shutterstock.com
StoryEditor

Ako často treba vymieňať pomôcky v domácnosti, ktoré používame denne?

11.06.2020, 14:00
Životný štýl
Mnoho vecí v domácnosti používame denne. Pritom ich však často zabúdame umyť, oprať alebo vymeniť. Poradíme vám, kedy už vaši pomocníci volajú po výmene.

1 použitie
HANDRA NA DLÁŽKU
Jednoduchšie pravidlo ani byť nemôže: keď raz poutierame dlážku v kuchyni alebo v kúpeľni, môžeme dať handru hneď do práčky. Vypranie na 60 °C by malo stačiť na odstránenie možných baktérií.

2 dni
UTIERKA NA RIAD
Keď umývate riad ručne, je potrebné ho utrieť. Preto sa odporúča dať utierku do špinavej bielizne vždy po dvoch dňoch. Ak používate umývačku, môžete, samozrejme, počkať dlhšie.

5 použití
UTERÁKY
Po príjemnom kúpeli je príjemné osušiť sa voňavým a čistým uterákom. Preto by sa mali meniť ideálne po každom piatom použití.

1 týždeň
KEFA NA RIAD
Mnoho typov kief na riad môžete dať pokojne do umývačky - najlepšie raz týždenne. Drevené kefy môžete len umyť horúcou vodou. V každom prípade ich po pol roku vymeňte za nové.

HUBKA NA RIAD
Aj keď možno vyzerá čisto, už po niekoľkých dňoch sa na hubke hemží veľa baktérií. Preto by ste sa mali s týmto pomocníkom rozlúčiť asi po týždni.

2 – 4 týždne
POSTEĽNÁ BIELIZEŇ
Posteľnej bielizni úplne stačí, keď ju každých pár týždňov vyperiete na 60 °C. Ale nielen povlaky, ale aj vankúše a prikrývky vnútri potrebujú vyprať - vankúš každé tri mesiace, prikrývka raz za rok.

1 – 2 mesiace
SPRCHOVÝ ZÁVES
Látkový záves môžete dať do práčky, všetky ostatné materiály sa dajú vyčistiť pastou pripravenou z jedlej sódy a vody (2:1). Nechajte hodinu pôsobiť, umyte a nechajte uschnúť.

2 mesiace
KEFKA NA ZUBY
Už zľahka opotrebovaná kefka nečistí zuby dostatočne dôkladne. Preto je čas na novú po dvoch až troch mesiacoch. Po prekonaní nejakého ochorenia kefku vymeňte ihneď.

6 mesiacov
WC KEFA
Zhruba dvakrát za rok je čas na novú kefu na toaletu. Časom sa v nej totiž nazhromaždia baktérie, ktoré by sa len šírili po toalete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:10