shutterstock.com
StoryEditor

Stylistka vám poradí, ako by ste sa mali starať o svoje oblečenie

17.06.2020, 17:00
Životný štýl
Ak si myslíte, že vás v praní oblečenia už nič neprekvapí, čítajte ďalej. Možno vám konečne vydrží aj niekoľko rokov...

Základ je čítať etikety a správne čistiť (prať)…
Ešte pred tým, ako váš nový sveter prvýkrát operiete, pozrite si visačku, kde nájdete materiálové zloženie a odporúčanie, ako ho správne vyčistiť. Veľa ľudí tieto „návody“ odstrihne alebo ich vôbec nečíta. To je veľká chyba! Určite sa vám už stalo, že ste si pri praní zafarbili obľúbenú blúzku alebo sveter vyšiel z práčky o 3 čísla menší... Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, pranie je občas poriadna veda. Tu je náš stručný prehľad tých najpoužívanejších materiálov s návodom, ako sa o ne starať.

Bavlna
Najviac používaný materiál v textilnom priemysle je bavlna, ktorá znesie vysoké teploty pri praní aj pri žehlení. Bavlnené veci môžete vyprať aj pri nastavení práčky na 90 °C, ale rátajte s tým, že pri takejto teplote farebné kúsky oblečenia rýchlo stratia svoju farbu. Úplne postačí prať aj pri 40 °C, obzvlášť, ak je v zložení uvedený aj elastan alebo iný syntetický materiál.

Čipka
Čipka je už pár rokov v kurze, a preto sa s ňou stretnete pomerne často. Vždy si vyberte program pre jemnú bielizeň a čipkové veci perte v ochrannom vrecku. Ak máte extra drahý kúsok, na ktorom vám záleží, operte ho ručne vo vlažnej vode. Čipka je citlivá na vysoké teploty, žehlite ju len na najnižšom stupni, pokiaľ je vlhká, alebo cez bavlnenú látku.

Hodváb
Pravý hodváb je nádherný, luxusný materiál, veľmi príjemný na nosenie a zároveň náročný na údržbu. Mal by sa prať len ručne vo vlažnej vode s jemným šampónom. Klasický prací prášok môže zanechať fľaky, a preto to ani neriskujte. Hodvábne šaty nikdy nežmýkajte ani nedávajte do sušičky, len jemne osušte v uteráku a nechajte voľne uschnúť v tieni alebo vnútri, nikdy nie na slnku! Hodváb je možné žehliť pri nízkej teplote a ideálne, kým nie je úplne suchý. Oblečenie z hodvábu sa nikdy nežmýka a nedáva do sušičky. Suší sa vo froté uteráku a mimo priameho slnečného žiarenia. Hodváb sa žehliť môže, iba pokiaľ je vlhký.

Polyester
Patrí medzi najrozšírenejšie umelé materiály, často je kombinovaný s viskózou alebo bavlnou. Výhodou je jeho malá krčivosť, pri praní a žehlení odporúčame stredné teploty. Nevýhodou je vytváranie statickej elektriny na povrchu látky, vďaka čomu sa tu viac zachytávajú rôzne drobné nečistoty a prach. Ak sa tomu chcete vyhnúť, pridávajte do prania zmäkčovač tkanív.

Viskóza
Aj keď sa vyrába z prírodnej organickej zlúčeniny celulózy, je na to potrebné veľké množstvo chemikálií, a preto sa radí medzi umelé vlákna. Viskóza pripomína bavlnu, je príjemná na dotyk, ale nie je taká odolná ako bavlna. Pri vyšších teplotách sa často zrazí, odporúča sa prať pri teplote do 40 °C, a podobne je to aj zo žehlením. Pri silnom žmýkaní sa môžu polámať vlákna a vaše tričko už nikdy nebude mať svoj pôvodný tvar…

Ľan
Tento chladivý materiál je ideálny na horúce letné dni, ale jeho malou nevýhodou je veľká krčivosť, ktorú mu však s radosťou odpustíme. Pri kúpe ľanových šiat myslite na to, že sa vám po prvom opraní zrazia o 10 – 20 %, a to aj keď budete prať pri nízkej teplote. Ľanové veci sa ľahko udržiavajú, pri žehlení môžete použiť aj vysoké teploty. Najpríjemnejšie letné šaty sú jednoznačne práve z ľanu.

Elastan
Syntetický, elastický materiál, ktorý sa využíva hlavne pri športovom oblečení, plavkách alebo sa pridáva ako prímes do tkanín, ktoré si vyžadujú pružnosť. Perie sa pri teplote nižšej ako 40 °C, žehlí sa len z opaku pri najnižšej teplote alebo cez vlhké plátno. Tento materiál má rôzne názvy, môžete ho nájsť v zložení ako Spandex, Lycra, Dorlastan…

Náš tip:
Nepoužívajte aviváž pri praní športového oblečenia. Toto oblečenie je vyrobené zo špeciálnych materiálov, ktoré sajú pot. Aviváž zanecháva na textile povlak, ktorý zabraňuje tomuto procesu.

Denim
Všetky džínsové kúsky perte vždy otočené naruby s oblečením, ktoré má podobnú farbu, lebo denim aj po niekoľkých praniach stále „púšťa farbu“. Žehlením džínsové veci zmäknú a stanú sa pohodlnejšími.

Zamat
Ďalší materiál, ktorý zažíva svoj comeback. Je elegantný, ale pomerne náročný na údržbu. Neodporúča sa prať doma, zamat by sa mal čistiť len chemicky. Výnimku tvorí bavlnený zamat, ktorý je možné oprať aj v práčke, ale zbytočne riskujete jeho znehodnotenie. A zamat sa nežehlí, narovnáva sa len parou, a to z opaku.

Koža
Pravú kožu môžete čistiť špeciálnymi prípravkami, ktoré si nanesiete na jemnú handričku. Nezabudnite na impregnáciu, a to sa netýka len obuvi, ale aj oblečenia. Ak máte viac znečistenú vec, radšej nechajte vyčistenie na odborníkov v špeciálnej čistiarni, ktorú má napríklad sieť predajní Kara.

Vlna
Nič nezahreje v zime lepšie ako „pravý“ vlnený sveter. Nevýhodou však je zložitejšie pranie, pretože hrozí zrazenie a žmolkovanie. Môžete použiť chemické čistenie alebo to risknúť a oprať v práčke, kde zvolíte ten najšetrnejší program. Ak máte doma oblečenie z prírodných materiálov, ako sú kašmír, vlna alebo mohér, môžete vyskúšať aj ručné pranie. Ako na to? Voda by mala mať maximálne 20 °C – sveter ponorte do vody a len zľahka ho perte, nemačkejte – prepláchnite ho párkrát vlažnou vodou – nežmýkajte, len osušte do uteráka, rozprestrite na suchý uterák a nechajte uschnúť. Vlnené oblečenie nikdy nevešajte na šnúru, pretože by sa natiahlo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:10