archív Malvinky Blahuczovej
StoryEditor

Vytvára nápadité kúsky oblečenia a stihla vystavovať v Rusku. Zoznámte sa so šikovnou Malvinkou Blahuczou

18.06.2020, 13:00
Životný štýl
Aj keď je umenie dôležitou súčasťou našich životov, málokto si vie predstaviť živiť sa umeleckým povolaním. Nie nadarmo sa totiž vraví, že prežijú len tí najsilnejší... a tou nepochybne šikovná Malvinka Blahucza je.

Malvi ja už o tebe čosi viem. Akoby si sa však predstavila čitateľom? Ako si sa vlastne k umeniu dostala?

Mám 24 rokov, pochádzam z Rumunska z mesta Oradea, no žijem v Košiciach. Moji najbližší ma volajú Malvi. Už v mladom veku som si sama doma kreslila a veľmi ma to bavilo. To, že mám na to talent, sme zistili až neskôr... radšej som si totiž kupovala farbičky a kreslila namiesto toho, aby som sa učila. Svoje zručnosti som neskôr zdokonaľovala aj na umeleckej škole.

Človek podľa tvojich sociálnych sietí vidí, že vytváraš nádherné a nápadité obrazy. Momentálne máš dokonca aj vlastnú kolekciu oblečenia. Bolo umenie stále tvojou vášňou?

Umenie ma vždy napĺňalo, ale asi ako každý človek, som si aj ja prešla rôznymi životnými fázami a na nejaký čas som sa dokonca aj od umenia odklonila. Toto obdobie trvalo pár rokov, počas ktorých som pracovala ako očný optik. Aj počas tejto práce ma to však ťahalo naspäť k umeniu, keď som si počas prestávok v obchode kreslila a skicovala. Vtedy som si vlastne uvedomila, že umenie je niečo, čo chcem v živote robiť.

Teraz si v podstate povolaním umelkyňa, ak sa to dá zjednodušene nazvať. Ako vyzerá taký tvoj bežný pracovný deň?

Chodím ku krajčírke, do tlače, prijímam a riešim objednávky, pripravujem balíky, ktoré si mimochodom sama balím a posielam. Okrem iného robím grafiky aj na bundy. Vzhľadom na to, že sú väčšinou originálne, tak zaberú trošku viac času, ako moje bežné denné aktivity.

Pamätáš si ešte ako vznikol nápad vytvoriť vlastnú kolekciu oblečenia?

Prvý impulz prišiel pred dvoma rokmi, keď som si sama navrhla tričko. Neskôr som si pripravila viac námetov, ktoré som si vedela predstaviť na oblečení. Trvalo mi približne rok, kým som na tom začala aj pracovať. Na začiatok som pripravila 30 kusov, ktoré sa rozpredali v priebehu dvoch dní. Vtedy som sa vlastne rozhodla, že okrem obrazov chcem ísť aj týmto smerom. Ako každá žena, tak aj ja sa zaujímam o módu a chcela som k tomu prispieť aj niečím vlastným.

Nebála si sa? Konkurencie je predsa veľa a každá "influencerka" má svoju vlastnú značku...

Ak by sme hodnotili influencerov podľa vysokého počtu followerov, napríklad na Instagrame, tak do tejto skupiny ja zatiaľ zrejme nepatrím. Zároveň si ale vážim každého človeka, ktorý na môj profil klikol a páči sa mu moja tvorba. Musím úprimne povedať, že konkurenciu som nesledovala. Mala som svoju vlastnú predstavu, čo chcem tvoriť. Na Slovensku je veľa šikovných umelcov a každý má svoj vlastný štýl, ktorý nemusí vyhovovať každému.

Vráťme sa však naspäť k tvojmu umeniu. Snažíš sa svojou tvorbou niečo reflektovať alebo skôr tvoríš spontánne?

Ja osobne vidím svoje obrazy ako šialené a farebné, v podstate odzrkadľujú moju osobnosť. Je to však vidieť aj na palete farieb, ktoré na daných obrazoch používam - napríklad, ak si prechádzam horším obdobím, používam tmavšie farby.

Máš doma nejaký ateliér alebo miesto, kde tvoríš?

S radosťou môžem povedať, že mám konečne aj svoj vlastný útulný ateliér v centre Košíc. Predtým som tvorila väčšinou u nás doma v garáži.

Za toto obdobie si toho stihla mnoho. Čo pokladáš za svoj zatiaľ najväčší úspech? 

Napríklad aj to, že moje obrazy sú vystavené vo viacerých košických podnikoch. Určite však musím spomenúť aj výstavu Divinite v Moskve v roku 2019, kde mi bola taktiež poskytnutá príležitosť vystavovať svoje obrazy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#exhibition ✊???

Príspevok, ktorý zdieľa BLAHUCZA (@malvinkablahucza),

Máš nejaké plány do budúcnosti alebo všetko skôr nechávaš prirodzene plynúť?

Mám zopár plánov. Momentálne som však ešte len na začiatku, keď si zariaďujem ateliér a pracujem na spustení webovej stránky. Postupne by som však chcela rozšíriť môj sortiment vlastnej kolekcie a chcela by som vystavovať obrazy aj v iných slovenských a európskych mestách. Moja súčasná práca ma veľmi baví a ak sa neudeje nič výnimočné, chcela by som v nej pokračovať - za predpokladu, že sa to bude dať a budem z nej mať minimálne takú radosť, ako doteraz.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:19