shutterstock.com
StoryEditor

Neviete sa už dočkať leta? Toto je osem tipov na bezchybnú dovolenku

02.06.2020, 17:30
Životný štýl
Aj počas zaslúženého oddychu sa môže toho veľa pokaziť. Takto tomu predídete.

Nezabudnite na seba
Aj keď je to rodinná dovolenka, nájdite si každý deň chvíľku len „pre seba“. Ranná joga, krátka prechádzka, beh alebo čítanie knižky. Zapamätajte si, ak nebudete v pokoji vy, nemôžete vytvoriť pohodu ani pre ostatných. Popoludnie na ležadle s knižkou či celodenný výlet na miesta, kam sa zvyšku rodiny nechce, je doslova balzam pre všetky zmysly.
Dohodnite si program
Už keď dovolenkuje plánujete, dohodnite sa nielen s partnerom, ale aj s deťmi (samozrejme, ak sú väčšie), kto má akú predstavu o tom, čo budete na dovolenke robiť. Snažte sa nájsť kompromis a zároveň priestor pre všetkých. Dobré je takto postupovať aj vtedy, keď už plánujete na mieste aj výlety a ďalšie aktivity. Dohodnite sa spoločne dopredu, čo budete robiť, aby nevznikli nedorozumenia. Každý člen rodiny má totiž inú predstavu a očakávania. Zladiť všetky vekové a záujmové kategórie býva ťažké, avšak veľakrát sa ukáže, že za tým býva prezlečený strach alebo pohodlnosť vyskúšať niečo nové.

Kľúčový rozpočet
Veľkú časť financií investovaných do svojej dovolenky zaplatíte pravdepodobne v predstihu. Avšak nemenej dôležité je aj to, aby ste sa dohodli s partnerom, koľko peňazí ste ochotní dať na ďalšie „pobytové položky“ ako jedlo, výlety, požičanie auta a podobne. Už dopredu predídete zbytočným dohadom na dovolenke. Dajte si však pozor. Neprepočítavajte každú korunu. Dovolenka je o zážitkoch, na ktoré sa oplatí míňať.
Drobné nedostatky berte s prehľadom
Prídete do hotela a zistíte, že izba je menšia ako na fotke. Pláž máte odruky, jedlo nie je úplne najlepšie a deti neposlúchajú ešte viac, ako ste si dokázali predstaviť. Na dovolenke sa preto môžete dostať do zbytočného stresu len kvôli tomu, že niekto nesplnil vaše očakávania. Skúste brať drobné nedostatky s nadhľadom a trénujte svoj vnútorný pokoj aj v situáciách, pri ktorých by ste za normálnych okolností „vybuchli“.
Buďte aspoň chvíľu deťmi
S deťmi máme možnosť aspoň nachvíľku vrátiť sa do detských čias. Spomenúť si, čo všetko ste robili rady. Hoďte za hlavu svoju „dospelácku vážnosť“ a nechajte deti ukázať vám cestu. Zahrabte sa do piesku, postavte piesočnú hradbu, vylezte na strom alebo si zajazdite na kolobežke. Rovnako tak si môžete vyskúšať to, čo ste nikdy nerobili, ale vždy ste po tom túžili.

Virtuálna dovolenka
Úžasná dovolenka na Bali, ako mala kolegyňa z práce? Skvelé more na Korfu, ktoré dávala kamarátka na Instagram? Alebo cestovanie po Európe, ktoré pridávala na Facebook susedka? Dnešný virtuálny svet nám dáva veľa možností, avšak tiež je to obrovská pasca. Pod vplyvom pohodových a úžasných fotiek našich facebookových a instagramových priateľov máme niekedy potrebu vyrovnať sa práve s fotkami z tej našej „dovolenkovej reality“. A tak namiesto toho, aby sme si užili spoločný čas, staviame rodinu do nepríjemných póz s vodopádom alebo nezabudnuteľným západom slnka... Stojí nám to za to?
Čistý stôl v práci neriešte
Aj keď sa pred dovolenkou snažíte dohnať všetky resty, nie vždy sa vám to podarí. Nesnažte sa zlomiť rekord. Nie je vo vašich silách zvládnuť všetko, čo sa nahromadilo. To, čo ste nestihli do odjazdu, si zapíšte do zoznamu „po návrate“. Rozhodne si nič nenechávajte v hlave. Dovolenku ste si naplánovali predsa pre to, aby ste si oddýchli.
Neotvárajte e-mailovú schránku
V pracovnom režime kontrolujeme svoj e-mail niekoľkokrát za deň. Máme pre to zakorenený návyk mať všetko pod kontrolou, čo na dovolenke nejde. Naučte sa dopredu vyriešiť všetko dôležité a keď počítač zaklapnete, už sa k mailom navracajte. Vaša hlava si potrebuje oddýchnuť, tak jej to doprajte :-).
Extra rada
Dovolenka je niečo, na čo väčšina z nás čaká celý rok. Nenechajte si ju ničím a nikým pokaziť. Užívajte si ju plnými dúškami, čerpajte novú energiu a zbierajte zážitky, ktoré vám nikto nezoberie :-).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:05