shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 20 nápadov, tipov a trikov do domácnosti od šikovných gazdiniek

28.05.2020, 09:45
Životný štýl
Čo sa stane, keď citrusy ponoríte do octovej vody? Aj to, okrem iných zaujímavostí, ktoré sa vám môžu hodiť, sa dozviete v tomto článku.

Rýchly sladký obed
Keď niekedy dostanete chuť na sladký obed, nalejte do hrnčeka mlieko, pridajte kolienka, vanilkový cukor a všetko spolu uvarte domäkka. Hotové cestoviny zlejte a podávajte napríklad s porciou slivkového kompótu.

Náhrada za tortovú polevu
Máte na ovocný koláč všetko okrem tortovej polevy? Do 0,25 l vody alebo šťavy so sirupom pridajte 3 až 5 lyžíc želírovacieo cukru a uvarte. Koláč zmesou rovnomerne polejte. Želírovací cukor splní rovnakú úlohu ako želatína.

Mliečna ryža vo verzii pre dospelých
Mliečnu ryžu uvarte ako pre deti, ale ochuťte ju espressom alebo kávovým likérom a naservírujte do dezertných misiek.

Mladé a pekné
Paprika je nabitá zdravím, ale nie každý ju dokáže stráviť. Vždy jedzte papriku čerstvú a mladú. Staršie plody sa hodia skôr na tepelnú úpravu. A ak s ňou máte aj tak problém, ošúpte ju.

Čierne oko
Krémové biele fazule so škvrnou pripomínajúcou oko majú jemnú neutrálnu chuť, ktorá sa dá ešte zvýrazniť korením či bylinkami. Obsahuje vysoké množstvo kyseliny listovej. Hodí sa najmä do polievok a zeleninových nákypov. Namáča sa osem až dvanásť hodín a v tlakovom hrnci sa varí hodinu.

Pozor na kombináciu liekov a potravín
O takzvanej látkovej interakcii (teda o tom, že niektoré látky vo vzájomnej kombinácii môžu reagovať a spôsobiť problémy) ste už počuli? Čo však asi netušíte, je fakt, že na lieky, ktoré beriete, môžu mať negatívny vplyv aj bežné potraviny alebo bylinky.

Alkohol zhoršuje chrápanie
Chrápanie – tento veľmi nepríjemný zvuk – je spôsobené predĺženým mäkkým podnebím, ktoré sa pri nádychu a výdychu chveje. Svaly totiž v noci ochabnú a dýchacie cesty sa zúžia a viac vibrujú. Existuje veľa vecí, ktoré môžu chrápanie zhoršovať. Patrí medzi ne napríklad alkohol alebo lieky na spanie, ktoré svaly ešte viac uvoľňujú. Nadváha zasa spôsobuje zvýšený tlak na dýchacie cesty.

Čo zbaví citrusy pesticídov?
Máte radi grepy, pomaranče alebo mandarínky? Kým si na nich pochutíte, poriadne ich umyte. Ovocie totiž býva chemicky ošetrené a obsahuje pesticídy. Tých sa zbavíte, keď citrusy ponoríte do kúpeľa z troch dielov octu a jedného dielu vody.

Aby koláče vyzerali lákavo
Stačí, keď ich okraje potriete zmesou medu a rozšľahaného bielka. Budú sa krásne lesknúť.

Sklo alebo plech?
Forma na pečenie so skleneným dnom má tú výhodu, že na nej môžete koláč nakrájať bez obáv, že poškodíte povrch. Myslite však na to, že hrubšie dno predĺži čas pečenia. Sklo navyše nevedie teplo tak dobre ako kov.

Ryžu najskôr orestujte
Ryžu pred varením 1-2 minúty restujte na oleji či masle, až potom ju zalejte vodou. Docielite tak jej výraznejšiu vôňu.

Rýchly banánový koláč
Máte doma prezreté banány? Stačí pridať len pár prísad a môžete si upiecť šťavnatý banánový koláč. 100 g masla zmiešajte so 100 g cukru do peny, vmiešajte 250 g múky, 2 vajcia a 4 roztlačené banány a zmes nalejte do hranatej formy. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi hodinu.

Jedlom proti kašľu (toto daj také najvýraznejšie na tej dvojstrane)
Ak vás dlhšie trápi kašeľ, mali by ste z jedla vynechať látky, ktoré dráždia priedušky. Vyhnite sa hlienotvorným potravinám, ktorými sú: mliečne výrobky, cukor, sladké ovocie a biela múka, a tiež potravinám, ktoré spôsobujú plynatosť: fazuľa, kapusta, karfiol, kel. Okrem toho obmedzte fajčenie a pohyb v prašnom prostredí.

RADA CELEBRITY
Petra Poláčiková - moderátorka TV JOJ
Ako zmierniť ostrosť chrenu
Chren patrí k jedlám, ktoré vám poriadne pretiahnu dutiny. Ak vám však jeho ostrosť prekáža, zmiernite ju tým, že ho na pol hodiny namočíte do kyslého mlieka. Robí to tak aj moderátorka jojkárskej relácie Top star Petra Poláčiková. „Dlho som sa chrenu vyhýbala, pretože ma doslova dusil, no zároveň som naň mala obrovskú chuť. Raz mi tento trik poradila jedna známa a môžem potvrdiť, že naozaj funguje. Chren je teraz mojou obľúbenou pochúťkou, ktorú si bez obáv doprajem.“

15 Domáca mandľová múka
Už ste niekedy počuli o mandľovej múke? Využíva sa najmä na výrobu marcipánu, cukrárskych krémov a tort. V obchode za ňu zaplatíte veľké peniaze, no môžete si ju veľmi lacno a ľahko vyrobiť aj doma. Ako na to? V mixéri najemno rozmixujte mandle. Vzniknutú múku nasypte na plátno a nechajte preschnúť.

16 Cesnakom proti oparom
Ak cítite, že sa vám začína tvoriť opar, rozrežte strúčik cesnaku a potrite si postihnuté miesto. Bolí to, štípe to, ale rast oparu sa zastaví. Cesnak totiž funguje ako prírodné antibiotikum. Pozor! Keď je opar už vyrašený, cesnak si naň nedávajte!

17 Jednoduchá a lacná domáca sójová omáčka
Sójová omáčka ochutí vývar, grilovanú pečienku aj množstvo ázijských špecialít. Nie je však nad to si vyrobiť svoju vlastnú, domácu. Ako na to? Zmiešajte tri diely bieleho vína so siedmimi dielmi tekutého polievkového korenia. Omáčka je výborná a takmer na nerozoznanie od tej kupovanej.

18 Vyžeňte myši mätou
Máte doma myši? Pred otvor do ich skrýše dajte použité vrecko z mätového čaju. Myši vôňu mäty neznášajú a z domu zmiznú skôr, než napočítate do troch.

19 Zdravé chrumkavé čipsy z mikrovlnky
Zemiaky nakrájajte na tenké plátky a na chvíľu ich namočte do studenej vody, aby ste ich zbavili škrobu. Potom ich usušte, osoľte, posypte bylinkami podľa chuti a pokvapkajte olivovým olejom. Na záver zemiakové lupienky vložte do mikrovlnky a opekajte z každej strany približne tri minúty.

20 Bojíte sa pavúkov?
Veľa ľudí z nich má panický strach. Patríte medzi nich aj vy? Potom si vonku nazbierajte zopár plodov pagaštana konského, tie naukladajte na parapety a miesta, kde by sa pavúky mohli vyskytovať. Gaštany totiž vylučujú jemnú arómu, ktorú pavúky neznášajú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 07:24