shutterstock.com
StoryEditor

Čo majú spoločné uprataná domácnosť, neporiadok na stole a problémy s nadváhou?

08.06.2020, 19:30
Životný štýl
Pri jednom výskume požiadali 200 ľudí s nadváhou aby si zo svojho domova, života a vzťahov odstránili všetko čo im pripadá chaotické a neusporiadané. Výsledok bol šokujúci. Tí, ktorí dodržali všetky tri požiadavky schudli behom roka aj 20kg.

Existuje na to jednoduché vysvetlenie – ľudský mozog pracuje podľa vzorcov. Ak sa naprogramuje na zhromažďovanie, vysiela signály na prebytočné nákupy, leňošenie, prejedanie sa a podobne. Už ste si rozmysleli svoj neporiadok?
Kúzlo upratania
Upratovanie neprináša len potešenie z čistoty, ale odľahčuje aj našu psychiku a robí v nej miesto pre nové zmyslové vnemy. Ak sa vám teda podarí zbaviť sa kúskov oblečenia, ktoré ste nosili radi ale posledné roky vám len viseli v skrini, tak dáte priestor novým, doposiaľ neobjaveným kúskom. Upratovanie môžete potom aplikovať na rovnakej báze aj do vášho každodenného života, napríklad na medziľudské vzťahy. Každá z nás má kamarátku, pravdepodobne nejednu, s ktorou sa stretávame len pre dobro starých dobrých čias aj napriek tomu, že už dávno nefunguje priateľstvo tak, ako by malo. Stretávame sa len z povinnosti alebo zo zvyku a to pre nás nie je prospešné.

Prečo jeto také ťažké
Zbaviť sa je veľmi rázny pojem. Znamená to skôr ponechať minulosť minulosťou a sústrediť sa na to, čo sa okolo nás deje teraz. Psychológovia tvrdia, že je to kľúčom k lepšiemu a kvalitnejšiemu životu. To prečo je pre nás tak náročné ponechať niečo minulosti, alebo dať priestor novým veciam je vec inštinktu. Túžime po istotách a radšej sa držíme známeho aj za cenu premeškania nových možností. V momente, kedy už držíme dlho nenosené letné šaty a ideme ich vyhodiť, v hlave sa rozvíria spomienky na momenty, ktoré sme si v šatách prežili. Často sme upnuté na materiálne veci a veríme, že vďaka nim sa nám isté okamihy podarí prežiť znova. Je dôležité vedieť si povedať, kedy niečo potrebujeme, kedy to pre nás ešte má cenu a kedy už je na čase dať priestor novým veciam. Rovnaká situácia môže nastať aj vo vzťahoch, kedy je samozrejme nechať ísť a dať priestor novému už iná káva.

Pomaly ďalej zájdeš
Väčšina z nás vo svojom vnútri aj tak tuší, aké dobré by bolo staré nechať ísť a dať priestor novému. Ako to ale rozoznať, aby sme sa o nič nepripravili? Pomôžu vám na to tri otázky.
1. Čo je pre mňa dôležité?
2. Čo chcem týmto dosiahnuť?
3. Čo vo mne vyvoláva radosť?

Ak poznáte odpovede na otázky, zamyslite sa nad týmto: podľa výskumu každý z nás používa často a rád iba 20% vecí, ktoré vlastní. Čo znamená, že zvyšných 80% je v našich domácnostiach nadbytočných. Strávite priveľa času vyberaním oblečenia, hľadaním pokrievky od hrnca, trička, ktoré ste videli v praní naposledy pred pol rokom. Ak si ale dôkladne upracete domácnosť a vytriedite nepotrebné veci, budete mať všetko v pevne uchopené. Získate viac času, slobody a životnej ľahkosti. Neváhajte a pustite sa do toho.

Ako na to?
Zahoďte prebytočné predmety, na ktoré vám doma len sadá prach, urovnajte si vzťahy, odpusťte minulosti a zbavte sa všetkého čo vo vás nevyvoláva radosť.

S kým trávite čas
Ľudia, ktorí trávia svoj voľný čas iba s priateľmi a známymi, ktorých majú úprimne radi majú v tele výrazne menej stresových hormónov a cítia sa vyrovnanejšie ako tí čo udržiavajú vzťahy len zo slušnosti. Chcete sa cítiť plné energie, šťastné a milované? Zamyslite sa nad tým, komu venujete svoj voľný čas a energiu. Máte kamarátku, ktorú sa snažíte už rok dostať ku šálke kávy na hodinu a ona si na vás aj tak nedokáže urobiť čas? Ozýva sa vám známy len vtedy, keď potrebuje s niečím pomôcť? Nemôžte sa spoľahnúť na osobu, ktorú považujete za kamarátku? Udržiavate vzťah s niekým len kvôli pekným spomienkam a zdvorilosti? To nie je správne. Aby ste sa cítili šťastne nepotrebujete byť obklopené množstvom kamarátok. Zdravšie je mať zopár skutočných priateľstiev. Prekvapí vás, akú pozitívnu zmenu to vo vašom živote dokáže spôsobiť.

Minulosť pustite z hlavy
Snežítko, dáždnik, kľúčenka, soška, pero, náhrdelník z lokálnej pláže a mnoho ďalších suvenírov, ktoré odpočívajú v krabici pod posteľou. Všetky máme plnú krabicu nazbieraných predmetov, ktoré vyvolávajú pekné spomienky. Ale akonáhle je týchto predmetov priveľa, sú skôr na ťarchu. Psychológovia tvrdia, že takéto predmety nám slúžia ako ochranný štít pred nepredvídateľnými novými udalosťami. Vôbec ich nepotrebujeme. Vhodnejšie je prekonať vlastný strach z neznámeho a zbaviť sa nezmyselných materialistických „ochranných štítov“. Krásne momenty si uchovávame v našich srdciach, spomienkach a spoločných zážitkoch. Nepotrebujú byť uzavreté v zaprášenej snežnej guli či dávno prasknutej nafukovačke z dovolenky spred tridsiatich rokov. Akonáhle sa vám podarí zbaviť sa nadbytočných predmetov a v domácnosti si necháte len tie, ktoré nesú skutočne dôležité životné asociácie, budete sa cítiť oveľa slobodnejšie. Získate chuť pracovať na svojej budúcnosti, otvoriť náruč novým zážitkom a s poďakovaním prenechať minulosť ako vďačnú spomienku v srdci, či na fotografii.

Spravte si poriadok v účtoch
Peniaze v nás vyvolávajú pocit šťastia, či už sa nám táto materialistická myšlienka páči alebo nie. Dokazuje to Fínsky výskum so vzorkou 9000 osôb, kedy vedci zistili, že neprehľadné účty a neusporiadané financie výrazne zvyšujú šancu na depresiu. Mozog vytvára veľké množstvo melatonínu, ktorý je pri veľkom množstve zodpovedný za depresívne stavy a pokles produkcie hormónu šťastia. Usporiadanie finančných zmätkov dokáže pomer hormónov uviesť na správnu mieru. Môže vám k tomu poslúžiť aj zavedenie si finančného denníka, ktorý vám odporúčame uschovávať si na mieste kam máte prístup len vy. Vďaka finančnému denníku budete mať lepší prehľad o výdajoch, príjmoch, úveroch a celkovom pohybe vašich financií.

Dajte zbohom ex partnerom
Viac než polovica ľudí udržiava aj po rozchode kontakt so svojim bývalým partnerom/partnerkou, ale len 5% z nich sa vďaka tomu cíti šťastnejšie. Ostatní popisujú vzťah ako napätý, zvláštny a kolísavý. Je to preto, že váš vzťah už v minulosti bol poznačený silným negatívnym zážitkom , ktorý nie je jednoduché vymazať zo srdca ani z hlavy. Veľa ľudí udržiava tento kontakt len preto, aby sa nemuseli definitívne odstrihnúť od minulosti, spomienok a pozitívnych spoločných chvíľ s danou osobou. Čas má veľmi zvláštnu vlastnosť, ktorá je v každom prípade milosť aj kat a tou je skreslenie. Naše spomienky sa časom skresľujú a zľahčujú. Je to obranný mechanizmus na negatívne zážitky a zároveň proces tvorby miesta pre nové spomienky a vnemy. Odborníci tvrdia, že len ľudia, ktorí sa úplne odlúčili od svojej lásky z minulosti dokážu získať novú energiu a žiť šťastnejší život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:04