shutterstock.com
StoryEditor

Rozhovor s výživovou poradkyňou: Každá z nás môže byť zdravá a štíhla

16.06.2020, 17:00
Životný štýl
To, že treba jesť pravidelne a v menších množstvách a dôležitá je aj pohybová aktivita, je fakt. Výživová poradkyňa Mária Markeová tiež tvrdí, že psychika, vyrovnanosť, motivácia a sebaláska sú veľmi potrebné v rámci udržania ideálnej hmotnosti či chudnutia.

Pracujete ako výživová poradkyňa. Aké problémy so stravovaním trápia slovenské ženy?
Podľa mojich skúseností majú Slovenky problém s hmotnosťou, pretože si vyberú nesprávny spôsob stravovania alebo chudnutia. Stravovací režim, ktorý si vezmeme za svoj počas chudnutia, by mal byť približne rovnaký, ako aj počas racionálnej stravy, keď si hmotnosť iba udržujeme. Z mojej praxe viem, a preto neodporúčam žiadne jednostranné diéty, pretože sú neracionálne a do budúcnosti neudržateľné. Veď predsa jesť pár potravín celý život nebudeme. Ak sa stravovací režim nastaví správne, iba vtedy môžeme predísť neželanému jojo efektu. Univerzálny jedálniček neexistuje. Skutočne záleží na preferencii jedál, aby sme boli spokojní aj počas fázy chudnutia. Kvalitné jedlo je dar a malo by nám spôsobovať radosť. A veď predsa nechceme byť chudí iba pár mesiacov?

S čím súvisí naša nadváha?
Ideálna hmotnosť či nadváha vždy súvisia s určitými subjektívnymi vecami. Nikdy to nie je niečo, čo by vám niekto spôsoboval. Keď je žena nespokojná sama so sebou, či už sa to týka pracovnej sféry alebo osobného života, tak sa to vždy odzrkadlí na jej hmotnosti. Najdôležitejšie na tom celom je pochopenie samej seba. Nehľadajte pri chudnutí instantné riešenia, ktorými sa snažíme niečo dočasne vyriešiť. Životný štýl veďte taký, aký si viete dlhodobo udržať na základe vlastného fyzického, psychického zdravia a pohody.

Mnohé ženy túžia po štíhlosti. Ako ju vieme dosiahnuť?
Ideálnu hmotnosť vieme dosiahnuť vlastnou disciplínou, dôslednosťou a sebaláskou. Pokiaľ žena nemá disciplínu, nevie nič dlhodobo dodržiavať, ani to, čo je pre ňu racionálne. Ak sa naučíte byť disciplinované a dôsledné voči sebe samej, bude to jeden zo spôsobov, ako si udržať svoju ideálnu hmotnosť. Berte aj zdanlivé maličkosti vážne. Síce všetko dodržiavam, len sem-tam si dám niečo sladké… Práve takéto „zdanlivé maličkosti“ rozhodujú o vašich výsledkoch pri chudnutí a aj o vašej motivácii pokračovať v redukčnom režime. Veď nikoho to nebaví, keď nevidí výsledky. Preto buďte dôsledné a disciplinované. Ďalej pri udržaní štíhlej línie je podstatná motivácia, ktorá musí vychádzať z nášho vnútra, a nie zvonka. To znamená, že to nemôžem chcieť len ja ako výživová špecialistka alebo člen rodiny či lekár. Rozhodnutie zmeniť spôsob stravovania alebo životný štýl musí vyjsť jedine z nás samých. Motivácia musí mať pevný základ.

Akú rolu zohráva pri chudnutí sebaláska?
Pri konzultáciách sa stretávam často s tým, že hlavne ženám chýba sebaláska, ktorá môže byť zodpovedná za ich neželanú hmotnosť. Ak sa ich na to spýtam, tak okamžite sa začnú cítiť nervózne, trápne a plné rozpakov. Mať rada samu seba nie je nič, za čo by sme sa mali hanbiť, mala by to byť naša povinnosť. Veď keď nemám rada samu seba, ako môžem mať rada niekoho iného? Sebaláska nie je egoizmus a ani sebectvo. Náš svet a naše vzťahy, ktoré si v ňom vytvárame, sú vždy zrkadlom nášho vnútorného sveta. Ak si samy nedoprajeme a zanedbávame sa a vždy sa veľkoryso obetujeme pre druhých a samy seba dávame na posledné miesto, nemôžeme hovoriť o sebaláske. Veľmi veľa z nás vyrástlo s presvedčením, že musíme mať rady hlavne iných ľudí a snažiť sa byť ústretové voči nim. Vnímajme svoje kvality a buďme na ne hrdé. Každý človek by mal byť len svojím vlastným kritikom. Okrem zdravej stravy, disciplíny a sebalásky by sme nemali zabúdať na pravidelný pohyb. Kvalitnú a vhodnú stravu a zdravé psychické nastavenie by mala vždy vypĺňať vhodná pohybová aktivita a šport.

Koľko percent pri udržaní ideálnej hmotnosti tvorí strava a koľko cvičenie?
Boli rôzne odhady. Už sa to veľakrát riešilo. Tvrdilo sa, že pomer vhodnej stravy a pohybu je 50 % na 50 %. Ja som však presvedčená, že 70 % tvorí vhodná strava a 30 % tvorí cvičenie. Skúsme si predstaviť, na koľko percent ovplyvňuje strava a výber potravín naše zdravie, keď žijeme priemerne 77 rokov a jeme približne 5-krát denne. Pohybová aktivita je podporou toho, aby sme sa zdravo stravovali. Ak si niekto myslí, že nadobudne trvalú štíhlosť len vďaka dobrej strave, alebo vďaka cvičeniu, tak je na omyle. Zdravý pohyb a cvičenie sú dnes už nutnosťou, pretože vedia eliminovať stres, navodia nám vnútornú pohodu a optimalizujú psychické nadstavenie, ktoré zohráva pri udržaní ideálnej hmotnosti veľmi veľkú úlohu.

Veľa žien jedáva málo a veľa cvičia. V čom spočíva ich problém?
Toto presne vytvára nerovnováhu v organizme či už psychickú, ale aj energetickú. To znamená, že ak veľa cvičím a málo jem, tak vzniká určitá nevyváženosť. Keď sa žena naje po veľmi dlhom čase a k tomu ešte aj veľa cvičí, tak veľká časť z jej jedla, ktorú prijme vo forme energie, sa uloží do zásob podkožného tuku a len veľmi malá časť energie sa spáli. Telo sa potom stále nachádza v nejakom šetriacom režime. Ak toto bude trvať príliš dlho, tak niekedy si telo tu energiu vypýta a v jeden deň zjeme toho oveľa viac… Neskôr prídu výčitky a potom znovu nasleduje prísna diéta a v takomto kolobehu je žena stále a má určitý deficit, a preto si telo veľa energie ukladá a menej využíva.

Je teda lepšie jesť menšie porcie a častejšie?
Jesť menej a častejšie je určite dobré, ale zase by to malo byť tak, aby sme si uspokojili svoju potrebu. Pre každú totiž menšia porcia môže znamenať niečo iné. Každá moja klientka má inú gramáž alebo hmotnosť v rámci svojho stravovania. Veľmi veľa z nás si myslí, že je to o počítaní kalórií, ale opak je pravdou. Každá sme nastavená a naprogramovaná úplne osobito. Je to spôsobené tým, že niekto je viac aktívny doobeda, a preto potrebuje aj jesť viac doobeda, a niekto je zase aktívnejší poobede, a preto sa musí strava prispôsobiť každému človeku individuálne s prihliadnutím na jeho osobitosti. Tieto fakty sú veľmi dôležité pri zostavovaní stravovacieho režimu, ako aj pri samotnom výbere potravín a ich vzájomných kombináciách. Každá sme jedinečná a mali by sme sa sústreďovať samy na seba, a nie na to, čo zafungovalo na niekom inom, tak to bude fungovať aj na mne. Všetky princípy stravovania majú svoju hĺbku a ovplyvňujú náš organizmus do hĺbky, a preto vždy od svojich klientok chcem, aby rozumeli, prečo to majú robiť tak, ako sme sa dohodli, a prečo nie inak.

Ako si vieme nastaviť jedálny lístok tak, aby sme boli nielen štíhle, ale najmä zdravé?
To je veľmi dobrá otázka. Žena, ktorá je štíhla, nemusí byť automaticky aj zdravá. Nemusí mať zloženie stravy také, ako by mala mať. Aktuálne mám ako klientov jeden manželský pár, kde žena chcela riešiť predovšetkým manžela, ale chceli moje služby výživovej poradkyne využívať spolu. Jej manžel to preháňal a jedol skutočne veľa a mal nadváhu, no žena si myslela, že je v poriadku. Keď sme sa na ňu pozreli podrobnejšie, tak mala nutrične oveľa horší jedálniček, a to aj napriek tomu, že bola štíhlejšia ako on. Obaja napokon začali pracovať s mojím programom. Je to presne o tom, že ak chce byť človek zdravý a nielen štíhly, mal by sa zveriť do rúk odborníka. Aj keď viem, že odborníkov je už veľa, tak ako aj veľmi veľa mnoho informácií ohľadne výživy a bežný človek sa už v tom nevie zorientovať a selektovať toľko informácií, preto je vhodné si nájsť niekoho, komu budete dôverovať.

Ako teda vyzerá ideálny jedálniček bežnej slovenskej ženy?
Všetko závisí od osobných preferencií. Mám ženy, ktoré sú takzvané sacharidové typy, to znamená, že naozaj potrebujú jesť viac sacharidov ako iná skupina žien. Ak chce takýto typ ženy schudnúť, musí mať iný jedálniček ako žena, ktorá nemá až tak rada sladké. Ideálny a univerzálny stravovací režim, ktorý by pasoval každej žene, podľa mňa ani neexistuje.

Aké typy žien vás najčastejšie oslovujú?
Mojimi klientkami sú ženy prevažne od tridsaťdva rokov po štyridsaťpäť. Pracujem skôr s mladšou generáciou, aj keď mám aj ženy pod tridsať rokov, ale mám aj šesťdesiatničky. Zvyčajne pracujem len so ženami, ktoré trápi nadváha. S mojimi ženami riešim zvyčajne redukciu hmotnosti do desať kilogramov. Mám však aj klientku, ktorá schudla približne tridsať kilogramov a darí sa jej hmotnosť udržiavať. V mojej praxi sa zaoberám aj tým, že sa sústreďujem a zisťujem príčinu nadváhy. S klientkou sa spoločne snažíme veľa rozprávať a hľadať problém, bloky alebo zážitky, ktoré môžu byť spúšťačom vzniku nadváhy, aj keď si veľmi uvedomujem, aká je to citlivá téma. Pracujeme spoločne na tom, aby sme ju odstránili a naučili s tým pracovať. Najčastejšie príčiny nadváhy alebo obezity sú nevyvážené, nefungujúce partnerské vzťahy alebo zlé vzťahy s rodičmi, svokrovcami, túžba po partnerskej láske a nespokojnosť v pracovnej sfére. Nespokojnosť v práci alebo nenaplnenie v súkromnom živote môže byť dôvodom na kompenzovanie emócií jedlom, alkoholom, cigaretami alebo inými zlozvykmi poškodzujúcimi zdravie. Pýtajme sa, hľadajme príčiny nadváhy, lebo ak neodstránime alebo nevyriešime príčiny, je veľké riziko, že naša snaha bude márna a naša neželaná hmotnosť sa nám vráti späť ako bumerang.

Mnohé ženy milujú sladkosti ako sú čokoláda, či koláče. Ako sa s týmto dá pracovať z výživového hľadiska?
Na lásku k sladkostiam u ľudí, ktorí trpia nadváhou alebo obezitou, neverím. Keď niečo milujeme, vážime si to a správame sa k tomu úplne inak, a nie tak, že ich jeme v prehnanom množstve každý deň vo veľmi zlej kvalite. Pre mňa znamená veľké množstvo sladkostí už vtedy, keď ich potrebujeme raz denne. Ak si dáme sladkosť raz či dvakrát za týždeň v primeranom množstve, tak je to celkom v poriadku. Ak je chuť na sladké v enormnej miere, tak tam nastala akási stravovacia chyba. To znamená, že daná žena nemá dobre nastavený jedálniček, preto má chuť na sladké, ktoré si to telo jednoducho pýta. Skúsme sa naučiť práve pri veciach, ktoré milujeme, byť vyberavými a vychutnávať si kvalitu, nie kvantitu. Mali by sme sa tešiť z každého kúska s vedomím, že dávame nášmu telu to najlepšie.

Dá sa vôbec existovať bez sladkostí?
Určite áno (smiech). Sladkosti vieme nahradiť správne nastaveným stravovacím režimom, ktorý dlhodobo dodržiavame. Ak budeme jesť pravidelne zložené sacharidy, chlieb, pečivo, ovsené vločky a prílohy, tak práve tie nám zabezpečia, aby sme hladinu glykémie mali stále v norme. A preto nebudeme mať prudké výkyvy pocitu hladu, a tým nebudeme siahať tak často po sladkostiach. Prirodzená náhrada sladkostí môže byť kus čerstvého dozretého ovocia.

Čo by ste poradili fajčiarkam? Ako by sa mali stravovať?
Fajčiarky majú vyššie nároky na vitamíny, a to najmä vitamín C. Ten sa fajčením odbúrava. Na každú jednu vyfajčenú cigaretu odbúrame 25 mg vitamínu C. Pri nedostatku vitamínu C vzniká oxidačný stres, ktorý spôsobuje poškodenie buniek a následne vznik civilizačných ochorení. Tento vzniknutý deficit musíme kompenzovať už zvyčajne výživovými doplnkami, pretože k tomuto odbúranému céčku fajčením musíme prirátať aj dennú dávku, ktorú by sme mali za deň prijať.

Momentálne je veľmi populárne vegetariánstvo a vegánstvo. Čo si o tomto type stravovania myslíte?
Nie som veľmi za takého štýly stravovania. Svojim klientkam odporúčam, aby jedli všetko, ale s mierou. S vegetariánstvom nemám sama dobré skúsenosti. Bola som desať rokov vegetariánkou. Na prvý pohľad som nemala veľké zdravotné problémy, no mala som skrátený menštruačný cyklus. Zľakla som sa, hoci mi gynekologička povedala, že je to v poriadku. Obávala som sa toho, že v tridsaťpäťke už nebudem môcť mať deti. Na základe toho som opäť začala jesť mäso s oveľa väčším presvedčením, že to moje telo potrebuje, ale nie preto, že by mi extrémne chutilo. Presvedčil ma fakt, že mäso reálne potrebujem a menštruačný cyklus sa predĺžil. Mala som navyše aj zvýšený cholesterol, po zaradení mäsa podstatne klesol. Vegánstvo a vegetariánstvo skrátka nie je pre každého, ale nechcem ich úplne zatracovať. Všetko závisí od toho, ako to má žena vo svojom tele nastavené. Aj z výskumov vyplýva, že len veľmi malé percento ľudí sa dokáže po celý život stravovať vegetariánsky alebo vegánsky. Vždy tam bude riziko chýbajúceho vitamínu alebo niektorých živín.

Do akej miery zohráva pri stravovaní úlohu práve psychika?
Psychika je veľmi dôležitá a pri zdravom stravovaní zohráva veľkú rolu. Keď má žena veľké psychické zaťaženie v práci alebo problémy v súkromí, tak sa hmotnosť v redukčnom režime aj napriek dodržiavaniu pravidiel nemusí zmeniť. Psychická vyrovnanosť a sebaláska sú veľmi potrebné, či už v rámci udržania hmotnosti alebo chudnutia. Každý to musí hľadať niekde inde. Osobne učím klientky, aby vedeli stres kompenzovať. Sama kompenzujem veľa práce buď cvičením, alebo v divadle. Pre mňa je divadlo miesto, kde úplne vypnem a naplno sa sústredím len na dej predstavenia. Každý z nás musí nájsť niečo, čo mu pomáha tíšiť stresové obdobie.

Je pri stravovaní podstatné aj to, ako ženy zvládajú stres?
Má to obrovský súvis. Mám klientky, ktoré mi tvrdia, že ani nemajú stresujúcu robotu, ale stres si vyrábajú samy. Existujú určité stresovité typy žien a je potrebné hľadať podstatu v tom, čo im ten stres spôsobuje. Ony ten stres mať nemusia. Nie vždy sa to dá posunúť ďalej, ale treba na tom pracovať. Niekedy na tom pracujeme s klientkami aj štyri roky.

Ako by sa naše ženy mohli stravovať lepšie, aby boli absolútne fit a zdravé?
V prvom rade musí byť žena sama so sebou vyrovnaná a spokojná. Je jedno, či je to v práci, alebo v partnerskom živote. Ak toto nebude mať vyriešené, tak sa s týmto dá pracovať len veľmi ťažko. Pre našu hmotnosť sú tieto veci doslova kľúčové.

Ako sa snažíte žiť vy?
Viete, ja sa nesnažím a žijem v súlade so svojimi znalosťami, skúsenosťami a v neposlednom rade aj presvedčeniami. Stravujem sa racionálne a zároveň zdravo, samozrejme, primerane k tomu cvičím. Našla som rovnováhu, ktorá mi dáva vnímanie samej seba bez výčitiek. Všetci veľmi dobre vieme, že nič nie je zadarmo a aj mňa cesta za týmto stavom či poznaním stála spočiatku mnoho síl. Úplne prvé, čo musíme urobiť, je rozhodnutie, že JA chcem nájsť svoju cestu za svojím zdravím. Po tomto rozhodnutí prichádza veľmi dôležitá, ale zároveň veľmi ťažká fáza, pri ktorej budeme potrebovať veľa disciplíny. Po určitom čase sa všetky nové výživové pravidlá stanú zvykmi a postupne sa tieto zvyky stanú úplne prirodzenou súčasťou nášho života a nebudú nás vôbec obmedzovať. V jednom okamihu si uvedomíme, že pri všetkých rozhodnutiach ohľadne stravovania sa budeme cítiť úplne šťastné a slobodné. A viete prečo? Lebo to bude ten okamih, keď si uvedomíme, že rozhodujeme len my samy za seba, či si dáme ten „koláč“ alebo nie. Nie je to beh na krátku trať, ale tá odmena, ktorá čaká každú z nás v cieli, stojí za to. Verte mi. Budeme spokojné samy so sebou, lebo budeme zdravé, štíhle a usmievavé.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:13