shutterstock.com
StoryEditor

Za to, že sme šťastné, môžu tieto hormóny. Viete, ktoré to sú?

18.06.2020, 16:00
Životný štýl
Autor:
Diabetik
Môžu za to, ako sa cítime, akú máme náladu. Ovplyvňujú spánok aj vnímanie bolesti. Nazývajú sa aj hormóny šťastia.

To, či sme šťastní, záleží len na nás. Šťastie sa nedá kúpiť, šťastie treba žiť. Toto sú odporúčania rôznych motivačných kníh. Za naše šťastie však môžu aj hormóny! Vo všeobecnosti ide o látky vylučované žľazami s vnútorným vylučovaním – endokrinné žľazy. „Sú to chemické látky určené na organizáciu, koordináciu a kontrolu funkcií buniek a tkanív ľudského tela,“ vysvetľuje diabetologička Adriana Ilavská z diabetologickej a metabolickej ambulancie Medispektrum v Bratislave. Hormóny majú podľa nej aj zvieratá, aj rastliny.

Poznáme niekoľko hormónov, ktoré zodpovedajú za to, ako sa cítime:

Sérotonín – hormón, ktorý sa nachádza v mozgu, je zodpovedný za dobrú náladu, optimistické myslenie, vyvoláva pocit šťastia a spokojnosti.

Dopamín – spája sa s motiváciou na rôzne aktivity. Uvoľňuje sa v mozgu pri prirodzených príjemných aktivitách, ako napríklad príjem potravy, fyzická aktivita, milostná aktivita. Hrá významnú úlohu v motorických funkciách mozgu.

Oxytocín – hormón produkovaný v jadrách hypotalamu, nazýva sa aj hormón lásky a bezpečia. Je dôležitý napríklad pri vytváraní vzťahovej väzby po pôrode, ale aj pri podpore dojčenia a pravdepodobne i pri pohlavnom dráždení, keď sťahy svalstva urýchľujú transport spermií do vajíčkovodov.

Endorfín – spôsobuje dobrú náladu a pocity šťastia. Endorfíny sú ópioidné peptidy, ktoré produkuje ľudský mozog a sú prostriedkom proti zlej nálade. Majú účinky podobné morfínu a príbuzným látkam. Ovplyvňujú spánok, náladu, vnímanie bolesti.

Acetylcholín – ovplyvňuje rýchlosť sprostredkovania informácií, podporuje koncentráciu.

Podporte produkciu HORMÓNOV ŠŤASTIA!

Dá sa stimulovať produkcia hormónov? Čo pomáha okrem liekov? Ilavská tvrdí, že produkciu hormónov môžeme stimulovať stravou, fyzickou aktivitou aj vzťahmi. „Strava má byť čo najprirodzenejšia, bez priemyselného spracovania, s čo najmenším chemickým ošetrením,“ hovorí.

Hladinu sérotonínu môžu podľa nej ovplyvniť omega-3 mastné kyseliny. Nachádzajú sa najmä v rybách, najviac v morských (losos, tuniak, sardinky, makrela, sleď), ale aj v sladkovodných (sumec, pstruh, ostriež), v orechoch, ľanových semienkach či repkovom oleji.

„Endorfíny obsahujú mnohé potraviny, napríklad tmavá čokoláda, ale stačí v malom množstve, maximálne jeden štvorček za deň,“ pripomína diabetologička. Podobne fungujú aj ostré a pálivé jedlá. Ešte lepšie a dlhodobejšie endorfíny zvyšuje pohyb – beh, každé cvičenie, plávanie.

POHYB
Choďte von do prírody. Zeleň pôsobí ako balzam na dušu. Pohľadom na prírodu stimulujeme tie časti mozgu, ktoré sú spojené so šťastím či s pozitívnym myslením. Slnko tiež prospieva aj v boji proti depresiám.
Cvičte. Cvičením si neformujeme len svoje telo, ale aj pozitívne myslenie. Pohybom sa vyplavujú endorfíny, ktoré zlepšujú náladu. Vedci tvrdia, že pravidelné cvičenie môže viesť dokonca k trvalému šťastiu.

DOSTATOK SPÁNKU
Spite dostatočne. Nielen dostatok spánku, ale aj jeho kvalita je dôležitá, aby sme sa cítili dobre, spokojne a šťastne.
Doprajte si aspoň sedem hodín spánku. Nedostatok spánku zle vplýva nielen na našu náladu, ale napríklad aj na pracovné výkony počas dňa.

STRETÁVAJTE SA S PRIATEĽMI
Mať priateľov je dôležité. Priatelia nám pomáhajú ľahšie zvládať problémy, niekedy stačí, ak nás vypočujú, môžeme sa vyžalovať. Pomáhajú nám byť šťastnejší a veselší.

MYSLITE POZITÍVNE
Zahoďte negatívne myšlienky a zamerajte sa na pozitívne. Svoje myšlienky upriamte na svoje ciele a sny, na ktorých vám záleží, na ľudí, ktorých máte v blízkosti a na ktorých vám záleží. Pozitíva si tiež spíšte na papier, pokojne si ho dookola čítajte. Vaše pozitívne pocity sa tak môžu až strojnásobiť!

ČASTEJŠIE SA SMEJTE
Smiech lieči. Vedci dokázali, že smiech priaznivo vplýva na psychiku, a tým aj na ich celkový zdravotný stav. Smiech tiež znižuje stres, pomáha vytvárať a udržiavať duševnú pohodu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 10:03