shutterstock.com
StoryEditor

Poradíme vám, ako si vytvoríte domov, ktorý chráni našu planétu

26.06.2020, 18:00
Životný štýl
Chcete bývať zdravšie, šetrnejšie, férovejšie? Ak neviete, kde začať, máme pár nápadov.

Kompostujte
Dnes už nie sú kompostéry žiadnou novinkou a ak aj nemáte záhradu, kompostovať môžete v byte, napríklad aj na kuchynskej linke. Okrem toho, že sú domáce kompostéry navrhnuté tak, aby váš bioodpad premenili rýchlo na pôdu, s ktorou sa dá ďalej pracovať, sú bez zápachu, jednoducho sa vyprázdňujú a sú štýlové! Takže pridanou hodnotou k tomu, že robíte niečo pre planétu, získate aj originálny dizajnový kúsok. Kompostér funguje na princípe kalifornských dážďoviek, ktoré „papajú“ zvyšky jedla a výsledkom ich trávenia je vermikompost, čo je jedno z najlepších prírodných hnojív. Vďaka nemu sa bude dariť všetkému rastlinnému vo vašej domácnosti a vy nebudete musieť tak často vynášať smeti. Dobré, nie? Ak však netúžite po domácej dážďovkovej farme, ale kompostovanie vás láka, existuje špeciálna suchá prírodná zmes Bokashi z obilných otrúb a melasy, ktorá obsahuje kvasinky, aktívne huby a všetky tie ďalšie veci, ktoré sú potrebné na správne kompostovanie. A využiť môžete obe formy, či už v záhradných alebo domácich kompostéroch. A aby sme nezabudli, existujú aj nádoby, ktoré vaše zvyšky na kompostovanie lepšie pripravia. Od výmyslu sveta, čo je dôkaz, že ani dizajnérom nie je planéta ukradnutá.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zemito (@zemito_sk),

Zbierajte dažďovú vodu
Lebo nielen, že vám to ušetrí náklady, ale neplytváte nadarmo pitnou vodou, ktorá je, mimochodom, pre kvety a rastliny horšia ako tá, čo prší. Je totiž chemicky upravovaná, zatiaľ čo dažďová je im najviac prirodzená a jej účinky sú blahodarné. Ale veď to viete aj bez našich prednášok. Princípy zbierania dažďovej vody na polievanie pritom vôbec nie sú zložité. Niektoré ju zbierajú zo striech, iné z odkvapových rúr alebo existujú podzemné zberače, ktoré majú viacero možností využitia. Napríklad ňou môžete splachovať a tí odvážnejší aj prať bielizeň :-).

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Avantgardens (@avantgardens_org),

Skladujte v skle!
Ak sa pýtate prečo, odpovedí je niekoľko. Tou najekologickejšou je, že sklo je recyklovateľný materiál. Zo zdravotnej stránky spomenieme, že sklo neobsahuje žiadne škodlivé látky, ktorými sa pýšia plasty viac ako dosť. Ďalšou výhodou je umývanie, používanie v mikrovlnke, umývačke riadu a nízke opotrebovanie. A ešte niečo! Sklo ponechá tú najviac možnú čerstvú chuť jedla lepšie ako čokoľvek iné. Ak vám to ešte stále nestačí, možno vás dostaneme na rôzne tvary a veľkosti – dizajnové kúsky, ktoré krásne vyzerajú v každej kuchyni.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Terri Ann Fox (@river_run_ferments),

Prírodná bielizeň
Nielen to, čo máte na sebe, ale aj to, v čom spíme. Ak to chcete robiť ekologickejšie, vyberajte prírodné materiály.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dena /Fletcher Creek Cottage (@fletchercreekcottage),

Recyklované drevo a zdroje z prírody
Stavte na nábytok z recyklovaného dreva či na prírodné materiály dekorácií. Nielenže pekne vyzerajú, budete z nich mať fajn pocit.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Home Sweet Home (@homes_sweet_homes_),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:58