť až o 28 kíl. Vtedy už možno hovoriť o nadváhe z lásky.

Približne 18 % párov hlásili významný nárast telesnej hmotnosti počas obdobia, keď sa do seba prvýkrát zamilovali. Kľúčové obdobie, kedy dochádza k zvýšeniu hmotnosti predstavuje tzv. komfortná zóna, ktorá prichádza po troch rokoch. Vtedy až 54 % párov zaznamenalo väčšie priberanie na váhe. V tom období sme už pohodlnejší a nedbáme toľko na svoj vzhľad ako na začiatku vzťahu.

Čo je však za tým? Dve tretiny párov (62 %) priberajú spoločne z jediného dôvodu – holdujú nezdravému životnému štýlu. Nežnejšie pohlavie má pritom väčšie problémy s hmotnosťou a priberie viac ako muži. Okolo 54 % oslovených žien obvinilo z väčšieho čísla na váhe svojho partnera, ktorý to údajne spôsobil. Na rozdiel od nich len 28 % mužov sa vraj akoby inšpirovalo partnerkou. Výsledky pochádzajú z prieskumu 1 000 párov, ktorých pozorovali odborníci z Britskej dietologickej spoločnosti.

Spoločná cesta za štíhlym telom

Výsledky prieskumu však majú aj svoj svetlý bod. Bolo zistené, že mnoho párov zvykne bojovať s prebytočnými kilogramami spoločnými silami. Viac ako polovica opýtaných (56 %) sa priznala, že zaznamenala úbytok spoločnou diétou, ktorú odštartovali väčšinou na Nový rok. Pre 61 % bolo oveľa ľahšie schudnúť, keď ich partner spaľoval tuky v rovnakom čase. Niet pochýb, že mať partnera, ktorý s nami chudne, je motivujúce. Môžu sa navzájom podporovať a cesta ku štíhlej postave tak bude jednoduchšia.

"Zamilovanie je najkrajšia vec na svete. Avšak akonáhle prvá iskra vo vzťahu pominie, mnoho párov sa dostane do komfortnej zóny. Zaznamenali sme zvyšujúci sa počet párov, ktoré sa púšťajú do zhadzovania kilogramov spoločnými silami. Ak sú v tom spolu, ručička na váhe sa ľahšie posúva smerom nadol,“ zosumarizoval na záver generálny riaditeľ britskej spoločnosti Lee Smith.

Čo za tým ešte môže byť?

Dôvodom pribúdania kíl nemusí byť len nezdravá strava a nedostatok pohybu. Môžu sa za tým skrývať iné veci, vrátane stresu či antikoncepcie. Na začiatku vzťahu sa snažíme svojmu partnerovi čo najviac zapáčiť. Obmena šatníka, každodenné líčenie, fitness centrum či kaderníčka. Za každých okolností sme chceli vyzerať tip-top. Týmto spôsobom sme sa dostávali do určitého stresu. Jeho dôsledky, ktorému sme podliehali počas plánovania baliacej stratégie, sa môžu prejavovať na pribúdajúcich kilách neskôr v šťastnom vzťahu. V prípade dlhodobého vzťahu zrejme mnohé uvažujú o užívaní antikoncepčných tabletiek. Aj keď to nebolo potvrdené, niektoré ženy na ne reagujú zvyšovaním hmotnosti. Predsa len, hormóny dokážu so ženským telom nepekne zamávať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 22:45