shutterstock.com
StoryEditor

Poradíme vám, ako neplytvať jedlom a minimalizovať odpad v kuchyni!

29.06.2020, 16:00
Životný štýl
Aj vám sa v chladničke hromadia nedojedené zvyšky a zvädnutá zelenina? Nájdite im efektívne využitie, aby nemuseli skončiť v koši! Prinášame vám jednoduché recepty na jedlá, ktoré nielenže skvele chutia, ale zároveň vám ušetria aj peniaze.

Priemerný obyvateľ Slovenska ročne vyprodukuje viac ako 160 kilogramov potravinového odpadu, čo predstavuje hmotnosť dvoch veľkých chladničiek. Pričom až 9 % domácností denne vyhadzuje potraviny. Z tohto dôvodu je dôležité a nevyhnutné začať od seba,“ vysvetľuje Alexandra Kolárik z občianskeho združenia Free food, ktoré sa dlhodobo venuje tejto problematike na Slovensku. O celej problematike si môžete prečítať viac na stránke www.odpadlici.sk.

Ako sa vyhnúť zbytočnému vyhadzovaniu zeleniny:
* Kúpili ste mrkvu, petržlen, cviklu, reďkovky či zeler s vňaťou? Vňať hneď po nákupe oddeľte od koreňa – listy im totiž odoberajú vodu a koreň po čase zmäkne, stratí krehkosť a nadobudne gumovitú konzistenciu.

* Nestíhate spotrebovať čerstvú zeleninu? Môžete ju zblanšírovať, predídete tým procesom, pre ktoré zelenina stráca vitamíny, vädne alebo mení farbu. Hrášok, kukuricu, brokolicu, karfiol, rebarboru, špargľu, špenát a podobne vložte do osolenej vriacej vody a krátko povarte (2 – 4 minúty v závislosti od druhu zeleniny). Potom odložte do chladničky a spotrebujte v priebehu 1 – 2 dní alebo zamrazte.

* Zvädnuté plody môžete na niekoľko minút ponoriť do veľkej misy s vodou. V prípade zvädnutej brokolice, špargle, mrkvy, stonkového zeleru a byliniek odkrojte spodnú časť rastliny, aby mohla voda do nej ľahšie vniknúť.
* Stonky, vňate a hlúby zo zeleniny môžme použiť do vývarov, polievok, nátierok alebo placiek či karbonátkov. Z vňatí môžeme pripraviť pesto alebo ich podusiť a podávať ako prílohu rovnako ako špenát – skúste to napríklad s cviklovou či reďkovkovou vňaťou.

RECEPTY:

Dip z brokolicového hlúbika
Na 4 porcie
hlúb z 500 g brokolice
120 g čerstvého krémového syra
1/2 stonky stonkového zeleru (môžete vynechať)
1 lyžička olivového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1/4 lyžičky soli
1 malý strúčik cesnaku
čierne korenie
olivový olej
čierne sezamové semienka

1 Očistený a na kocky nakrájaný brokolicový hlúb a zeler uvaríme domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Vodu, v ktorej sa zelenina varila, môžeme odložiť a použiť napríklad na prípravu polievky namiesto vývaru.
2 Tyčovým mixérom dohladka rozmixujeme vychladenú zeleninu spolu s olivovým olejom, citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom a polovičným množstvom soli.
3 Pridáme krémový syr a jemne ho vmiešame k rozmixovaným surovinám. Podľa potreby dosolíme a ochutíme čiernym korením.
4 Servírujeme pokvapkané olivovým olejom a ozdobené sezamovými semienkami. Dip podávame s čerstvým pečivom, pizza tyčinkami alebo domácimi bakerolls.

Dĺžka prípravy: 5 minút

Domáce bakerolls
Na 4 porcie
4 rožky, 1 – 2 dni staré
Na cesnakovo-syrovú príchuť:
5 lyžíc olivového oleja
1/4 lyžičky sušeného cesnaku
1/4 lyžičky soli
nastrúhaný parmezán na posypanie
Na pizzovú príchuť:
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica kečupu
1/4 lyžičky sušeného cesnaku
1/2 lyžice nastrúhaného parmezánu
sušené bylinky na posypanie (rozmarín, provensálske bylinky, oregano)

1 Rožky nakrájame na kolieska hrubé asi 3 mm a rozložíme ich na plech. Zmiešame suroviny na zvolenú príchuť a potrieme ňou kolieska. Posypeme ich najemno nastrúhaným parmezánom, resp. bylinkami a pečieme 6 – 8 minút pri teplote 180 stupňov. Keďže každá rúra pečie ináč, pri prvom pečení priebežne sledujeme stav a farbu bakerollsov, aby príliš nezhnedli, inak budú mať horkastú príchuť.

Dĺžka prípravy: 20 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dana Dorka Mašková (@less.mess.dorota),


Omeleta so zvyškami

Na 2 porcie
150 g brokolice
4 vajcia
1 lyžicu olivového oleja
20 g masla
50 g šunky
50 g strúhaného syra
hrsť rukoly
soľ
mleté čierne korenie

1 Brokolicu rozoberieme na malé ružičky. V kastróliku privedieme k varu osolenú vodu a brokolicu v nej približne 2 minúty sparíme. Potom ju schladíme a necháme odkvapkať.
2 Vajcia rozbijeme do misky. Osolíme, okoreníme a rozšľaháme vidličkou.
3 V panvici zohrejeme olej a rozpustíme v ňom maslo. Potom do panvice vlejeme rozšľahané vajcia. Najprv ich počas vyprážania zľahka trháme vidličkou. Potom ich necháme stuhnúť na omeletu, ale povrch by mal zostať tekutý.
4 Na usmaženú omeletu naukladáme ružičky sparenej brokolice, na kúsky natrhanú šunku a syr. Omeletu prehneme. Rozdelíme na dve porcie a každú ozdobíme rukolou.

Dĺžka prípravy: 20 minút

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:12